Χαλκίδα: Αυτό το μεγάλο είχε βγει έξω στην ακτή! [Φωτογραφία]

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα λόγια. Μία φωτογραφία θα σας δείξουμε για θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται. Ήταν κάτι πολύ μεγάλο σε ακτή της Χαλκίδας. 

Την είδαμε στην παραλία Ροδιές και μας έκανε μεγάλη εντύπωση.  Ήταν έξω στην ακτή και δεν ενοχλούσε κανέναν αλλά και κανένας δεν πήγε να την πειράξει.

Μάθαμε ότι αποτελεί το είδος της μια μεγάλη ομάδα οργανισμών του ζωοπλαγκτού που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη.

Διαθέτει σημαντική ενεργητική κίνηση αλλά η εξάπλωση της εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα. Αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό τις διαφορές στην παρουσία των πληθυσμών τους από θάλασσα σε θάλασσα.

Επειδή η κίνηση της είναι πολύ αδύναμη, δεν μπορούν να πάει αντίθετα στα ρεύματα. Στην προκειμένη περίπτωση, την μέδουσα της φωτογραφίας μάλλον την έβγαλε έξω στην ακτή η δύναμη της θάλασσας. Εκείνη την στιγμή επικρατούσαν ρεύματα που μάλλον την ώθησαν στην ακτή.

Όσοι αγαπάμε το κολύμπι και κάνουμε το μπάνιο μας σε θάλασσες της Εύβοιας, έχουμε δει «σεντόνια» από μικρές καφέ τσούχτρες που βγαίνουν στα ρηχά να αποτρέπουν τη δική μας είσοδο στη θάλασσα.

Με λίγα λόγια έχουμε εξοικειωθεί με την παρουσία των μικρών τσουχτρών. Το μέγεθος όμως αυτής της μέδουσας που είδαμε, μας αιφνιδίασε και λίγο μας κατατρόμαξε.

Το μέγεθος της ανάλογα με το είδος ποικίλει από μερικά χιλιοστά ως περίπου ένα μέτρο. Είναι αρπακτικά ζώα που τρέφονται από πλαγκτόν και προνύμφες ψαριών χρησιμοποιώντας τα κνιδοκύτταρα στα πλοκάμια τους.

Την κοινή μέδουσα, εμείς εδώ στην Εύβοια την ονομάζουμε τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, την μέδουσα της φωτογραφίας μάλλον την έβγαλε έξω στην ακτή η δύναμη της θάλασσας.
Στην προκειμένη περίπτωση, την μέδουσα της φωτογραφίας μάλλον την έβγαλε έξω στην ακτή η δύναμη της θάλασσας.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πρέπει να κάνετε αυτά που θα σας γράψουμε παρακάτω για να μην έχετε τσούξιμο.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να βγείτε από το νερό και αν τα πλοκάμια της τσούχτρας είναι ακόμα στο δέρμα σας, αφαιρέστε τα προσεκτικά χωρίς να τα πιάνετε με γυμνό χέρι.

Ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό στο σημείο που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Αυτό θα μουδιάσει το συγκεκριμένο σημείο. Μία άλλη λύση που ακούμε είναι η χρήση ξυδιού. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε ακόμα και σε τσιμπήματα στα ελληνικά νερά. Ρίξτε άφθονο ξύδι για περίπου 30 δευτερόλεπτα και σίγουρα θα σας ανακουφίσει από το αίσθημα του πόνου.

Τα νέα της Εύβοιας

Επόχικο επίδομα 2023: Πότε θα γίνει η αίτηση και η πληρωμή;

Προσλήψεις στο δημόσιο: Ξεκινά η προκήρυξη 1Ε 2023

Μεταφορικό ισοδύναμο: Πότε θα πληρωθεί;

Απάτη στη Χαλκίδα: Περίμενε επιστροφή χρημάτων και άδειασε ο τραπεζικός λογαριασμός

Ψαχνά: Δείτε τι στεναχώρησε τους κατοίκους

Το μυστήριο με τα σπίτια στην Κάρυστο

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις