Δείτε τι είναι κρυμμένα μέσα στα νερά στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας [Φωτογραφία]

Δεν το βλέπεις εύκολα.Χρειάζεται να είσαι πολύ παρατηρητικός για να δεις τι κρύβεται και είναι πολύ σημαντικό για την θάλασσα της Χαλκίδας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι θάλασσές μας διαθέτουν κρυστάλλινα νερά, πολυδιαφημισμένα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια λόγω της εξέλιξης υπάρχουν και θάλασσες που είναι ακατάλληλες για κολύμπι.

Ένα πράγμα βέβαια μας σώζει, το γεγονός ότι η Eλλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία και είναι σωτήριο για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στη Χαλκίδα είδαμε κάτι που μας αποδεικνύει ότι τα νερά της είναι πεντακάθαρα.

Τα δύο είδη αχινών που συναντάμε στα παράκτια νερά (ο μαύρος αχινός Arbacia lixula και ο λίγο μεγαλύτερος Paracentrotus lividus, που συνήθως έχει χρώμα καφέ ή μοβ) είναι είδη ευαίσθητα στη ρύπανση και η παρουσία τους καταδεικνύει καθαρά νερά.
Τα δύο είδη αχινών που συναντάμε στα παράκτια νερά (ο μαύρος αχινός Arbacia lixula και ο λίγο μεγαλύτερος Paracentrotus lividus, που συνήθως έχει χρώμα καφέ ή μοβ) είναι είδη ευαίσθητα στη ρύπανση και η παρουσία τους καταδεικνύει καθαρά νερά.

Τι να κάνετε αν πατήσετε αχινό στην θάλασσα – παραλία

Μιας και ανοίξαμε την κουβέντα για τους αχινούς, βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο helppost.gr και μάθαμε τα πάντα όταν πατήσεις έναν αχινό.

Το περιστατικό δεν είναι σοβαρό ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πόνος βέβαια είναι αρκετά μεγάλος. Είναι πιθανό να δημιουργηθεί απόστημα στην περίπτωση που παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα.

 • Τι να κάνετε αν πατήσετε αγκάθια από αχινό στη θάλασσα
  Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε περαιτέρω μολύνσεις. Αν δεν διαθέτετε καθαρίστε την περιοχή με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών)
 • Επαλείψτε με λάδι, στα σημεία της επιδερμίδας που έχουν μπει τα αγκαθάκια. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο ή baby oil ή ακόμα και λάδι αντηλιακό (Ό,τι έχουμε εύκαιρο, αρκεί να είναι λιπαρή ουσία).
 • Περιμένετε λίγο μέχρι να μαλακώσει το δέρμα και τότε αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε απολυμάνει προηγουμένως με οινόπνευμα ή καίγοντας το με έναν αναπτήρα.
 • Καλό θα είναι να έχουμε και ένα μεγεθυντικό φακό για να βλέπουμε.
 • Προσοχή, υπάρχει και η λύση της καρφίτσας αν και είναι καλύτερα να την αποφύγετε γιατί εκτός του ότι τραυματίζετε το δέρμα, υπάρχει περίπτωση να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αφού την απολυμάνετε με οινόπνευμα, πολύ προσεκτικά, την πιέζετε και βγαίνει το αγκαθάκι.
 • Αν πάλι δεν διαθέτετε τσιμπιδάκι ή καρφίτσα, πιέζετε μηχανικά στα σημεία με τα δάχτυλά σας, ώστε να βγουν προς τα έξω τα αγκάθια του αχινού. Προσεκτικά, τα τραβάτε για να τα απομακρύνετε.
 • Όταν επιτέλους τελειώσει αυτή η διαδικασία πρέπει να απολυμάνετε με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε την μόλυνση.
 • Αποφύγετε να πατήσετε το πόδι όσο μπορείτε και καλύψτε την περιοχή με αυτοκόλλητο επίδεσμο.
  Συνήθως, ο πόνος κρατάει γύρω στις δύο μέρες. Αν όμως δεν υποχωρεί, ίσως να σας ανακουφίσουν τα ποδόλουτρα με δροσερό νερό.

Πότε να πάτε στο γιατρό αν πατήσετε αχινό
Αν παρατηρείτε ακόμα μικρά μαύρα σημαδάκια που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, πηγαίνετε σε γιατρό και μην περιμένετε να βγουν από μόνα τους.