Λευκαντί: Που πιστεύετε ότι κάθισε ένας γλάρος; [Φωτογραφία]

Τα αγαπημένα μας πτηνά θέλουν την ξεκούραση τους και σε αυτό είναι επιλεκτικά. Η φωτογραφία είναι από το Λευκαντί όπου ένας γλάρος βρήκε την καλύτερη θέση για να ξεκουραστεί. 

Το Λευκαντί είναι 2 χιλιόμετρα νότια του Βασιλικού και απέχει από τη Χαλκίδα 14 χιλιόμετρα. Τα αρχαιολογικά ευρύματα δείχνουν ότι υπήρχε προϊστορικός οικισμός ενώ έχουν αναγνωριστεί πολλά νεκροταφεία στην περιοχή.

Λίγο παρακάτω θα ασχοληθούμε με την ιστορία της περιοχής που είναι πλούσια και θα μάθετε πράγματα που δεν τα έχετε ξανά ακούσει από κανέναν.

Ο γλάρος της φωτογραφίας έχει σώμα ατρακτοειδές και φτερούγες πολύ μακριές και μυτερές. Τα πόδια του έχουν τέσσερα δάχτυλα το καθένα, από τα οποία τα τρία συνδέονται με νηκτική μεμβράνη. Παρόλο που έχει αρκετή αντοχή στο πέταγμα του, δεν είναι πολύ γρήγορος.

Οι γλάροι αγαπούν την Εύβοια. Τους βλέπουμε δίπλα από τα καραβάκια σε παραθαλάσσιες περιοχές της Εύβοιας. Έχει την ικανότητα να επιπλέει πάνω στο νερό ενώ κολυμπά με ευκολία αλλά και κινείται γρήγορα στο έδαφος.

Ζει συνήθως σε πολυάριθμες ομάδες κοντά στις θαλάσσιες ακτές, γιατί εκεί μπορεί να βρει πιο εύκολα τροφή. Μάλιστα περιμένουν είτε στην Αρτάκη, είτε στο λευκαντί, είτε στην Ερέτρια, τους ψαράδες να πλησιάσουν με τα βαρκάκια τους τις ακτές.

Τους περιμένουν πως και πως για να φάνε αυτό που θα τους κεράσουν οι ψαράδες.

Οι γλάροι συχνάζουν συνήθως σε απομονωμένες και μικρές νησίδες. Οι αποικίες τους συνήθως αποτελούνται από 10 έως 65 ζευγάρια. Τρέφεται με κάθε είδος τροφής και για να την βρει ταξιδεύει μαζί με τα πλοία ή πετά πάνω από λιμάνια.

Δείτε την φωτογραφία με τον γλάρο που επέλεξε να καθίσει πάνω σε μία κεραία τηλεόρασης.

Γλάρος
Στην κεραία της τηλεόρασης επέλεξε να καθίσει για να έχει την καλύτερη θέα ο γλάρος της φωτογραφίας

Ήξερες την ιστορία στο Λευκαντί;

Στο Λευκαντί έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κατοίκησης από την πρωτοελλαδική περίοδο. Ο οικισμός κατοικείτο από το 3.000 π.Χ. και ανέπτυξε εμπορικές επαφές με την Τρωάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η ακμή του οικισμού συνεχίστηκε μέχρι τους γεωμετρικούς χρόνους και σταμάτησε το 700 π.Χ.. Στο λόφο Τούμπα, 500 μέτρα μακριά από το λόφο Ξηρόπολη, ανακαλύφθηκε λίθινο αψιδωτό παραλληλόγραμμο κτίριο μήκους 48 μέτρων και πλάτους 10.

Κάτω από το δάπεδο του κτιρίου ανακαλύφθηκε τάφος, μέσα σε διμερές χώρισμα βράχου, ενός άντρα, ο οποίος είχε αποτεφρωθεί, και μίας γυναίκας που είχε ταφεί. Μέσα στον τάφο βρέθηκαν επίσης οστά τεσσάρων μικρόσωμων αλόγων.

Μέσα στη τεφροδόχο βρέθηκε λινό νεκρικό ένδυμα, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο ένδυμα που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Επίσης βρέθηκαν όπλα, αγγεία και χρυσός νεκρικός διάκοσμος. Ο τάφος χρονολογείται στον 11ο π.Χ. αιώνα.