Υπάρχει φάρμακο για τις κατσαρίδες που βλέπουμε στο σπίτι μας στην Εύβοια; Είναι η ερώτηση πολλών. Την κατσαρίδα την βλέπουμε στον ύπνο μας αλλά και στον ξύπνιο μας.
Τι σημαίνει στον ύπνο μας; Ότι πρέπει να λειτουργήσεις πολύ προσεχτικά απέναντι στις φιλίες σου γιατί θα υπάρξουν λόγια, κουτσομπολιά και μπερδέματα τα οποία και θα σε ενοχλήσουν.
Αν δεις στον ύπνο σου ότι σκότωσες κατσαρίδα, τότε θα καταφέρεις να εξολοθρεύσεις τους εχθρούς σου, αφού όμως πρώτα ανακαλύψεις ποιοι είναι οι πραγματικοί και ποιοι οι ψεύτικοι φίλοι!
Αν δείτε ότι πατάτε κατσαρίδα, σημαίνει ότι προς στιγμήν θα υπερισχύσετε των εχθρών σας, αλλά και τούτο εις βάρος της φιλοτιμίας σας.
Αν το όνειρο το δει κόρη ερωτευμένη ή αρραβωνιασμένη, σημαίνει αντίζηλη η οποία θα υπερισχύσει και θα της κλέψει τον εραστή ή το μνηστήρα της. Αν δείτε ότι κατσαρίδα περπατά πάνω σας, σημαίνει ότι σκέψεις πονηρές έχουν παρεισφρήσει στο πνεύμα σας, καλό δε είναι να τις αποβάλετε.
Η κατσαρίδα στο όνειρο προειδοποιεί για προβλήματα. Οι κατσαρίδες συμβολίζουν διχόνειες και έχθρες. Να είστε προσεκτικοί στα επαγγελματικά σας. Εάν όμως ονειρευτείτε πως σκοτώνετε κατσαρίδες, τότε όλα θα σας πάνε προς το καλύτερο.
Οι κατσαρίδες, όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org, είναι έντομα, τα οποία αποτελούν μια τάξη: τα Βλαττοειδή (Blattodea, Blattaria). Από μερικούς ειδικούς το Βλαττοειδή θεωρούνται υπόταξη των δικτυόπτερων
Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται επί 150 είδη, στην Ελλάδα είκοσι.
Το επιστημονικό όνομα της τάξης «Βλαττοειδή» προέρχεται από το γένος «Βλαττή» (Blatta).
Το χρώμα ποικίλλει από ωχρό καστανό μέχρι μαύρο, με ή χωρίς στίγματα (Εικ. 6). Με 80 χιλιοστόμετρα το μεγαλύτερο μήκος παρατηρείται στο είδος Blaberus giganteus. Αντίθετα στο γένος Nocticola υπάρχουν είδη που φτάνουν μόνο δυο χιλιοστόμετρα σε μήκος. Το σώμα κατά κανόνα έχει σχήμα οβάλ και είναι νωτοκοιλιακά πεπλατυσμένο.
Τα στοματικά μόρια είναι μασητικού τύπου. Δεν δείχνουν εμπρός, αλλά προς τα κάτω και πίσω (υπογναθικά). Στο κεφάλι εκφύονται δυο μακριές νηματοειδείς κεραίες, οι οποίες αποτελούνται από πολλά άρθρα. Ξεπερνούν το μήκος του σώματος. Οι σύνθετοι οφθαλμοί κατά κανόνα είναι καλά αναπτυγμένοι. Οφθαλμίδια λείπουν.
Το μεγάλο πρόνωτο έχει την μορφή δίσκου και σκεπάζει το κεφάλι. Οι ταρσοί των ποδιών είναι πενταμερείς. Επιτρέπουν γρήγορο τρέξιμο, μόνο σε μερικά είδη συναντούμε ειδίκευση των ποδιών στο σκάψιμο. Οι μπροστινές πτέρυγες είναι δερματοειδείς (ψευδέλυτρα). Οι οπίσθιες πτέρυγες είναι μεμβρανώδεις και στη βάση παρουσιάζουν στρογγυλή επέκταση προς τα πίσω (λατινικά: vannus). Η νεύρωση είναι πρωτόγονη με επανειλημμένως κλαδωτές φλέβες επί μήκος και αρκετές εγκάρσιες φλέβες. Μερικά είδη είναι βραχύπτερα ή άπτερα.
Η κοιλία αποτελείται από δέκα ουρομερή και καταλήγει σε ένα ζεύγος κερκιδίων (ή κέρκων, cerci). Οι κέρκοι είναι αρκετά κοντοί αλλά πολυμελείς. Ο ωοθέτης είναι ατροφικός. Η μορφή των εξωτερικών γεννητικών οργάνων επιτρέπουν σφιχτή ένωση κατά το ζευγάρωμα.
Φάρμακο για κατσαρίδες
Στις δυτικές χώρες ο όρος “κατσαρίδα” συνήθως συνδέεται με ανθυγιεινές καταστάσεις. Πολλά είδη βλαττοειδών δεν σχετίζονται με αυτά τα βλαβερά είδη. Δυστυχώς τουλάχιστον το είδος Ectobius duscei εξαφανίστηκε τελείως γιατί ο άνθρωπος κατέστρεψε τους φυσικούς οικοτόπους του.
Σε άλλες κοινωνίες οι κατσαρίδες αποτελούν μέρος της τροφής. Η Opistoblatia orientalis χρησιμοποιείται στη λαϊκή κινέζικη ιατρική. Πολλά είδη παίζουν σπουδαίο ρόλο ως πειραματόζωο στις επιστήμες. Ιδιαίτερα η Gromphadorhina portentosa είναι δημοφιλής ως κατοικίδιο ζώο. Πέρα από αυτές τις εξωτικές περιπτώσεις ο πιο σπουδαίος ρόλος των κατσαρίδων είναι πως μπορούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.
Καταπολέμηση
Μερικά είδη ζουν σε σπίτια και είναι πιθανοί φορείς ασθενειών. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς. Επίσης μπορούν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Η καταπολέμηση τους από τον άνθρωπο γίνεται συνήθως με τη χρήση εντομοκτόνων, ωστόσο συχνά αναπτύσσουν ανοσία ενάντια στα χημικά.
Κατσαρίδα διάρκεια ζωής
Η γέννησή τους υπολογίζεται πριν από, τουλάχιστον, 90 εκατομμύρια χρόνια. Χωρίζονται σε 9 διαφορετικές οικογένειες, οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 4.500 είδη κατσαρίδας. Οι περισσότερες ζουν στο έδαφος, στα οργανικά κατάλοιπα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικά έντομα, καθώς μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό και φαγητό για μήνες….
Τι φοβούνται οι κατσαρίδες;
Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιμετωπίσεις τις κατσαρίδες πέρα από την απεντόμωση είναι να ψεκάσεις τα παράθυρα του σπιτιού σου και τον κατακόρυφο τοίχο μπροστά στην πόρτα με εντομοκτόνα τα οποία διαλύονται στο νερό και δεν είναι επιβλαβή για την υγεία, να στεγανοποιήσεις ανοιχτά σημεία από τα οποία μπορεί να περάσει κατσαρίδα και να βάλεις αεροστόπ κάτω από τις πόρτες.
Από που βγαίνουν τελικά οι κατσαρίδες;
Μια απορία που όλοι μας έχουμε όταν δούμε μπροστά μας μία κατσαρίδα. Ψάχνουμε να βρούμε τον δρόμο και αναρωτιόμαστε πως κατάφερε να καταλήξει στο σπιτικό μας.
Την ημέρα κρύβονται στις φωλιές τους και την νύχτα βγαίνουν γίνονται ενεργητικές και ψάχνουν για νερό και τροφή.
