Μεσίτες ακινήτων και μεσιτικά προγράμματα

μεσιτεσ

Η διαδικασία της πώλησης ή της μίσθωσης ενός ακινήτου είναι ένα συχνό φαινόμενο στις μέρες μας.

Κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου επιθυμούν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή να αγοράσουν νέα, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες επαγγελματιών που ονομάζονται μεσίτες ακινήτων.

Ένας μεσίτης ακίνητης περιουσίας είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος που ενεργεί ως μεσάζον μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ακινήτων, ωστόσο στις αρμοδιότητες του είναι να βρίσκει πωλητές που επιθυμούν να πουλήσουν ή αγοραστές που επιθυμούν να αγοράσουν.

Αυτή η μέθοδος πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία και οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν τον κλάδο ονομάζονταν κτηματομεσίτες. Έτσι περιέγραφαν ένα άτομο ή έναν οργανισμό του οποίου κύρια δραστηριότητα ήταν η εμπορία ακινήτων για λογαριασμό πελατών.

Παλαιότερα αυτή η διαδικασία ήταν αρκετά δύσκολη και απαιτούσε πολύ δουλειά τόσο για την εύρεση ακινήτων όσο και στην αναζήτηση αγοραστών.

Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτή η διαδικασία έχει απλοποιηθεί αφού μεσίτες ακινήτων είτε ως μεμονωμένα άτομα είτε ως εταιρεία χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία όπως είναι το μεσιτικό πρόγραμμα Eagents, το οποίο είναι ένα βασικό εργαλείο ως προς την διαχείριση των ακινήτων, των πελατών, την διαφήμιση, την υποστήριξη και συμβουλευτική κ.α.

Ποιες είναι όμως οι αρμοδιότητες ενός μεσίτη ακινήτων;

Οι μεσίτες ακίνητης περιουσίας εκτελούν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που εμπίπτουν στην ομάδα της ανάπτυξης ακινήτων.

Ένα από τα καθήκοντα του μεσίτη είναι η διεξαγωγή μιας συγκριτικής ανάλυσης αγοράς, η οποία αποτελεί εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σε σχέση με άλλους. Το επόμενο καθήκον των μεσιτών είναι η δημιουργία έκθεσης, μέσω της εμπορικής προώθησης των ακινήτων στους υποψηφίους αγοραστές.

Οι μεσίτες επίσης βοηθούν ή καθοδηγούν τους αγοραστές στην διευκόλυνση μιας αγοράς η μιας πώλησης ενός ακινήτου.

Μέσα στις αρμοδιότητες τους είναι η προετοιμασία των εγγράφων παρέχοντας τις γραφειοκρατικές υπηρεσίες για τους πωλητές. Τέλος οι μεσίτες παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής, βάσει των αναγκών του πελάτη τους.

Πως μπορεί κάποιος να γίνει μεσίτης ακίνητης περιουσίας;

Για να εκτελεί κάποιος καθήκοντα μεσίτη ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να έχει άδεια η όποια χορηγείται έπειτα από αίτηση του ενδιαφερόμενου από το Επιμελητήριο της έδρας του. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος για να αποκτήσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος να πληροί τις προϋποθέσεις όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 4 (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=1703 ).

Τέλος η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του μεσίτη χορηγείται με απόφαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της έδρας του ενδιαφερομένου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Φυσικά, πέρα από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος είναι απαραίτητη η απόκτηση εμπειρίας και κατάρτισης ώστε να εισέρθετε στον κλάδος εφοδιασμένοι για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας μεσίτης.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η εκπαίδευση σας είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε ως επαγγελματίας μεσίτης.

Τέλος, αφού ολοκληρώσετε την διαδικασία με επιτυχία και γίνετε πλήρης σύμβουλος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας μπορείτε να επιλέξετε να λειτουργείτε μόνοι σας, να συμμετέχετε σε μια ομάδα.