Καθαρά Δευτέρα αργία: Είναι ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ;

Η καθαρά Δευτέρα ήρθε και πολλοί ρωτούν για ποιους είναι αργία.

Πρώτα όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λέγεται καθαρή Δευτέρα αλλά καθαρά Δευτέρα. Η λέξη «καθαρός» έρχεται από την Οδύσσεια. Οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά μιας και έπειτα ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής.

Ανήκει στο τριώδιο που είναι η κινητή περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Η Καθαρά Δευτέρα 2022 είναι σήμερα 7 Μαρτίου 2022.

Καθαρά Δευτέρα 2022
Ανήκει στο τριώδιο που είναι η κινητή περίοδος που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, για κάποιους δεν είναι αργία.

Ανοιχτά θα παραμείνουν κάποια καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας.

Τα αρτοποιία μένουν επίσης ανοιχτά για την παραδοσιακή λαγάνα, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία καθώς και τα ιχθυοπωλεία. Τα σούπερ μάρκετ θα είναι κλειστά, ωστόσο, ανοικτά θα είναι τα μίνι μάρκετ.

Ωστόσο, δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά όπου έχει οριστεί αργία στην διάταξη κανονισμού εργασίας της επιχείρησης.

Έτσι όποιοι δεν εργαστούν δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους. Όσοι εργαστούν θα έχουν προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιο τους.

Με λίγα λόγια, τα περισσότερα καταστήματα την καθαρά Δεύτερα πέρα από κάποια mini market, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και ιχθυοπωλεία θα είναι ανοιχτά.