Αυτές είναι μερικές τεχνικές για την μόνωση ταράτσας και την απαλλαγή  από την υγρασία

Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές μεσογειακές χώρες οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία είναι αισθητές με πολύ ζέστη το καλοκαίρι και υγρασία το χειμώνα. Σε πολλά σπίτια παρατηρούμε κακοτεχνίες από τα πρώτα χρόνια της κατασκευής του κτιρίου. Αρκετοί κατασκευαστές  χρησιμοποιούν φθηνά υλικά για τη στεγανοποίηση της ταράτσας και τη μόνωσή της. Αυτά τα υλικά όμως δεν έχουν σημαντικό όριο ζωής και πολύ γρήγορα θα παρουσιάσουν προβλήματα και φθορά. Η υγρασία στο τέλος θα εισχωρήσει εσωτερικά, ξεκινώντας από το σοβά, διαπερνώντας και καταστρέφοντας την τοιχοποιία του κτηρίου. Στη χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να προκαλέσει φθορά σε σωλήνες και βλάβη στην ηλεκτρολογική καλωδίωση. Παρακάτω θα δούμε κάποια υλικά για μονώσεις ταρατσών και τοιχοποιίας, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα στο μέλλον. Με την ενσωμάτωση αυτών των τεχνικών και υλικών, καθώς και κατάλληλων πρακτικών σχεδιασμού και κατασκευής, μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση του κινδύνου υγρασία και μούχλας στο κτίριό σας.

Η επεξεργασμένη ξυλεία με πίεση, έχει χημική επεξεργασία που την καθιστά ανθεκτική στην ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.  Π.χ το ξύλο Accoya χρησιμοποιείται από αρκετούς αρχιτέκτονες για την επένδυση κτιρίων και οροφών, έχοντας μεγάλη διάρκεια ζωής και χωρίς να αφήνει την υγρασία να διαπερνά στον χώρο.

Η γυψοσανίδα είναι ανθεκτική στη μούχλα και χρησιμοποιείται στην κάλυψη τοιχοποιίας καθώς έχει ειδική επίστρωση που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.

Το ανθεκτικό στη μούχλα χρώμα περιέχει αντιμικροβιακά υλικά που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης της. Αυτή είναι και μία φθηνή λύση για την στεγανοποίηση ταράτσας που χρονικά θέλει συνέχεια συντήρηση και δεν θα σας επιφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Σφραγιστικά σιλικόνης ή πολυουρεθάνης. Αυτά τα στεγανωτικά χρησιμοποιούνται για την πλήρωση κενών και ρωγμών και την πρόληψη της διείσδυσης της υγρασίας στην επιφάνεια, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας. Η προετοιμασία αυτή είναι και η πιο σημαντική στην στεγανοποίηση ταρατσών και προηγείται της μόνωσης. Συνήθως αυτοί οι όροι μπερδεύονται αλλά είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες.

Οι αναπνέουσες μεμβράνες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή κεραμοσκεπών για να επιτρέψουν τη διαφυγή της υγρασίας και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας. Ένα σημαντικό υλικό που αρκετοί αμελούν να το βάλλουν στις στέγες αντικαθιστώντας το με τον ασφαλτοτάπητα.

Το αντιμικροβιακό δάπεδο, όπως το βινύλιο ή το λινέλαιο, περιέχει αντιμικροβιακή σύνθεση που εμποδίζει την ανάπτυξη μούχλας και υγρασίας. Τα υγροσκοπικά υλικά, όπως οι σανίδες πυριτικού ασβεστίου ή οξειδίου του μαγνησίου, μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία.

Τα ανθεκτικά στη μούχλα υλικά στέγης, όπως ασφαλτοτάπητες ή μεταλλικές στέγες, έχουν επίστρωση ανθεκτική σε υγρασία και είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι ανθεκτικά στην ανάπτυξη μούχλας.

Τα συστήματα αεριζόμενης επένδυσης, είναι αδιάβροχα και μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου συσσώρευσης υγρασίας.

Οι αφυγραντήρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των επιπέδων υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, όπως για την μόνωση ταράτσας με σκεπή.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα υλικά και οι τεχνικές μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου υγρασίας και μούχλας, αλλά δεν αποτελούν εγγύηση. Οι σωστές πρακτικές σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης εξακολουθούν να είναι σημαντικές για την πρόληψη της ανάπτυξης υγρασίας στην ταράτσα και μούχλας στους τοίχους. Η εξειδικευμένη γνώμη ενός επαγγελματία μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα καλύτερα υλικά και τεχνικές για την περίπτωσή σας.