Ιδέες για ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις ισορροπημένες διατροφές και δίαιτες, το πρωινό είναι το γεύμα στο οποίο δίνεται πολύ μεγάλη βάση. Οι ειδικοί προτείνουν να είναι ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, να είναι χορταστικό και να συμπεριλαμβάνει ποικιλία τροφών. Σκοπός του πρωινού είναι να σου δώσει ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που χρειάζεσαι μέσα σε μία μέρα. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν γλυκό και άλλοι αλμυρό πρωινό. Όποια κι είναι η προτίμηση σου, πάμε να δούμε κάποιες ιδέες για συνδυασμούς τροφών που μπορούν να σου δώσουν το Boost που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε όμορφα και δυναμικά τη μέρα σου.

Αυγά

Τα αυγά είναι μία από τις πιο δημοφιλής τροφές που μπορεί να συμπεριλάβει κάποιος στο πρωινό του. Είναι ένα βασικό συστατικό το οποίο έχει πολλούς τρόπους διαχείρισης και μαγειρέματος που ο καθένας μπορεί να οδηγήσει σε ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Συνεπώς δύσκολα μπορεί να βαρεθεί κανείς τα αυγά καθώς αν βαρεθείς τα βραστά αυγά, μπορείς να φας μία ομελέτα, αυγά μάτια, αυγά ποσέ και όποιον άλλο τρόπο εμπνευστείς και σου αρέσει. Είναι πολύ μεγάλη πηγή πρωτεΐνης και σε συνδυασμό με λαχανικά και ψωμί μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Δοκίμασε να βάλεις σε μία ψημένη φέτα ψωμί, αβοκάντο και αυγό και θα γίνει σίγουρα το αγαπημένο σου πρωινό.

Γαλακτοκομικά

Μία κατηγορία τροφίμων με πολλή μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Κάποια πολύ δημοφιλή όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι και άλλα όχι τόσο όπως το κεφίρ το οποίο όμως είναι από τα πιο θρεπτικά παράγωγα του γάλακτος. Τα γαλακτοκομικά είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές ασβεστίου για τον οργανισμό. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι πηγές προβιοτικών συστατικών που είναι πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό και βοηθούν στη καλή λειτουργία του στομαχιού και του εντέρου. Αν τα παραπάνω σου φαίνονται κάπως ιδιαίτερα και προτιμάς τα πιο safe το γάλα είναι αυτή η επιλογή. Αυτό που προτείνουμε όμως είναι να επιλέξεις κατσικίσιο γάλα, καθώς είναι το πιο θρεπτικό από τα ήδη γάλακτος και έχει υποστεί την λιγότερη δυνατή επεξεργασία. Μπορείς να συνδυάσεις το γαλακτοκομικό της αρεσκείας σου με φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και δημητριακά, που όμως θα αναφέρουμε και παρακάτω προκαλούν κορεσμό όντας περιεκτικά σε υδατάνθρακες αλλά αποτελούν και πηγή φυτικών ινών.

Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι συνήθως η πρώτη και αγαπημένη επιλογή των παιδιών. Οι γονείς επιλέγουν τα δημητριακά σε συνδυασμό με γάλα ώστε να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους την πρόσληψη ασβεστίου από το γάλα και φυτικών ινών από τα δημητριακά, που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Για τους ενήλικες, τα δημητριακά μπορούν να αποτελέσουν μία εύκολη, γρήγορη και πολύ χορταστική επιλογή προσφέροντας επίσης όλα αυτά που προαναφέραμε. Για εσένα που χρειάζεσαι έξτρα ενέργεια η συμβουλή μας είναι να προσθέσεις στα δημητριακά σου φρούτα και να επιλέξεις ένα πιο χορταστικό γαλακτοκομικό από το γάλα όπως πχ το κεφίρ και να είσαι σίγουρος ότι θα σε κρατήσει χορτάτο για ώρες.