Ένας μεγάλος παππούς που βρήκαμε να κάθεται στην Εύβοια

Έχει δει εκατοντάδες ανθρώπους να περνούν από μπροστά του στην Εύβοια.

Δεν είναι σε τοποθεσία που βλέπει κάθε μέρα αυτοκίνητα και κόσμο. Έχει την ησυχία του. Στις μέρες μας την χρειάζεσαι λίγο παραπάνω.

Όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία βρήκαμε ένα δέντρο παππού στην Κύμη. Πρόκειται για μια ελιά που πραγματικά μας έκανε εντύπωση όταν την είδαμε σε χωράφι στην περιοχή της Κύμης.

Ο κορμός του δέντρου είναι πολύ μεγάλος. Οι ρίζες είναι θεόρατες όπως και η μία κουφάλα που έχει.

Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια θα σας πάμε πολλά χρόνια πίσω στο μέρος όπου βγήκε η πρώτη ελιά.

Έχει δει εκατοντάδες ανθρώπους να περνούν από μπροστά του στην Εύβοια. Πηγή φωτογραφίας: facebook.com

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη.

Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε την ελιά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο. Την μετέφεραν είτε Έλληνες άποικοι είτε Φοίνικες έμποροι. Όπως αναφέρει ο Πλίνιος, κατά το 580 π.Χ, ούτε το Λάτιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργεια της.

Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία και διαβάζοντας την ιστορία της ελιάς, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι στην οικονομία του τόπου μας.