Αν παρατηρείται κατσαρίδες στο μπάνιο ή σε υπόγεια και γενικότερα σε σκοτεινά και υγρά μέρη τότε μπορεί να βλέπετε τις κατσαρίδες που συχνάζουν στις αποχετεύσεις, βόθρους και βγαίνουν την νύχτα από εκεί.
Αν πάλι τις παρατηρείται να βγαίνουν πάνω στον πάγκο της κουζίνας σε τραπέζια, διαδρόμους, δωμάτια τότε πολύ πρόκειται για τις ξανθές κατσαρίδες που φωλιάζουν συνήθως στην κουζίνα σας μέσα σε συρτάρια, ντουλάπια και κάτω από αυτά, σε τοίχους, πίσω από ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
Κακά μαντάτα για όσους φοβούνται τις κατσαρίδες… γίνονται αρκετά ανίκητες!
Πως κλείνουμε την πόρτα μας στις κατσαρίδες; Υπάρχει φάρμακο για τις κατσαρίδες;
– Να πλένετε αμέσως όλα τα πιάτα. Για την κατσαρίδα, ένα βρόμικο τηγάνι είναι εστιατόριο με πολλά αστέρια Michelin.
– Πετάξτε αμέσως τα αποφάγια και μην τα αφήνετε να παραμένουν στον σκουπιδοτενεκέ του σπιτιού.
– Αν έχετε κατοικίδια, φροντίστε να τρώνε σε συγκεκριμένες ώρες και μην αφήνετε τροφή στο μπολάκι τους. Οι τροφές ζώων είναι ανοιχτή πρόσκληση για τις κατσαρίδες που, σε αντίθεση με τη γατούλα σας, δεν είναι ιδιότροπες με το φαγητό.
Σκουπίστε καλά τις γωνίες της κουζίνας και κάτω από τις οικιακές συσκευές για να αφαιρέσετε υπολείμματα τροφών που πέφτουν. Μην αφήνετε ψίχουλα στις επιφάνειες και τις συσκευές της κουζίνας (πχ, τοστιέρα).
– Μη βάζετε πολλά πράγματα στα ράφια. Όσο μεγαλύτερος ο συνωστισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι και η φιλόξενη στάση σας απέναντι στις κατσαρίδες. Αφήστε που είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν.
– Χρησιμοποιήστε κλειστά γυάλινα, πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία για να αποθηκεύετε όλα τα τρόφιμα στα ντουλάπια και τα ράφια.
– Οι κατσαρίδες έχουν τη μαγική ικανότητα να χωράνε ακόμη και στην πιο μικρή τρύπα. Γι’ αυτό, φροντίστε να σφραγίσετε τους κενούς χώρους ανάμεσα στα ντουλάπια, μονώστε τους σωλήνες και κλείστε τυχόν ρωγμές στις πόρτες.
– Μια στοίβα από εφημερίδες δεν αποτελεί μόνο την τέλεια κρυψώνα, αλλά επίσης μία απομονωμένη, ζεστή ερωτική φωλίτσα για κατσαρίδες. Τοποθετήστε τα παλιά χαρτιά σε ένα κλειστό πλαστικό κουτί στο γκαράζ.
– Χρησιμοποιήστε φυσικές παγίδες για κατσαρίδες. Όταν πετάτε τα πτώματα, προσέξτε να μην σας ξεφύγει τίποτα. Όταν συνθλίβεται το σώμα της κατσαρίδας, απελευθερώνονται τα αυγά της, με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τους απογόνους της!
– Μια φυσική απωθητική ουσία για τις κατσαρίδες είναι η νεπέτα. Αφήστε μικρά σακουλάκια με νεπέτα στα σημεία που έχετε δει κατσαρίδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να βράσετε νεπέτα σε νερό και με το μείγμα να ψεκάσετε τα κουφώματα του σπιτιού, πίσω από τα ντουλάπια κ.λπ.
