Η απίστευτη ιστορία πίσω από μια φωτογραφία στην Κύμη!

Θα σας πούμε για μία ιστορία που έρχεται πριν πολλά χρόνια και αφορά την Κύμη…

Μία συγκινητική ιστορία. Θα πάμε σε μία εποχή όπου υπήρχε η αγάπη και η ομοψυχία. Όταν όλα τα χωριά ήταν ενωμένα σαν μία γροθιά.

Μαζί στις χαρές αλλά και στις λύπες. Μία συγκλονιστική μαρτυρία βρήκαμε στην Κύμη, όταν όλοι μαζί έχτισαν μία εκκλησία. Όπως θα δείτε, ακόμα και μικρά παιδιά, είχαν πάρει εργαλεία και βοηθούσαν στο χτίσιμο και ας ήταν πολλά από αυτά ξυπόλυτα.

Στην σελίδα Κούμη Ανάκατες ιστορίες (μπορείτε να μπείτε από εδώ) μάθαμε για την ιστορία της Αγίας Τριάδας.

Εκεί βρήκαμε μία συγκινητική ιστορία που μας διηγιέται ο Βαγγέλης Στάμου:

Η θεμελίωση και το χτίσιμο ξεκίνησε το 1928 με αργούς ρυθμούς και με προσφορά εργασίας των ενοριτών κουμιωτών! (Μητροπολίτης ο Παντελεήμων Φωστίνης – ο εθελοντισμός ήταν σε ψηλά επίπεδα στα χρόνια του).

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι στις 12 Ιουλίου του 1931, όταν ο ναός είχε προχωρήσει αρκετά.

Ο παπάς που εμφανίζεται πάνω δεξιά είναι ο παπά Σταμάτης Αστέρης, ο οποίος ήταν εφημέριος στον προφήτη Ηλία της Κύμης (νεκροταφιακός ναός) και όταν καταργήθηκε, ανέλαβε εφημέριος στην Αγία Τριάδα.

Μέσα από τον ανεγειρόμενο ναό υπήρχε μικρότερη παλιά εκκλησία η οποία λειτουργούσε καθ όλη τη διάρκεια της ανέγερσης του νέου ναού!! Το 1954, που ολοκληρώθηκε η ανέγερση κατεδαφίστηκε από μέσα ο μικρός και έγιναν τα εγκαίνια του νέου στις 24 Αυγούστου 1954 με εφημέριο πια τον παπά Γιάννη Γκρού και μητροπολίτη τον Ανανία Μάνο.”

Κύμη: Το μπαλκόνι του Αιγαίου

Η Κύμη είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας και έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, με 2.383 κατοίκους, ενώ η Δημοτική Κοινότητα Κύμης έχει μόνιμο πληθυσμό 2.870 κατοίκους.

Υπήρξε έδρα της τέως επαρχίας Καρυστίας και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 απετέλεσε έδρα του ομώνυμου Δήμου, ο οποίος περιελάμβανε τα δημοτικά διαμερίσματα Κύμης, Ανδρονιάνων, Άνω Ποταμιάς, Βιτάλων, Ενορίας, Καλημεριάνων, Μαλετιάνων, Μετοχίου Διρφύων, Οξυλίθου, Πλατάνας, Πύργου και Ταξιαρχών.

Αποτελεί δημοτική κοινότητα του νέου διευρυμένου Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, του οποίου αποτελεί την Ιστορική έδρα. Αποτελεί, τέλος, την έδρα της Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου.

Βρίσκεται στη μέση της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας και έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη, σύμφωνα με το wikipedia.org.

Δείτε μια συγκινητική φωτογραφία από την Κύμη

Το γκρέμισμα μέσα του μικρού παλαιού ναού. Άκρη κάτω δεξιά διακρίνεται ο παπα Γιάννης Γκρούς.
Το γκρέμισμα μέσα του μικρού παλαιού ναού. Άκρη κάτω δεξιά διακρίνεται ο παπα Γιάννης Γκρούς. Πηγή: facebook.com – ΚΟΥΜΗ ιστορίες ανάκατες.