Δες πως βομβαρδίστηκε περιοχή της Χαλκίδας [Βίντεο ντοκουμέντο]

Δράμα δίχως τέλος για την Εύβοια που έζησε την φονική κακοκαιρία. Η κακοκαιρία Θάλεια κατέστρεψε μέσα σε λίγες ώρες την μισή Εύβοια. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο, περιουσίες «πνίγηκαν» στη λάσπη. Δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν, και οι περισσότεροι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Το evianews του Γιώργου κουτσελίνη, βρέθηκε στην «καρδιά» της φονικής κακοκαιρίας και κατέγραψε τις παρακάτω εικόνες από το Μπούρτζι που “καταστράφηκε” από την κακοκαιρία το βράδυ του Σαββάτου (08/08) στην Εύβοια.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Η καταρρακτώδης βροχή που χτύπησε και το Μπούρτζι, μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και χειμάρρους και τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμα τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που έζησαν οι κάτοικοι είναι το βίντεο με τα ορμητικά νερά να έχουν περάσει από το δρόμο στις αυλές των σπιτιών και ούτε οι μάντρες δεν μπορούν να τα συγκρατήσουν.

Πρωτοφανής θεομηνία έπληξε την Κεντρική Εύβοια

Από τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 2020, περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και ειδικότερα ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων (Ψαχνά – Πολιτικά – Κοντοδεσπότι κ.α.) και ο Δήμος Χαλκιδέων (Μπούρτζι, πλαζ Μάνικα, Λευκαντί, Νέα Αρτάκη) επλήγησαν από σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν εξαιρετικά εκτεταμένες καταστροφές δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών, αλλά και το θλιβερό συμβάν της απώλειας ζωής επτά ανθρώπων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους Δήμους, την Αστυνομία, το Λιμενικό και όλους του συναρμόδιους φορείς με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες και κυρίως να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές, που η πρωτοφανής βροχόπτωση έθεσε σε κίνδυνο.

Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε στόλος από ιδιόκτητα και μισθωμένα χωματουργικά μηχανήματα, που συνέδραμαν σε δεκάδες απεγκλωβισμούς πολιτών, στην αποκατάσταση της προσπέλασης σε κρίσιμα σημεία και στην εκτόνωση των πλημμυρικών όγκων προς ασφαλείς διεξόδους. Επίσης, μετέβησαν κλιμάκια μηχανικών της Π.Ε. Ευβοίας στις πληγείσες περιοχές, που αξιολόγησαν τις βλάβες και ξεκίνησαν εργασίες για την προσωρινή αποκατάσταση, ώστε να δοθούν το συντομότερο δυνατόν σε κυκλοφορία η κεντρική γέφυρα του Βασιλικού, η γέφυρα του Αφρατίου, καθώς και το υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο (Ψαχνά – Προκόπι, Ψαχνά – Πολιτικά, Πούρνος – Μίστρος).

Παράλληλα, σε συνεργασία με την αστυνομία αποφασίστηκε και υλοποιείται η παροχέτευση της κυκλοφορίας προς τις πορθμειακές γραμμές (Ερέτριας και Ν. Στύρων), λόγω της προσωρινής διακοπής της κυκλοφορίας στη γέφυρα του Βασιλικού. Νωρίς το πρωί, θα δοθεί σε κυκλοφορία το τμήμα Ψαχνά – Προκόπι.

Ταυτόχρονα, οργανώθηκε μέριμνα φιλοξενίας με διαμονή και διατροφή για πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν στις οικίες τους. Προς τούτο παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να διαμείνουν σε χώρο φιλοξενίας να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6985734029 και 6947255261.

Τέλος, από την αρχή εκδήλωσης των φαινομένων, υποβλήθηκε αίτημα κήρυξης των δύο Δήμων σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, με τη συμμετοχή όλων των συναρμοδίων φορέων, περιγράφηκαν και αποφασίστηκαν οι εφεξής ενέργειες ως ακολούθως:

• Ολοκλήρωση των απεγκλωβισμών

• Επίσπευση των ενεργειών του ΔΕΔΔΗΕ και των Δήμων για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της ύδρευσης αντιστοίχως

• Άμεση έναρξη αποκατάστασης των βλαβών στις υποδομές και εντός των οικισμών.

• Άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία σε κατοικίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες από τους Δήμους και την Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε για τις καταστροφές:

«Μετράμε τις πληγές μας, με πρώτη και βαθύτερη την απώλεια των επτά συνανθρώπων μας. Και ακολούθως τις τεράστιες καταστροφές στις δημόσιες και ιδιωτικές μας υποδομές. Μετράμε όμως και τις δυνάμεις μας, για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα και να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να φέρουμε τον τόπο μας στην πρότερή του κατάσταση και σε ακόμη καλύτερη. Οφείλουμε, τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εκείνους που για μία ακόμη φορά πάλεψαν και κατάφεραν να σώσουν ζωές και να προστατεύσουν περιουσίες.»

Γιατί δεν είχε νερό η Χαλκίδα;

Λόγω της πρωτοφανούς έντασης της καταιγίδας “ΘΑΛΕΙΑ” που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τον Δήμο Χαλκιδέων, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης, κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Λήλαντα και των εκτεταμένων βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Δ.Ε.Η, με τις παρακάτω συνέπειες:

Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων

  • Βασιλικό, Λευκαντί: Λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λήλαντα βυθίστηκαν οι δυο κύριες γεωτρήσεις υδροδότησης και τμήμα του τροφοδοτικού αγωγού. Το μέγεθος της ζημιάς είναι τεράστιο και εκτιμάται ότι εντός 24ωρου θα έχει δοκιμαστεί εναλλακτικός τρόπος υδροδότησης.
  • Μύτικας: Η αδυναμία υδροδότησης οφείλεται αποκλειστικά σε βλάβη της γραμμής ηλεκτροδότησης της ομώνυμης δεξαμενής και γεώτρησης Μύτικα. Προς το παρόν η πρόσβαση για την αποκατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω αποκλεισμού των γεφυρών.

Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης

Στη Δημοτική Ενότητα της Νέας Αρτάκης παρουσιάζονται προβλήματα υδροδότησης στο κέντρο λόγω μη τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις Κρασσά. Αυτή τη στιγμή συνεργεία της Δ.Ε.Η. επιχειρούν την αποκατάσταση της βλάβης της γραμμής τους.

Χαλκίδα

Στην πόλη της Χαλκίδας έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στις περισσότερες περιοχές, πλην της περιοχής του Μπαταριά, που εκτιμάται ότι σε περίπου 2 ώρες θα έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα νέα της Εύβοιας

Επόχικο επίδομα 2023: Πότε θα γίνει η αίτηση και η πληρωμή;

Προσλήψεις στο δημόσιο: Ξεκινά η προκήρυξη 1Ε 2023

Μεταφορικό ισοδύναμο: Πότε θα πληρωθεί;

Αυτός είναι ο πιο τρομακτικός τοίχος στη Χαλκίδα

Αυλωνάρι: Αυτό είναι το πιο ερωτικό πρωινό!

Χαλκίδα: Το μυστικό που έκρυβε στο μπαλκόνι

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις