Έρχεται ολικό lockdown σε όλη την Εύβοια – Ποια είναι τα νέα μέτρα;

Η Εύβοια είναι αυτή την ώρα στο «μικροσκόπιο» των μελών της επιτροπής του υπ. Υγείας προκειμένου να μπει σε lockdown.

Ο νομός μας είναι όλο και πιο κοντά στο να ακολουθήσει την Αττική στο δρόμο του lockdown ενώ πιο δύσκολη αποδεικνύεται η «εξίσωση» της Θεσσαλονίκης.

Και για άλλους νομούς ακούγεται όπως την Αχαΐα και το Ρέθυμνο όπου η εισήγηση είναι ήδη στο να μπουν σε καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων ενώ η Εύβοια με τις «επιδόσεις» της τα τελευταία 24ωρα έχει προβληματίσει σφόδρα τους λοιμωξιολόγους ειδικά λόγω της πόλης της Χαλκίδας.

Υπενθυμίζεται ότι την χθες Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.327 νέα κρούσματα σε 55 περιφερειακές ενότητες, με τα μισά από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική (676), τη Θεσσαλονίκη να έπεται με 129 νέες διαγνώσεις και τους συνήθεις υπόπτους Αχαΐα (94 και υψηλό ιικό φορτίο 30,29), Ρέθυμνο (12), Χαλκιδική (23), Εύβοια (35) και Βοιωτία (23) να καταγράφουν επίσης πολλές νέες λοιμώξεις.
Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει εισήγηση των ειδικών για lockdown σε αυτές τις περιοχές αυτό θα σημαίνει ότι σχεδόν το 50% της Ελλάδας θα βρίσκεται σε αυστηρό καθεστώς περιορισμών.

Τι σημαίνει αυστηρό lockdown για όλη την Εύβοια

Αν συμβεί αυτό και ανακοινωθεί το απόγευμα της Παρασκευής, σημαίνει ότι σταματά η λειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά αν συμβεί αυστηρό lockdown για την Εύβοια;

Ανοιχτά θα είναι μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Τα σούπερ μάρκετ βέβαια θα έχουν αλλαγή ωραρίου και θα κλείνουν στις 6 το απόγευμα.

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την ανταπόκριση που είχε στείλει ο Γιώργος Κουτσελίνης στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά όταν προχώρησε σε σκληρό lockdown η Χαλκίδα.

Την ίδια ώρα δεν θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των σχολείων. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Επίσης, ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις μεταξύ των δήμων και θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Δεν επιτρέπεται, επίσης, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή. Σταματά η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εύβοια;

Αν τελικά έρθει ολικό lockdown στην Εύβοια, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Την ίδια ώρα θα παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Επίσης θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και η εφαρμογή της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό (τουλάχιστον 50% για τις περιοχές αυτές). Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Τέλος, όλα τα παραπάνω είναι σενάρια. Μένει να δούμε τι θα αποφασιστεί για όλη την Εύβοια.