e-shops: Στην πρώτη γραμμή της εμπορικής δραστηριότητας

Τα φυσικά εμπορικά καταστήματα για πολλά χρόνια υπήρξαν ο αχώριστος φίλος όλων των καταναλωτών, προσφέροντάς τους πολλές φορές μια παράλληλη ευκαιρία για «χάζι» ή για μια βόλτα στην αγορά, αποτελώντας έτσι έναν φορέα κοινωνικοποίησης και εκτόνωσης. Ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι κάνουν μια βόλτα στα καταστήματα όχι με στόχο να ψωνίσουν, αλλά να δουν τι υπάρχει στην αγορά, να συναντήσουν κόσμο και να αισθανθούν μέρος του συνόλου.

Η σημερινή, όμως, εποχή προσφέρει και μια αξιόπιστη εναλλακτική που αφορά όσους δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο, δεν διακρίνονται για την κινητικότητά τους ή δεν θεωρούν ότι πρέπει να χαλάσουν πολύ χρόνο για τις αγορές τους. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα / e-shops, περί ων ο λόγος, δεν είναι παρά πλατφόρμες που μπορεί να βρει κανείς στο Διαδίκτυο, μέσω των οποίων μπορεί να δει, να επιλέξει και να αγοράσει τα προϊόντα που επιθυμεί. Η ευκολία με την οποία πραγματοποιούνται οι αγορές, από την άνεση του σπιτιού του καταναλωτή, είναι το πολύ μεγάλο ατού αυτών των καταστημάτων και το στοιχείο εκείνο που τα έχει κάνει τόσο δημοφιλή. 

Όπως κάθε τι καινούργιο, έτσι και τα e-shops πέρασαν από μια φάση αβεβαιότητας για τους επιχειρηματίες και δυσπιστίας για τους πελάτες τους, καθώς δεν ήταν γνωστό τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό και πώς ακριβώς θα γινόταν η συναλλαγή. Με τον εκσυγχρονισμό, όμως, του τραπεζικού συστήματος και την επικράτηση του πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές, οι απορίες των καταναλωτών λύθηκαν και κάθε επιφύλαξη σταδιακά διαλύθηκε. Όσο για το εύρος των προϊόντων των εμπορευμάτων που θα μπορούσαν να μπουν στις λίστες των εμπορικών καταστημάτων, τώρα πια μπορεί κανείς να βρει ό,τι θέλει, από απλά είδη οικιακής χρήσης μέχρι και είδη ρουχισμού για όλα τα φύλα και τις ηλικίες, ή ακόμη και υπολογιστές, μηχανήματα και οχήματα, αλλά και οποιαδήποτε υπηρεσία από  απολύμανση έως  καθαρισμούς σπιτιών κλπ.

Και μολονότι, όπως λένε, καλύτερη διαφήμιση είναι η ποιότητα και η φήμη που αποκτά από στόμα σε στόμα μια επιχείρηση, οι επιχειρηματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου έπρεπε να δώσουν σκληρή μάχη για να γνωστοποιήσουν και να προβάλουν τον νέο τρόπο αγορών στους άπειρους ακόμα στην τεχνολογία πελάτες τους. Και φαίνεται πως τα κατάφεραν πολύ καλά, αφού η διαδικτυακή διαφήμιση που αφορά τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι σήμερα ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους της αγοράς και προσφέρει θέσεις εργασίας ακόμα και σήμερα που βιώνουμε μια πολυεπίπεδη κρίση.

Εκεί, όμως, που διαπρέπουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι ο χώρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού το άμεσο και νεανικό προφίλ τους ταιριάζει στον ζωηρό και κινητικό χαρακτήρα των social media. Εξάλλου, τα ίδια τα μέσα έχουν διευρύνει τους ορίζοντές τους και δεν είναι πια μόνο κοινωνικά αλλά εξυπηρετούν και καταναλωτικές ανάγκες, παρέχοντας βήμα τόσο στους εμπόρους όσο και στους αγοραστές.

Εκείνοι, πάντως, που το ψάχνουν λίγο παραπάνω σε σχέση με τους τρόπους προβολής εμπιστεύονται και άλλες μεθόδους για να παρουσιάσουν αποτελεσματικότερα τις ιστοσελίδες των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η προώθηση – SEO ιστοσελίδων (search engine optimization), διά του οποίου μια ιστοσελίδα φτάνει πολύ γρήγορα και πρώτη στην οθόνη του χρήστη που κάνει μια αναζήτηση σχετική με τα προϊόντα ενός e-shop και έτσι υπάρχει ένα προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.    Πηγή πληροφοριών: Κατασκευή Ιστοσελίδων Aboutnet