Πότε ανοίγει ο Μύλος των Ξωτικών 2024 – 2025;

Χριστούγεννα

Εσείς ξέρετε πότε ανοίγει ο Μύλος των Ξωτικών; Που βρίσκεται αυτό το θέαμα που κάθε χρόνο προσεγγίζει εκατοντάδες χιλιάδες;

Κάθε χρόνο ανοίγει της πύλες του ο Μύλος των ξωτικών, με τη μεγάλη αυτή γιορτή να υπόσχεται τα πιο όμορφα και τα πιο φωτεινά Χριστούγεννα στα Τρίκαλα.

Τα Τρίκαλα είναι πόλη της δυτικής Θεσσαλίας, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

ADVERTISING

Η οργανωτική επιτροπή του Μύλου των Ξωτικών, ο Δήμος Τρικκαίων και η e-trikala ΑΕ, διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων αντάξιο της διοργάνωσης, που αγκαλιάζει κάθε παιδί, μικρό ή… μεγάλο!

Θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει δωρεάν είσοδο στην κεντρική σκηνή του Μύλου, και θα απολαύσετε όλο το καλλιτεχνικό φάσμα.

Έως τις 7 Ιανουαρίου, ο Μικρός Πρίγκηπας, ο Άγιος Βασίλης, τα Ξωτικά έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει δρώμενα , θεατρικές παραστάσεις, μαριονέττες, θέατρο σκιών και μουσικές συναυλίες. Ενώ στο πάρκο, αγαπημένοι ήρωες – μασκότ, ξυλοπόδαροι, και ζογκλέρ χαρίζουν γέλιο και χαρά στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες.

Οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ στην πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, αφού και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων έχει ετοιμάσει πρόσθετες εκδηλώσεις στην πόλη, με πολλές εκπλήξεις.

ADVERTISING

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μύλος των Ξωτικών ανοίγει τις πύλες του τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Πότε άρχισε ο Μύλος των Ξωτικών;

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε ο Μύλος των Ξωτικών. Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, από τα αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και βαλκανικές χώρες επισκέπτονται τον Μύλο.

Το 2015 και το 2016 μετρήθηκαν κάτι λιγότερο από 1.500.000 επισκέψεις κάθε χρονιά ενώ το 2017 μετρήθηκαν πάνω από 2.500.000 επισκέψεις.

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, έχοντας ουσιαστικά δημιουργήσει χειμερινό και δη χριστουγεννιάτικο τουρισμό, όχι μόνο στα Τρίκαλα, αλλά και σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία μικρότερων χριστουγεννιάτικων χωριών σε διάφορες περιοχές.

Στα Τρίκαλα όμως ο Μύλος των Ξωτικών διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, καθώς πρωτοτυπεί με τον μύλο Ματσόπουλου, αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα, που μετατρέπεται σε κεντρικό κτήριο της δράσης, το πάρκο Ματσόπουλου με το ποτάμι, όπου στήνεται ολόκληρη η γιορτή, το εκπαιδευτικό κέντρο Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στον ίδιο χώρο, τη λειτουργία του μύλου και ως Μουσείου Αγροτικής και Βιομηχανικής Ζωής, αλλά και με την κάθε φορά διαφορετική θεματική προσέγγιση των Χριστουγέννων.

Επίσης, η διαφορά του Μύλου των Ξωτικών από άλλες παρόμοιες διοργανώσεις, έγκειται στο ότι είναι πάρκο και όχι αγορά.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο του Μύλου είναι η δωρεάν είσοδος και οι δωρεάν δράσεις για όλους, με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για τους χιλιάδες μαθητές σχολείων. Κάθε χρονιά υπάρχει ένα κεντρικό θέμα δράσης.

Για το 2019 είναι το “Χριστούγεννα στον Κόσμο” με θεματικά βαγόνια διάσπαρτα στο χώρου του Μύλου. Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων, διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, στο κέντρο, τους πεζοδρόμους, τις περιοχές διασκέδασης («Παλιά Μανάβικα»), ενώ υπάρχουν εκθέσεις στο Μουσείο Τσιτσάνη, καθώς διοργανώνονται εξορμήσεις και εκδηλώσεις στις γειτονικές πόλεις Καλαμπάκα με τα πανέμορφα Μετέωρα, Πύλη με τα μοναδικά γεφύρια και μοναστήρια της, στον Ορεινό Όγκο της Πύλης (Ελάτη, Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου), Μουζάκι – Λίμνη Ν. Πλαστήρα και σε άλλους χώρους.

Το 2020 δεν λειτούργησε ο Μύλος των Ξωτικών λόγω της πανδημίας COVID-19 και της απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν κατά την τελετή λήξης στις 7 Ιανουαρίου 2023, πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν τον 11ο Μύλο.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Πάγωσε με το πλάσμα που είδε κοντά στην βάρκα του

Εύβοια: Έπαθαν πλάκα όταν πρόσεξαν καλύτερα το μεγάλο ψάρι που ήταν στην παραλία

Χαλκίδα: Άφωνοι οι επισκέπτες με αυτό το πανέμορφο πλάσμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.