Τι είναι αυτό που προβληματίζει τους εμπόρους της Χαλκίδας;

τι προβληματιζει εμπορουσ χαλκιδασ

Δυστυχώς δεν προβληματίζει μόνο τους εμπόρους της Χαλκίδας αλλά τον κλάδο ολόκληρο.

Στη Χαλκίδα οι έμποροι από την μία βλέπουν την μειωμένη αγοραστική κίνηση και τα ακριβά ενοίκια και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά, αλλά και άλλα που έρχονται σε λίγους μήνες.

Παράλληλα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις παρόλο που το πρώτο μέλημα τους είναι να ετοιμαστούν για τις γιορτές όπου εκεί αναμένεται να αυξηθεί η αγοραστική κίνηση.

Κύκλοι όμως των εμπόρων τονίζουν πως αν δεν δράσουν τώρα, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο.

Ένα μέλλον που θα αναγκάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο μιας και δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη.

Ο προβληματισμός των εμπόρων στη Χαλκίδα είναι το νέο φορολογικό που όπως τονίζουν θα οδηγήσει στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων.

Παράλληλα βλέπουν ότι όχι μόνο θα επωμιστούν με άλλα έξοδα αλλά θα πρέπει να περιορίσουν και το προσωπικό τους, αφού από την μία θα αυξήσει την κλίμακα της φορολόγησης τους και από την άλλη δεν θα έχουν χρήματα για να κρατήσουν έναν υπάλληλο.

Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στη Χαλκίδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Συλλόγου Χαλκίδας διοργανώνει συνάντηση των μελών του, σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 5 τα απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου που βρίσκονται στην οδό Σιώκου 4.

Σκοπός της συνάντησης είναι να γίνει συζήτηση επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου, που αδικούν κατάφωρα τους εμπόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προτάσεις και για καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Τι θα πληρώνει ένας ελεύθερος επαγγελματίας;

Το ύψος θα είναι ο ελάχιστος βασικός μισθός προσαυξημένος κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενος μετά τα 3 πρώτα έτη και του ανώτερου ετήσιου μισθού έως 30.000 ευρώ που ο ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλλει στο προσωπικό του.

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας με πάνω από 12 έτη εργασίας ακόμα και αν έχει χαμηλά εισοδήματα, θα δηλωθεί το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που είναι 14.196. Σαν αποτέλεσμα θα πληρώσει 1823 ευρώ.

Πολλοί λένε ότι οι βάση για το τεκμαρτό εισόδημα είναι λίγο πάνω από τα 10000 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο γιατί λαμβάνονται υπόψιν οι τριετίες. Σαν αποτέλεσμα το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι πάνω από 12 χρόνια, θα φορολογηθούν με μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα που θα φτάσει λίγο παραπάνω από τα 14000 ευρώ.

Λαμβάνεται υπόψιν και η ελάχιστη αμοιβή από την μισθοδοσία που προσαυξάνεται με ένα ποσό ίσο με το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας. Τέλος, θα παίξει ρόλο και ο τζίρος.

Όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ η ελάχιστη αμοιβή εισόδημα προσαυξάνεται κλιμακωτά με ανώτερο όριο τα 50.000 ευρώ.

Ποιοι δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο του τεκμαρτού εισοδήματος 2023;

Δεν είναι μεγάλες οι εξαιρέσεις αυτών που δεν θα πληρώσουν την νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μοναδική εξαίρεση είναι οι αγρότες και τα «μπλοκάκια», που θα μπορούν να δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες θα μείνουν εκτός του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για τρία χρόνια. Τον τέταρτο χρόνο η ελάχιστη αμοιβή θα είναι 3.640 ευρώ, τον πέμπτο χρόνο 7.280 ευρώ και τον έκτο θα φθάσει στα 10.920 ευρώ.

Πολλοί ρωτούν αν δεν θα πληρώσουν την νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών όσοι δεν έχουν καταστήματα.

Όλοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους στις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2023 εκτός αν έχουν το κατάστημα τους σε μικρά χωριά.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων από τους φορείς σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε περιπτώσεις που αφορούν επιχειρήσεις που ασκούνται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Επίσης θα ξεκαθαριστεί ποιοι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις υπάγονται στο νέο σύστημα και ποιο εξαιρούνται.

Ποιοι θα πληρώσουν 1390 ευρώ παραπάνω φόρο;

Οι μεγάλοι χαμένοι της νέας φορολόγησης είναι όσοι είχαν χαμηλά εισοδήματα. Αυτοί που θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους είναι όσοι δήλωναν μέχρι 3000 ευρώ τον χρόνο καθαρό εισόδημα στις φορολογικές δηλώσεις.

Όσοι δήλωναν 3000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, πλήρωναν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και 920 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Με την τεκμαρτή φορολόγηση θα πληρώσουν 1390 ευρώ παραπάνω φόρο. Ο φόρος εισοδήματος θα είναι 2310 ευρώ συν 487,5 τέλος επιτηδεύματος. Τουτέστιν 2310,62 ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε τα 920 ευρώ που πλήρωσε φέτος, ο νέος φόρος θα είναι 1390 ευρώ παραπάνω.

Με πληροφορίες από το οικονομικό site newse.gr