Παράκαμψη Χαλκίδας: Το μεγάλο έργο που ακούμε όλα τα χρόνια, θα γίνει;

Χαλκίδα
Χαλκίδα: Φωτογραφία μέσα από την πόλη

Το ακούμε πολλά χρόνια και πιστεύουμε ότι κάποτε θα γίνει.

Χαλκίδα νέα: Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προετοιμασία για το μεγάλο οδικό έργο παράκαμψη Χαλκίδας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Όπως αναφέρεται σε απαντητικό έγγραφο ερώτησης του βουλευτή κ.Αθανάσιου Ζεμπίλη, τρέχει η ωρίμανση τόσο της χρηματοδότησης όσο και των τεχνικών προδιαγραφών του άξονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δες τι πλάσματα έχει έξω από το Αλιβέρι!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Τεχνικό Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) JASPERS, προκειμένουνα ελεγχθεί η μελέτη βιωσιμότητας του έργου της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, ώστε να είναι δυνατή η ένταξή του στα χρηματοδοτικά Προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν κυκλοφοριακές μετρήσεις τόσο στο τμήμα Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας Νέα Λάμψακος, όσο και αυτό της Παράκαμψης Ψαχνών.

Την ίδια ώρα έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ η μελέτη κόστους οφέλους (ΑΚΟ), προκειμένου να αποφασιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Η κύρια ένσταση του Τεχνικού Συμβούλου JASPERS αφορά τη διατομή του τμήματος της Παράκαμψης Χαλκίδας. Ο προγραμματισμός του υπουργείου ΥΠΟΜΕ είναι δύο λωρίδες συν ΛΕΑ (λωρίδα έκτακτης ανάγκης) ανά ρεύμα κυκλοφορίας.

Για να μπορέσει μάλιστα να κριθεί βιώσιμο το έργο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το Δήμο Χαλκίδας για να προβεί σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο υφιστάμενο παραλιακό δρόμο που θα μειώσουν την ταχύτητα.

Παράκαμψη Χαλκίδας: Τι πρόκειται να κατασκευαστεί

Η παράκαμψη Χαλκίδας, που αποτελεί αυτονόητη συνέχεια -επέκταση του αυτοκινητόδρομου Σχηματαρίου-Χαλκίδας, θα συνδέσει το Βόρειο με τον Νότιο Άξονα της Εύβοιας, παρακάμπτοντας ανατολικά την πόλη της Χαλκίδας. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας και της Ν. Αρτάκης, ενώ αναμένεται να έχει καθοριστική συμβολή στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες που βρήκαμε στο ypodomes.com, το κόστος του έργου, εκτιμάται σε 200εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) που αναλύεται ως εξής: Ν.Λάμψακος-Ψαχνά 165εκατ.ευρώ, Παράκαμψη Ψαχνών 10εκατ.ευρώ. Επίσης προβλέπεται ένα επιπλέον κονδύλι 30εκατ.ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Το μήκος του έργου είναι 25,6χλμ εκ των οποίων η Παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6χλμ (έχει πέρας την οδό Ψαχνών-Ιστιαίας). Ως προαίρεση στο έργο και όχι στο κυρίως αντικείμενο του, θα ενταχθεί το τμήμα Γέφυρα Ευρύπου-Νέα Λάμψακος με μηκος περίπου 5χλμ. και κόστος περίπου 25εκατ.ευρώ.