Εύβοια: Οι εικόνες του φαινομένου στην Νότια Εύβοια είναι πολύ θλιβερές.
Ένα περίεργο φαινόμενο όπου δεν παρατηρήθηκε μόνο στην Εύβοια, αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως και στην Αθήνα.
Ευτυχώς αρκετοί κάτοικοι τα έσωσαν μιας και άνοιξαν τα σπίτια τους για να μπουν μέσα. Αυτές είναι ωραίες ειδήσεις όπου οι κάτοικοι κατάφεραν να σώσουν πολλά χελιδόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Κορωνοϊός: Το βίντεο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία της Εύβοιας;
Μία επική φωτογραφία από την Εύβοια! Αντέχεις να την απολαύσεις
Τα χελιδόνια, σύμβολο της άνοιξης ήρθαν και φέτος φέρνοντας την άνοιξη. Όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org, το χελιδόνι είναι αποδημητικό πτηνό και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Το μέγεθος τους είναι 12-22 cm ανάλογα το είδος στο οποίο ανήκουν καθώς και το χρώμα τους. Μεταναστεύουν κατά δεκάδες εκατοντάδες σε σμήνη, στα μεσογειακά κλίματα από τον Μάρτιο προκειμένου να αναπαραχθούν και στις αρχές του φθινοπώρου μεταναστεύουν προς τα θερμά κλίματα της Αφρικής.
Έτσι και στην Νότια Εύβοια, ήρθαν οι μουσαφίρηδες από ξένους τόπους να ζήσουν για λίγο εδώ. Στις αρχές της άνοιξης που είχε καλό καιρό, κατάφεραν να φτιάξουν τις φωλιές τους. Έφτιαξαν καταπληκτικά σπιτάκια και σε διάφορες περιοχές και έξω από τα σπίτια. Δυστυχώς όμως η κακοκαιρία που ξεκίνησε από την Κυριακή 5 Απριλίου 2020, κατέστρεψε τα πάντα και έφερε πλημμύρες.


Προς εξαφάνιση τα χελιδόνια…
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των πληθυσμών των κοινών πουλιών της Κύπρου που παρουσιάζουν πρωτόγνωρη μείωση σύμφωνα με διεθνείς εκθέσεις. Σημαντικές πτώσεις παρουσιάζουν οι αριθμοί των χελιδονιών Ηirundo rusticaκ, των καρακαξών Ρica pica και των σγαρτιλιών Cardueliscarduelis.
Όπως διαβάζουμε στο newsbomb.gr, σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα για τις πληθυσμιακές τάσεις για τα κοινά πουλιά του Κύπρου επειδή η παρακολούθηση βρίσκεται σε αρχικά στάδια.
Τα τρία κοινά είδη πουλιών που παρουσιάζουν μείωση με βάση τα στοιχεία της Κύπρου, εξαρτώνται, σε κάποιο βαθμό, από γεωργικά οικοσυστήματα και η πτώση των αριθμών τους ενδεχομένως να συνδέεται με την εντατικοποίηση της γεωργίας, ένα φαινόμενο που έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με τη φθίνουσα πληθυσμιακή κατάσταση πουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Γεωργίας και το Ταμείο Θήρας για την καθιέρωση ενός συστηματικού προγράμματος καταγραφής πουλιών γεωργικών περιοχών, η παρακολούθηση των οποίων αποτελεί υποχρέωση για όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο παρακολούθησης της εφαρμογής της ΚΑΠ.