Καιρός Αγίου Πνεύματος 2022: Γιατί είναι δυσάρεστα τα νέα;

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος 2022 είναι για πολλούς μια τριήμερη αργία επειδή είναι μαζί με το Σαββατοκύριακο.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι μια σημαντική γιορτή για την θρησκεία μας όπου έχει οριστεί αργία για το δημόσιο τομέα.

Αυτή η μεγάλη μέρα πέφτει την Δευτέρα στις 13 Ιουνίου 2022. Τέλος η επόμενη αργία πέφτει στις 15 Αυγούστου και λέγεται η κοίμηση της Θεοτόκου.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι μια σημαντική γιορτή για την θρησκεία μας όπου έχει οριστεί αργία για το δημόσιο τομέα.

Οι υπόλοιπες αργίες του 2021:

-Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2022, Δευτέρα
-28η Οκτωβρίου 2022, Παρασκευή
-Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2022, Κυριακή
-Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2022, Δευτέρα.

Τι καιρό θα κάνει του Αγίου Πνεύματος

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καιρός στην Εύβοια, θα έχει θερμοκρασία χαμηλή το Σαββατοκύριακο πριν του Αγίου πνεύματος, και θα ξεπερνά οριακά τους 30 βαθμούς Κελσίου και αυτό τις μεσημεριανές ώρες.

Αλλάζει ο καιρός στη Χαλκίδα αλλά και σε μεγαλύτερο μέρος της Εύβοιας τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, έρχονται σφοδρές καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι από την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης.

Η «ψυχρή λίμνη», είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί εκτεταμένες πλημμύρες όταν περνά “πάνω” από διάφορες χώρες. Κατά την κίνηση της αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή προκαλεί εκτεταμένες βροχές και καταιγίδες.

«Ψυχρή λίμνη», είναι τα έντονα φαινόμενα το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, το έχουμε ζήσει, όπως στη Χαλκιδική τον Ιούλιο του 2019.

Μια από τις συνθήκες για να δημιουργούνται καταιγίδες το καλοκαίρι, είναι να έχουμε ψυχρές αέριες μάζες ψηλά μέσα στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία. Αυτό δεν συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή. Τέτοια φαινόμενα έχουμε το καλοκαίρι στην κεντρική Ευρώπη, στα βόρεια Βαλκάνια και στα βόρεια της χώρας μας και δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αιτία για αυτή την αλλαγή του καιρού είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σήμερα ο καιρός στην Εύβοια, μπορεί να ξεκίνησε με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια.

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αφορμή την επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

Τα τελευταία στοιχεία δεν δείχνουν ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι καλοκαιρινό και ο άστατος καιρός φαίνεται να διατηρείται. Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα φαίνεται να διατηρούνται για αυτό και χρειάζεται προσοχή. Του Αγίου πνεύματος δεν θα υπάρχουν φαινόμενα και η θερμοκρασία θα ανέβει.

Συμβουλές σε περίπτωση πλημμύρας εάν βρίσκεστε στο σπίτι

-Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε στο ψηλότερο σημείο του σπιτιού.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

-Φύγετε από το σπίτι, εάν εσείς το κρίνετε αναγκαίο (ιδιαίτερα αν το σπίτι σας είναι υπόγειο ή ισόγειο και σε μικρή απόσταση από τον πλημμυρισμένο δρόμο ή αν κινδυνεύει από πιθανή κατολίσθηση ή πτώση βράχων).

-Πάρτε μαζί σας απαραίτητα έγγραφα, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης και εφόδια (φακό, φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες, κουτί πρώτων βοηθειών, χρήματα, νερό, τρόφιμα κ.λπ.).

-Κλείστε τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού ή του αερίου για οικιακή χρήση.

Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων

-Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς

-Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.

-Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.

-Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

-Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

-Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

-Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

-Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

-Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

-Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

-Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

-Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.