Συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου: Πότε θα κλείσει;

Κλείνει για δύο μέρες κατά την διάρκεια των γιορτών η συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου στη Χαλκίδα.

Ο Οργανισμός Λιμένων Νομού Εύβοιας μας ενημερώνει ότι κατά τις ημερομηνίες Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020 και Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021, η συρταρωτή γέφυρα Πορθμού Ευρίπου δεν θα λειτουργήσει για την εξυπηρέτηση αναγκών ναυσιπλοΐας.

Χαλκίδα: Η συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου και η ιστορία της

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στη Χαλκίδα είναι η παλιά της γέφυρα ή αλλιώς η συρταρωτή γέφυρα της με την ιστορία της να ξεπερνά τα 2.500 χρόνια.

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για ύπαρξη γέφυρας γίνονται ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Πιο συγκεκριμένα οι Χαλκιδείς μετά την αποχώρηση τους από την Αθηναϊκή Συμμαχία και ενώ φοβούνταν τον ναυτικό αποκλεισμό ως αντίποινα, συμμάχησαν με τους Θηβαίους και έτσι αποφάσισαν να οχυρώσουν την πόλη τους για να την προφυλάξουν από τυχόν επιθέσεις.

Επιπλέον είχαν κατά νου ότι θα έπρεπε να κόψουν με αυτόν τον τρόπο την ναυτική συγκοινωνία της Αθήνας με την Θεσσαλία. Έτσι, λοιπόν, αρχικά έχτισαν δύο πύργους πάνω στις επιχωματώσεις που υπήρχαν και στις δύο πλευρές της πόλης, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο, όλο τον Ευβοϊκό. Επιπλέον αποφάσισαν και προχώρησαν στην κατασκευή μιας ξύλινης γέφυρας για να προφυλάσσονται οι υπερασπιστές της. Αυτή ήταν και η αρχή της γέφυρας του Ευρίπου.