Προβληματίζει η Χαλκίδα – Συνεχίζει και δίνει πολλά κρούσματα καθημερινά!

Μεγάλος ο προβληματισμός για τη Χαλκίδα.

Παρόλο το lockdown στη Χαλκίδα, εδώ και μήνες, συνεχίζει και δίνει κρούσματα κορονοϊού. Σχεδόν κάθε μέρα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά το 80% στο σύνολο της Εύβοιας.

Ένας προβληματισμός που συνεχίζει να υπάρχει μιας και από ότι φαίνεται, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα για την Ευβοϊκή πρωτεύουσα.

Και βέβαια, καλό είναι να μιλάμε με νούμερα. Σύμφωνα με τα σημερινά κρούσματα από τους 54 νέους νοσούντες, τα 38 άτομα είναι στη Χαλκίδα. Η ενδιάμεση ηλικία τους είναι τα 49 χρόνια.

Στην Ευβοϊκή πρωτεύουσα, νόσησαν 38 άτομα και ανάμεσα τους υπάρχει και ένα 8χρονο παιδί. Θετικές βρέθηκαν επίσης 26 γυναίκες, ανάμεσά τους και δύο κοριτσάκια 10 και 11 χρονών.

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία – Τρομερές εικόνες-βίντεο!

Η νόσος COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από μολυσμένους ανθρώπους μέσω μικρών σταγονιδίων αερολύματος κατά την εκπνοή.

Οι περισσότερες μελέτες για τη ροή του εκπνεόμενου αέρα έχουν επικεντρωθεί στον βήχα και το φτέρνισμα, τα οποίο μπορούν να εκτοξεύσουν ιικά αερολύματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία

Ωστόσο, ακόμα και η απλή ομιλία σε κοντινή απόσταση από το άλλο άτομο είναι επίσης ριψοκίνδυνη, καθώς ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί πάρα πολύ εύκολα.

Στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids της AIP Publishing, σύμφωνα με το iatropedia.gr, επιστήμονες από την Ιαπωνία δημοσίευσαν μια εκπληκτική έρευνα. Χρησιμοποίησαν καπνό σε περιβάλλον με λέιζερ φωτισμό, για να μελετήσουν τη ροή της εκπνοής σε δύο άτομα που συνομιλούν σε κοντινή απόσταση και διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα για την παραγωγή τεχνητού καπνού που αποτελείται από σταγονίδια διαμέτρου περίπου 1/10 του μικρού.

Αυτό το μέγεθος σταγονιδίων είναι παρόμοιο με ενός σωματιδίου κορονοϊού. Το υγρό που χρησιμοποιήθηκε στους ατμοποιητές ήταν ένα μείγμα γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης. Έτσι προκλήθηκε ένα νέφος μικροσκοπικών σταγονιδίων, τα οποία διαθλούν το φως από ένα λέιζερ. Αυτό επέτρεψε στην κάμερα να καταγράψει τα σχέδια ροής αέρα κατά την εκπνοή.

“Αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά της διάχυσης αέρα από εκπνοή με και χωρίς μάσκα, όταν ένα άτομο στεκόταν, καθόταν, κοίταζε προς τα κάτω, ή ήταν ανάσκελα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Keiko Ishii.

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία

Οπτικοποίηση των μοτίβων ροής αέρα καθώς ένας “πελάτης” ξαπλώνει και ένας τεχνικός στέκεται από πάνω του. Ακόμα και όταν ο τεχνικός φορά μάσκα, σταγονίδια πέφτουν στον πελάτη
Για να μελετήσει την επίδραση της ομιλίας κατά την εκπνοή, η λέξη «onegaishimasu», ένας τυπικός ιαπωνικός χαιρετισμός σε επιχειρηματικό περιβάλλον, εκφωνήθηκε επανειλημμένα κατά τη μαγνητοσκόπηση. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε κομμωτήριο στο Yamano College of Aesthetics στο Τόκιο. Οι στάσεις σώματος που επιλέχθηκαν για την προσομοίωση, ήταν οι τυπικές σε καταστάσεις κομμωτηρίων και ιατρείων. Ένα παράδειγμα ήταν “πελάτης” που έκατσε για λούσιμο σε κομμωτήριο.

Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι ο εκπνεόμενος αέρας από ένα άτομο που μιλάει χωρίς μάσκα τείνει να κινείται προς τα κάτω υπό την επίδραση της βαρύτητας. Εάν ένας πελάτης, ή ασθενής βρίσκεται κάτω, θα μπορούσε να μολυνθεί.

Όταν ο τεχνικός φοράει μάσκα ενώ στέκεται ή κάθεται, το νέφος αέρα από την εκπνοή του όταν μιλάει τείνει να προσκολλάται στο σώμα του, επειδή είναι θερμότερο από τον περιβάλλοντα αέρα. Έτσι ο αέρας ρέει προς τα πάνω κατά μήκος του σώματος. Εάν όμως ο τεχνικός σκύβει, το νέφος αερολύματος τείνει να αποκολλάται από το σώμα του και να πέφτει στον πελάτη.

Όταν ένας τεχνικός χρησιμοποιεί μάσκα και ασπίδα προσώπου, η ασπίδα εμποδίζει την πτώση σταγονιδίων που διαρρέουν από την μάσκα στον πελάτη
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν επίσης με ασπίδες προσώπου και διαπίστωσαν ότι μπορούν να αποτρέψουν τυχόν αερολύματα που διαρρέουν από την μάσκα του τεχνικού από το να πέσουν προς τον πελάτη.

“Η ασπίδα προσώπου έκανε τον εκπνεόμενο αέρα να κινηθεί προς τα πάνω”, είπε ο Ishii. «Ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράτε μάσκα και ασπίδα προσώπου κατά την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Η φωτογραφία στην κορυφή βουνού που κόβει την ανάσα!

Εύβοια: Αυτό ήταν το πιο τρομακτικό κολύμπι στην παραλία!

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι