Όσο οι υψηλές θερμοκρασίες στέλνουν όλο και περισσότερο κόσμο στις παραλίες, η εικόνα των μεδουσών στα καταγάλανα ελληνικά νερά προκαλεί πανικό.
Ιδιαίτερα τώρα που, μετά τη γαλάζια, τη σκυτάλη παίρνει η μωβ μέδουσα, η οποία είναι σε έξαρση αυτή την εποχή.
Οι ιστορίες των κολυμβητών που, ακόμα και οκτώ μέρες μετά την επαφή, έχουν τα σημάδια, περιγράφουν τον τρόμο τους. Δικαιολογείται κάτι τέτοιο;
Η έξαρση της μωβ μέδουσας και οι περιοχές που πλήττονται στην Εύβοια
Οι ειδικοί του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας ανέφεραν ότι οι αρχικές τους εκτιμήσεις για την ένταση της έξαρσης της μωβ μέδουσας στον Παγασητικό Κόλπο και τις γύρω περιοχές ήταν υποτιμημένες. Η έξαρση εξαπλώνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τους αναμενόμενους.
Καθώς οι κολυμβητές στην Εύβοια είναι αναστατωμένοι από τις… στενές επαφές με μωβ μέδουσες, το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας αναφέρει ότι η έξαρση των μωβ μεδουσών εντοπίζεται κυρίως στη Χαλκίδα και τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Βόρεια Εύβοια, επειδή αποτελεί διέξοδο του Παγασητικού προς τα ανοικτά, όπου επίσης παρατηρείται σημαντική παρουσία μεδουσών, κυρίως στις ανατολικές ακτές.
Η οπτική των ειδικών: Υπεραλίευση και ασφαλής κολύμβηση
Οι επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος τονίζουν πως η πραγματική συζήτηση θα έπρεπε να στρέφεται όχι στις μέδουσες και τον πληθυσμό τους, αλλά στους φυσικούς θηρευτές τους: τα ψάρια που υποφέρουν από την υπεραλίευση.
Παρά την ανησυχία, οι ειδικοί δίνουν και συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση: «Αν και η κολύμβηση θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με προσωρινές εξάρσεις από συγκεκριμένα είδη μεδουσών, όταν υπάρχουν λίγες μέδουσες, το κολύμπι –ειδικά με τη χρήση μάσκας– είναι απολύτως ασφαλές.
Με λίγη προσοχή και κοινή λογική, μπορούμε να αξιολογήσουμε τις συνθήκες. Παρατηρώντας τα θαλάσσια ρεύματα και την κατεύθυνση του ανέμου, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ακτές όπου δεν συγκεντρώνονται μέδουσες και να επιλέξουμε σημεία κατάλληλα για ασφαλή κολύμβηση», αναφέρει η οργάνωση.
Λόγω έξαρσης (και στην περιοχή μας) της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca), η οποία είναι γνωστή για το επώδυνο τσίμπημά της, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, κάψιμο, κοκκίνισμα του δέρματος και σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρότερα συμπτώματα.
Ακολουθούν Οδηγίες Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση τσιμπήματος:
Σε περίπτωση επαφής με μωβ μέδουσα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
– Απομακρύνετε τα πλοκάμια που τυχόν έχουν μείνει στο δέρμα, αλλά όχι με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε μια πλαστική κάρτα ή ένα κομμάτι ξύλο.
– Ξεπλύνετε την περιοχή με άφθονο θαλασσινό νερό. Προσοχή: Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
– Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες για να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο.
– Χρησιμοποιήστε μια κορτιζονούχο κρέμα για την αντιμετώπιση της τοπικής φλεγμονής και της φαγούρας.
– Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα (όπως δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, εμετός, πτώση πίεσης), αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.
Εύβοια ειδήσεις σήμεραΕύβοια: Η εξωτική παραλία κοντά στο ποτάμι
Δημοτική αγορά της Χαλκίδας: Πότε θα είναι έτοιμη;
Αυτή είναι η πιο ωραία περιοχή στη Χαλκίδα
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.