Παράκαμψη Χαλκίδας από σαράντα κύματα – Πότε ξεκινά;

Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες για την παράκαμψη της Χαλκίδας

Γιατί άργησε να έρθει η παράκαμψη Χαλκίδας και ποια είναι η πραγματική αιτία.

Για δεκαετίες πολλοί Χαλκιδέοι ακούν για την παράκαμψη της Χαλκίδας. Ακόμα και την δεκαετία του 90 είχε ακουστεί το ότι θα έφτιαχναν την παράκαμψη Χαλκίδας.

Τα χρόνια περνούν και πολλοί που ήταν νέοι και γέρασαν ακόμα ρωτούν γιατί άργησε η παράκαμψη Χαλκίδας.

Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ανέκαθεν η Εύβοια ήταν η χρηματοδότηση του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας αλλά και των έργων στον υπόλοιπο βασικό οδικό άξονα.

Η μόνη δυνατότητα αξιοποίησης πιστώσεων βρίσκονταν στο Ταμείο Συνοχής το οποίο διαχειρίζονταν το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και διατίθενται σε οδικά δίκτυα που έχουν χαρακτηριστεί, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως διευρωπαϊκά Δίκτυα.

Η Εύβοια, δεν έχει δρόμους γιατί δεν είχε δίκτυα χαρακτηρισμένα ως Διευρωπαϊκά. Τον μοναδικό δρόμο που μπορούσε να φτιάξει ήταν η παράκαμψη Χαλκίδας, για την οποία χρηματοδοτείται από τα Κοινοτικά Προγράμματα ως συνδετήριο τμήμα της Εύβοιας με την εθνική οδό.

Η πρώτη προσπάθεια

Η πρώτη προσπάθεια να ενταχθεί η παράκαμψη Χαλκίδας, έγινε το 2014, ώστε να κερδηθεί το χρονικό διάστημα των τριών ετών που μπορούν να κατασκευάζονται έργα από το ισχύον πρόγραμμα το ΕΣΠΑ. Αν είχε κερδηθεί τότε το στοίχημα το έργο θα είχε ολοκληρωθεί πριν το 2020.

Παράκαμψη Χαλκίδας το 2023

Το 2023, ήρθε ξανά το θέμα με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως εκδόθηκε ο πρώτος λογαριασμός προς την εταιρεία που θα κάνει την κατασκευή.

Ο πρώτος λογαριασμός ήταν ως προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου “Παράκαμψη Χαλκίδας και Παράκαμψη Ψαχνών.

Πρόκειται για ποσό 4.544.918,53 ευρώ, που αποτελεί την χορήγηση έντοκης προκαταβολής ποσοστού 5% επί του συνολικού ποσού της σύμβασης του έργου.

Παράκαμψη Χαλκίδας: Ένα από τα πιο μεγάλα έργα στην Εύβοια

Η παράκαμψη Χαλκίδας είναι ένα από τα πιο μεγάλα έργα στην Εύβοια, που εδώ και πολλά χρόνια ακούν οι Χαλκιδέοι και το περιμένουν με ανυπομονησία.

Βέβαια ο καιρός περνά και το γεγονός ότι δεν βλέπουν κάποια ταμπέλα για εργασίες, τους κάνει δύσπιστους.

Ένα έργο που τόσα χρόνια ακούμε και δεν έχουμε δει ακόμα. Ένα μεγάλο έργο που πραγματικά θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα μιας και η Χαλκίδα δεν φημίζεται για τους μεγάλους δρόμους της.

Ίσως είναι και από τις ελάχιστες πόλεις όπου παρόλο τον μεγάλο της πληθυσμό, οι δρόμοι είναι αρκετά στενοί.

Αυτή την αδικία, έρχεται να ισοφαρίσει η παράκαμψη Χαλκίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την παράκαμψη Χαλκίδας είχε αναφερθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά το 2022, τονίζοντας ότι θα ξεκινούσαν σύντομα τα εργοτάξια. Πολλοί πίστευαν ότι θα ξεκινούσαν εκείνο το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι πέρασε αλλά εργοτάξια δεν ήρθαν ποτέ.

Παράκαμψη Χαλκίδας έτος 2024

Με μια ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός κάνει αναφορά σε αυτό το μεγάλο έργο.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: “Ρωτάτε πολλοί φίλοι – και απολύτως εύλογα – πότε ξεκινάει το έργο στην πράξη, πότε μπαίνει, όπως λέμε, μπουλντόζα. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που λαμβάνουμε, ολοκληρώνεται πλέον η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Συνεπώς – και αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλη εκκρεμότητα – πολύ σύντομα ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες για το κορυφαίο οδικό έργο της Εύβοιας με τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές!

παράκαμψη, Χαλκίδας

Πόσο στοίχισε η παράκαμψη Χαλκίδας;

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κόστος του έργου, εκτιμάται σε 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Ο δρόμος Ν.Λάμψακος – Ψαχνά στοιχίζει 165 εκατομμύρια ευρώ.

Η παράκαμψη Ψαχνών στοιχίζει 10 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι 30 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις.

Το μήκος του έργου είναι 25,6 χιλιόμετρα εκ των οποίων η παράκαμψη Ψαχνών είναι 4,6 χιλιόμετρα.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Εύβοια νέα σήμερα

Σε απόγνωση γονείς στην Εύβοια: Δείτε τι συνέβη σε σχολείο

Εύβοια: Όσοι το έζησαν δεν μπορούσαν να κρατηθούν από τα γέλια

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.