Γιατί χρειάζεστε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο πριν κάνετε οτιδήποτε

Όλοι έχουμε ακούσει για όρους όπως αρχιτεκτονική μελέτη, ωστόσο το επάγγελμα του αρχιτέκτονα για πολλούς παραμένει σχετικά άγνωστό. Για κάποιους είναι ένας ζωγράφος μόνο που αντί για πορτραίτα και τοπία ζωγραφίζει κτίρια. Για άλλους είναι κάτι σαν εργολάβος, κάποιος δηλαδή που αναλαμβάνει να χτίσει ένα κτίριο, απλά το σχεδιάζει κιόλας. Για άλλους τέλος, ο αρχιτέκτονας είναι κάποιος που είναι απλέ μέρος της γραφειοκρατικής διαδικασίας που απαιτεί η έγκριση και η κατασκευή ενός κτιρίου. Τι απ’ όλα αυτά ισχύει λοιπόν;

Η απλή ερώτηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να είναι ότι ισχύουν όλα ταυτόχρονα σε κάποιο βαθμό. Με άλλα λόγια, ένας αρχιτέκτονας είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που πολλοί μπορεί να πιστεύουν. Μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας άρτια καταρτισμένος επιστήμονας ό οποίος όμως τυγχάνει να είναι και καλλιτέχνης. Αποστολή του δεν είναι απλά να σχεδιάζει και να κατασκευάζει καλαίσθητα κτίρια φιλικά προς τους κατοίκους τους αλλά είναι και να εξασφαλίζει τη στατικότητα και την ασφάλεια του κάθε κτιρίου, είτε το έχει σχεδιάσει ο ίδιος είτε όχι.

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο πριν κάνετε οτιδήποτε στο σπίτι, το γραφείο ή την επιχείρηση σας, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής τους; Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά.

Το απαιτεί ο νόμος

Ακόμη και αν κάποιος δεν ξέρει ή δεν έχει καταλάβει καθόλου τι κάνει ένας αρχιτέκτονας, ένα είναι σίγουρο: γνωρίζει ως η υπογραφή του αποτελεί βασικό και απαραίτητο στοιχείο κάθε οικοδομικής εργασίας, ακόμη και μίας ανακαίνισης. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Με απλά λόγια, ένας αρχιτέκτονας έχει σαν αποστολή – λόγω της εκπαίδευσης και κατάρτισης του – να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός κτιρίου τόσο στη φάση της κατασκευής του, όσο και σε περίπτωση που γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές σε ένα κτίριο που ήδη υπάρχει. Επιπλέον, μπορεί να πιστοποιήσει την νομιμότητα του κτίσματος και των εργασιών. Με απλά λόγια λοιπόν, ο νόμος απαιτεί την έγκριση του αρχιτέκτονα για κάθε οικοδομική εργασία – ασχέτως μεγέθους και πολυπλοκότητας – για να διασφαλίσει την ασφάλεια όσων θα διαμένουν στο κτίριο μετά το πέρας των εργασιών.

Καλύτερα τελικά αποτελέσματα σε ανακαινίσεις

Είναι λογικό να πρέπει να σχεδιαστεί ένα σπίτι από έναν ειδικό για να μπορέσει να χτιστεί, τι γίνεται όμως αν θέλουμε απλά να ανακαινίσουμε ένα σπίτι; Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τον αρχιτέκτονα σαν μία τεχνικότητα, σαν απλά μία υπογραφή την λήψη της οποίας μάλιστα συχνά αναλαμβάνει το τεχνικό γραφείο που θα αναλάβει την ανακαίνιση. Η αλήθεια όμως είναι ότι ένας αρχιτέκτονας μπορεί πραγματικά να αναβαθμίσει και να αλλάξει ριζικά από άποψη αισθητικής έναν χώρο, είτε μιλάμε για σπίτι είτε για επαγγελματικό χώρο ή άλλο κτίριο. Για να έχει λοιπόν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από άποψη αισθητικής ο χώρος σας μετά την ανακαίνιση, καλό θα ήταν να την εμπιστευθείτε σε έναν αρχιτέκτονα ή ένα γραφείο. Είναι καλύτερα να σχεδιάσει την ανακαίνιση σας ένας ειδικός καλλιτέχνης και όχι ένας απλός «μάστορας».

Κτίρια που ξεχωρίζουν

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να χτιστεί κτίριο – είτε μιλάμε για σπίτι είτε για εμπορικό κέντρο είτε για έδρα γραφείων – χωρίς τον σχεδιασμό από κάποιον αρχιτέκτονα, ωστόσο δεν είναι όλα τα σχέδια ίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κτίρια που βλέπουμε είναι σχεδόν ίδια: τα σχέδια τους είναι λίγο πολύ «μαζικής παραγωγής». Έχουν γίνει διεκπαιρεωτικά. Αν κάποιος θέλει το κτίριο που θα χρίσει πραγματικά να ξεχωρίζει, τότε η λύση είναι απλή: θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον καταξιωμένο αρχιτέκτονα.

Ένας καταξιωμένος αρχιτέκτονας θα μελετήσει τις ανάγκες και τη προσωπικότητα του πελάτη του καθώς και την ευρύτερη περιοχή που θα χτιστεί το κτίριο μαζί με άλλους παράγοντες. Στο τέλος θα προσφέρει ένα σχέδιο που θα είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης που θα ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμα και τις ανάγκες του πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχιτέκτονες στην Κύπρο είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη, οπότε και είναι μία πολύ δυνατή επιλογή για όσους θέλουν πραγματικά μοναδικά κτίρια που θα γίνουν σημεία αναφοράς στη περιοχή τους.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Εύβοια νέα σήμερα

Σε απόγνωση γονείς στην Εύβοια: Δείτε τι συνέβη σε σχολείο

Εύβοια: Όσοι το έζησαν δεν μπορούσαν να κρατηθούν από τα γέλια

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.