Εύβοια: Γιατί βρέθηκε τόσος κόσμος στο ποτάμι; [Φωτογραφία]

Μια συγκλονιστική φωτογραφία από γραφικό χωριό στην Εύβοια.

Όπως θα δείτε παρακάτω, δεκάδες άτομα βρέθηκαν στο ποτάμι του χωριού Μονόδρι στην Εύβοια.

Την ώρα που οι εκκλησίες στην Εύβοια, τα Θεοφάνεια λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό πιστών και χωρίς τον αγιασμό των υδάτων, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω. Είναι μια φωτογραφία μιας άλλης εποχής.

Θεοφάνεια στο Μονόδρι Ευβοίας

Είναι την δεκαετία του 80 και ανήμερα της ημέρας των Θεοφανείων. Τότε στα χωριά καταλαβαίναμε τις γιορτές. Είτε Χριστούγεννα, είτε Πρωτοχρονιά ήταν έντονοι οι εορτασμοί. Παραμονές των Θεοφανείων δεκάδες παιδιά του χωριού με τα τρίγωνα στα χέρια τους έλεγαν τα κάλαντα.

Ανήμερα των Θεοφανείων όλοι μαζεύονταν στο ποτάμι που βρίσκεται λίγα μέτρα μακρυά από το χωριό. Βρίσκεται κοντά στην είσοδο ερχόμενοι από την Κύμη.

Ο ιερέας έριχνε τον σταυρό στην θάλασσα και δεκάδες νεαροί χωρίς μαγιό αλλά φορώντας τα καλά τους ρούχα, έπεφταν στο νερό αψηφώντας τα παγωμένα νερά του ποταμού Μανικιάτη. Με το που έριχνε ο ιερέας τον σταυρό, έψαχναν παντού για να τον εντοπίσουν. Αυτός που τον έβρισκε, πρώτα τον φιλούσε και στην συνέχεια γύριζε από σπίτι σε σπίτι για το καλό.

Στην παρακάτω φωτογραφία όλοι είναι αγκαλιασμένοι και ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό. Αυτός που βρήκε τον σταυρό, τον σηκώνει με περηφάνια στον αέρα και όλοι οι φίλοι μαζί χαμογελούν. Πίσω τους, πλήθος κόσμου τους παρακολουθεί και τους θαυμάζει.

Θεοφάνεια στο Μονόδρυ την δεκαετία του 80. Απο αριστερά οι: Τόλης Ελαιοτριβάρης, Κώστας Αλεξανδρης , Δημήτρης Ελαιοτριβάρης, Γιάννης Γανωτής, Χρήστος Σασσάνης, Κώστας Μανιάτης, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, Νίκος Τσιμπούκης, Παύλος Αλεξανδρόπουλος, Θωμάς Γκερλές.