– Τοποθετήστε φύλλα δάφνης ή φέτες αγγουριού ή σκόρδο, στα μέρη που κυκλοφορούν και στις πιθανές εισόδους τους.
Εξολοθρεύστε τις κατσαρίδες χωρίς φάρμακο
Αν επιμένουν να εμφανίζονται, τότε δεν σας απομένει παρά να κηρύξετε τον πόλεμο. Ακολουθούν 6 φυσικά όπλα που θα σας βοηθήσουν να κατατροπώσετε τον εχθρό.
– Βράστε πατάτες και αβγά. Λιώστε τα και ανακατέψτε τα με βόρακα (θα το βρείτε στο φαρμακείο). Πλάστε το μείγμα σε μπαλάκια τα οποία θα τοποθετήσετε εκεί που τις έχετε δει να τριγυρίζουν. Ανανεώστε το μείγμα ύστερα από 6 μήνες.
– Αναμείξτε ίσες ποσότητες βόρακα και ζάχαρης και στα σημεία που κυκλοφορούν. Προσοχή: Κρατήστε το μείγμα μακριά από παιδιά ή κατοικίδια ζώα!
– Ο συνδυασμός μαγειρικής σόδας και ζάχαρης είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες. Ανακατέψτε τα δύο υλικά σε ίσες ποσότητες και αφήστε το μείγμα σε ένα ρηχό πιάτο στα σημεία που κυκλοφορούν.
– Μόλις τις δείτε, ψεκάστε τις με σαπουνόνερο που τις εξουδετερώνει.
– Χρησιμοποιήστε φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) ή οινόπνευμα με γλυκερίνη και ψεκάστε τις επί τόπου. Το οινόπνευμα (και ειδικά το φωτιστικό) είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα έντομα.
Οι κατσαρίδες είναι ανίκητες ακόμα και στο φάρμακο
Κακά μαντάτα για όσους φοβούνται ή αηδιάζουν με τις κατσαρίδες καθώς φαίνεται πως έχουν βρει τη φόρμουλα για να είναι πλέον ανίκητες.
Όσο περνάνε τα χρόνια, οι κατσαρίδες αναπτύσσουν συνεχώς μεγαλύτερη αντίσταση στα εντομοκτόνα, κάτι που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα είναι πολύ δύσκολο να εξολοθρευθούν με ψεκασμό, οπότε θα πρέπει κανείς αναγκαστικά να «μονομαχεί» μαζί τους με το… παπούτσι του.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στο μέλλον η αντιμετώπιση των κατσαρίδων θα γίνει πιο δύσκολη και θα απαιτεί συνδυαστικές λύσεις, όπως καλύτερο καθαρισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ειδικές παγίδες και -για όσους δεν μπορούν να κάνουν χρήση της… παντόφλας- ρούφηγμα τους με την ηλεκτρική σκούπα.
Υπάρχει φάρμακο τζελ για κατσαρίδες;
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα αλλά μαθαίνουμε ότι υπάρχει και ένας τέλειος φυσικό τρόπος για να τις κρατήσεις μακρυά τις κατσαρίδες.Οι κατσαρίδες μισούν την γεύση της δάφνης.
Μπορείτε με φυσικό και ασφαλή τρόπο να απομακρύνετε τις κατσαρίδες απλώνοντας φύλλα δάφνης σε μέρη που τριγυρνούν κατσαρίδες. Είναι ιδανική μέθοδος για να διώξετε τις κατσαρίδες από τα δωμάτια και από τα μέρη που παίζουν παιδιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.
Εύβοια: Έπαθε σοκ με αυτό που βρήκε στο βουνό Εύβοια: Έχασαν τα λόγια τους όταν κοίταξαν στο βάθος
Εύβοια: Αυτό που είδαν στον ουρανό ήταν ανεξήγητο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ.
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.