Χαλκίδα: Αν ακούσεις το κουδούνι της πόρτας σου το πρωί, πρέπει να ανησυχήσεις!

Kαμιά φορά το πρωί είσαι στο κρεβάτι και θέλεις να χουζουρέψεις λίγο όταν ξαφνικά ακούς το κουδούνι της πόρτας του σπιτιού σου. Πολλοί δεν σηκώνονται να απαντήσουν και συνεχίζουν τον ύπνο τους. Μέγα λάθος. Μπορεί να είναι η στιγμή που ο επίδοξος κλέφτης να σας έχει βάλει στο μάτι. 

Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να απαντήσεις στο θυροτηλέφωνο. Έτσι ο δράστης θα καταλάβει ότι είσαι στο σπίτι και δεν θα επιλέξει να σε κλέψει. Όπως και να έχει το ζήτημα, εσείς πρέπει να προσέχετε.

Δεν σας δίνουμε τις συμβουλές έτσι για να γράφουμε το ρεπορτάζ, αλλά υπάρχουν περιστατικά. Έβαλαν στο μάτι μία ολόκληρη πολυκατοικία. Την έκλεψαν με την μέθοδο του κουδουνιού. Χτυπούσαν το κουδούνι και αν δεν ήταν κάποιος εκεί, έκαναν ντου.

Έμπαιναν για πλάκα στα διαμερίσματα και έκλεβαν από χρυσαφικά μέχρι μετρητά που έβρισκαν.

Έτσι θα γλυτώσεις το σπίτι σου από  κλοπές

 1. Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
 2. Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.
 3. Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα.
 4. Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο.
 5. Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας
 6. Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη.
 7. Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
 8. Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.
 9. Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους.
 10. Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
 11. Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας.
 12. Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος.
 13. Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συναγερµού – ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.