Ένα σπίτι στην Εύβοια που ήταν ένα απίστευτο πλυντήριο!

Εύβοια
Εύβοια

Και όμως το σπίτι που θα δείτε, μεταμορφώθηκε σε πλυντήριο

Κρύβεται κάτι το πολύ συναρπαστικό και είναι ένα σπίτι που μπορεί στις μέρες να φιλοξενεί κάτι σπάνιο, ωστόσο τα παλαιά χρόνια ήταν κάτι το συνηθισμένο για την Εύβοια.

Το απίστευτο είναι ότι το σπίτι που θα δείτε ήταν ένα απίστευτο πλυντήριο και μάλιστα εκείνη την εποχή ήταν σπάνιο μιας και υπήρχαν πολλά.

Δείτε το ρεπορτάζ και θα καταλάβετε.

Τι κρύβεται στο σπίτι; Κρύβεται κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο πριν πολλά χρόνια. Κάτι το οποίο είχε μπει στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Τα χρόνια πέρασαν και δεν είναι και τόσο απαραίτητο για την καθημερινότητα μας. Ακόμα να το καταλάβεις; Πάμε ένα ταξίδι εκεί να τα μάθεις όλα.

Έχουμε ακόμα πολλά ερωτήματα που θέλουμε να μάθουμε την απάντησή τους. Λίγο πριν το χωριό Βρύση, ένας μικρός χωμάτινος δρόμος οδηγεί στην παλιά νεροτριβιά, ο παλιός νερόμυλος του χωριού, που λειτουργεί μέχρι σήμερα και είναι το καλύτερο πλυντήριο του χωριού.

Εκεί πλένονται τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα κάτω από το στροβίλισμα και την πίεση του νερού, που πέφτει ορμητικά.

Μία μικρή ταμπέλα μας οδήγησε στη νεροτριβή της Βρύσης.

Εκεί γνωρίσαμε έναν παραδοσιακό νερόμυλο που είναι ό,τι καλύτερο για τα μάλλινα σας, για τις κουβέρτες και τα χαλιά μας.

Το νερό της πηγής οδηγείται μέσα από κάθετο αγωγό τριών μέτρων και βγαίνοντας μέσα από το στενό άνοιγμα, πέφτει με μεγάλη δύναμη σε μια ευρύχωρη στέρνα.

Εκεί τοποθετούνται μάλλινα χαλιά, κουβέρτες και άλλα μάλλινα ρούχα για να πλυθούν.

Το μεγαλύτερο τμήμα του είναι χωμένο μέσα στο έδαφος ώστε η εσωτερική πίεση του νερού να μη δημιουργεί κινδύνους ανοίγματος των τοιχωμάτων.

Ένα σπίτι στην Εύβοια που ήταν ένα απίστευτο πλυντήριο!

O κάδος συναρμολογείτο από σφηνωμένες μεταξύ τους σανίδες και το ύψος του κώνου ξεπερνούσε τα 2 μέτρα. Επειδή μοιάζει με βαρέλι, κατασκευάζεται συνήθως από βαγενά (βαρελά) και όχι από μαραγκό.

15 με 20 λεπτά είναι αρκετά αφού το κρυστάλλινο νερό. Και μάλιστα θα μοσχομυρίζουν και χωρίς την χρήση απορρυπαντικών.

Η πίεση του νερού έχει ευεργετικά αποτελέσματα και πετυχαίνεται παράλληλα και τα μάλλινα να είναι πολύ αφράτα.