Εύβοια: Έφαγαν πρόστιμο για τον κορονοϊό και για αυτό που έβγαλαν από την θάλασσα! Φωτογραφία

Δύο πρόστιμα έφαγαν για αυτό που έβγαλαν από τη θάλασσα αλλά και για το γεγονός ότι δεν κάθισαν σπίτι τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Αστυνομικό έλεγχο έκαναν πρόσφατα άντρες του Λιμεναρχείου Χαλκίδας στη θαλάσσια περιοχή των Πολιτικών και εντόπισαν ερασιτέχνες ψαράδες να διενεργούν υποβρύχια αλιεία με χρήση αυτόνομης καταδυτικής συσκευής και φακού.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 250 άτομα του είδους ολοθούριο (αγγούρι της θάλασσας), τα οποία και επαναποντίστηκαν στη θάλασσα. Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο φιάλες κατάδυσης και δύο υποβρύχιοι φακοί.

Η υπηρεσία επέβαλε πρόστιμα για παραβίαση της αλιευτικής νομοθεσίας, αλλά και των περιοριστικών διατάξεων για τον κορωνοϊό. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δύτες προσπαθούν να αλιεύσουν ολοθούριο.

Που βρίσκονται τα Πολιτικά

Τα Πολιτικά Εύβοιας είναι χωριό του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων του νομού Εύβοιας. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και διαθέτει παραλία.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, το χωριό έχει πληθυσμό 1.378 κατοίκων. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 50 μ. Διαθέτει αγροτικό ιατρείο και στην παραλία Πολιτικών υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο.

Τα παραπάνω κατάσχεσαν οι λιμενικοί στα Πολιτικά.

Τι είναι το ολοθούριο;

Τα Ολοθούρια βρίσκονται στις θερμές και στις εύκρατες θάλασσες. Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία αγγούρια της θάλασσας εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό. Κάτω από το δέρμα τους έχουν ενδοσκελετό.

Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Σε είδη που διαβιούν στο πέλαγος, συνήθως ο σκελετός απουσιάζει.

Μπορούν να αναπλάθουν μέρη του σώματός τους, τα οποία μερικές φορές αποκόπτουν για λόγους άμυνας. Ζουν συνήθως μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού. Υπάρχουν περί τα 500 είδη ολοθουροειδών.

Ο μεζές που αξίζει έως και 3.000 ευρώ

Παρά την αηδιαστική του όψη, το «αγγούρι της θάλασσας» κοστίζει έως 3.000 ευρώ το κιλό! Ο ψωλιάγκος ή ολοθούριο, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, κοστίζει περισσότερο από το βάρος του σε χρυσάφι και ο λόγος είναι σχετικά απλός: οι Κινέζοι το θεωρούν έναν εκλεκτό μεζέ και τα ακριβά εστιατόρια της Ασίας πληρώνουν αδρά, αρκεί να το συμπεριλάβουν στο μενού τους.

Συνήθως τα «αγγούρια της θάλασσας» προσφέρονται αποξηραμένα σε ξύλινες συσκευασίες πολυτελείας σε κινεζικά ντελικατέσεν.

Σύμφωνα με το Business Insider και το cnn.gr, υπάρχουν περίπου 1.250 είδη ψωλιάγκων στον κόσμο, ενώ αυτός της Ιαπωνίας θεωρείται ο κορυφαίος του είδους του.

Η «μανία» για το «αγγούρι», η οποία έχει φτάσει μέχρι και σε θανάτους δυτών, πλέον έχει εξαπλωθεί σε διάφορες πλευρές. Ενώ πριν αποτελούσε το «διαμάντι» για τους σεφ, πλέον υπάρχει ένα νέο ενδιαφέρον από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες. Έτσι, όλο και περισσότερες χώρες εξάγουν μεγάλες ποσότητες του ολοθούριου.