Πότε λέμε καλησπέρα;

Καλημέρα ή Καλησπέρα

Πότε
Πότε

Όλοι μας έχουμε πέσει θύματα του αυτόματου διορθωτή ορθογραφίας, όταν λέμε “καλημέρα” και το ρολόι δείχνει ότι το μεσημέρι έχει ήδη περάσει.

Θεωρητικά έχει δίκιο, αφού μετά τις 12:00 ο ήλιος αρχίζει αργά, αλλά σταθερά να δύει. Όμως, να πεις “καλησπέρα” λίγο μετά τις 12:00 φαίνεται εξαιρετικά ανόητο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στις 12:00 δεν έχουν καν συμπληρώσει τα μισά του εργάσιμου χρόνου της ημέρας και η ευχή “καλησπέρα” φαίνεται σαν αποχαιρετιστήρια για τη δουλειά.

Από την άλλη, ετυμολογικά, η εσπέρα είναι η δύση του ήλιου, αλλά ο ηλιος κρατιέται ψηλά στον ουρανό για πολλές ώρες ακόμα μετά το μεσημέρι, ειδικά τις τρεις από τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Οπότε, κάτι κάνουμε λάθος. Έτσι, ίσως πρέπει να λέμε “καλησπέρα” μετά τη δύση του ήλιου. Κατά τα λεξικά, το “καλησπέρα” είναι χαιρετισμός που απευθύνουμε σε κάποιον τις απογευματινές ή βραδινές ώρες.

Η εσπέρα αρχίζει με τη δύση του ηλίου, οπότε δεν είναι λογικό να αποχαιρετάμε την “καλημέρα” όσο ο ήλιος είναι ακόμη ψηλά!

Έτσι, αν προγραμματίζετε να στείλετε ένα μήνυμα ή να συναντήσετε κάποιον από κοντά, πείτε “καλημέρα”, γιατί μπορεί να μόλις ξύπνησε και να προγραμματίζει τη μέρα του!