Γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι στην γάστρα και στον φούρνο!

γαλοπουλα γεμιστη με ρυζι στη γαστρα

Η γεμιστή γαλοπούλα με ρύζι στην γάστρα, είναι ένα έθιμο που τηρείται από όλους μας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Αφού θα έχουμε ετοιμάσει το Χριστόψωμο , στην συνέχεια στο τραπέζι αφήνουμε την γαλοπούλα. Οι νοικοκυρές την βάζουν στην γάστρα και στην συνέχεια στον φούρνο. Το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας είναι η σωστή μαρινάδα που σε συνδυασμό με το ρύζι την κάνει πεντανόστιμη.

Πολλοί την προτιμούν χωρίς ρύζι αλλά με πατάτες. Όπως και να έχει παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή:

Συνταγή για γαλοπούλα εύκολη και παραδοσιακή

Υλικά

– 1 γαλοπούλα (περίπου 3 κιλά)
– 1 κιλό κιμά
– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1/2 φλιτζάνι ρύζι
– 1/2 φλιτζάνι κάστανα, ψιλοκομμένα
– 1/4 φλιτζάνι σταφίδες
– 1/4 φλιτζάνι κουκουνάρι
– 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στην συνέχεια καθαρίστε τη γαλοπούλα και αφαιρέστε τα εντόσθια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.

Προσθέστε τον κιμά και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Μετά, προσθέστε το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

Γεμίστε τη γαλοπούλα με τη γέμιση, αφήνοντας περίπου 1 εκατοστό απόσταση από τα τοιχώματα. Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και αλείψτε τη γαλοπούλα εξωτερικά.

Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε μια γάστρα και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νερό και ψήστε τη γαλοπούλα για περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να περάσει ένα θερμόμετρο κρέατος στο στήθος στους 74 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, αφαιρέστε τη γαλοπούλα από το φούρνο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν τη σερβίρετε.

Συμβουλές

Για να αποφύγετε να σπάσει η γέμιση, μπορείτε να ράψετε την κοιλιά της γαλοπούλας με σπάγκο κουζίνας. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα υλικά, όπως καρότα, ξηρούς καρπούς, ή μπαχαρικά της αρεσκείας σας.

Για να φτιάξετε ζωμό για τη σάλτσα, μπορείτε να βράσετε τα εντόσθια της γαλοπούλας μαζί με λίγο νερό και αλατοπίπερο για περίπου 30 λεπτά.

Η γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι στη γάστρα, είναι ένα παραδοσιακό γιορτινό πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Συνοδέψτε τη με τη αγαπημένη σας σάλτσα και απολαύστε!