Πόθεν Έσχες 2024: Πότε ανοίγει;

Πότε ξεκινά η εφαρμογή του Πόθεν Έσχες 2024 – Μέχρι πότε θα είναι η νέα προθεσμία

Πόθεν Έσχες 2023
Πόθεν Έσχες 2023

Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις για το Πόθεν Έσχες 2024 και ποια θα είναι η νέα προθεσμία;

Κάθε χρόνο είναι υποχρεωτικές οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες και οι υπόχρεοι πρέπει να τις υποβάλλουν online.

Το πότε ξεκινούν οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες για το 2024 ήταν ένα μεγάλο ερώτημα. Συνήθως κάθε χρόνο οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες ξεκινούσαν λίγο μετά την λήξη των φορολογικών δηλώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να κάνει κάποιος την δήλωση Πόθεν Έσχες την κάνει μέσα από την πλατφόρμα pothen.gr.

Μέχρι πότε η προθεσμία υποβολής του πόθεν Έσχες 2024;

Στο pothen.gr θα δηλώσετε την ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) 2023, στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα σας του φορολογικού έτους 2022, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή σας κατά την 31-12-2022.

Οι δηλώσεις πόθεν έσχες υποβάλλονται συνήθως εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Για το έτος 2024 θα έπρεπε να ξεκινήσουν από 1-09-2023 και η προθεσμία να είναι 31-12-2023.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και ακόμα δεν έχει ανοίξει το Πόθεν Έσχες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα Φλεβάρη αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή.

Παράλληλα θα υπάρχει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, για την υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (πόθεν έσχες) και Οικονομικών Συμφερόντων.

Ποια είναι τα πρόστιμα για το Πόθεν Έσχες;

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόστιμα για το πόθεν έσχες επιβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:

-Σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση

-Σε όσους υποβάλλουν ανακριβή δήλωση

-Σε όσους δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση

Τι γίνεται μετά την λήξη της προθεσμίας;

Μετά την λήξη προθεσμίας του πόθεν Έσχες 2024, σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής ως και 30 ημέρες από την παρέλευση της προθεσμίας η δήλωση γίνεται δεκτή από το σύστημα μόνο μετά από πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου 200 ευρώ.

Μετά την πάροδο των 30 ημερών η υποβολή επιτρέπεται ύστερα από πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου 800 ευρώ.

Επίσης, υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο 60 ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής (αποκλειστική προθεσμία τριών μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος) ή υποβάλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως 100.000 ευρώ.