Φωτιά τώρα έξω από τη Χαλκίδα

Δεν πρόλαβε να βγει η ανακοίνωση της περιφέρειας που λέει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις πυρκαγιές, και φωτιά ξέσπασε έξω από το χωριό Πάλιουρας. 

Ήδη στο σημείο βρίσκονται οι πυροσβέστες και κάνουν προσπάθειες να την περιορίσουν.

Λίγα λόγια για το χωριό Πάλιουρας

Ο Πάλιουρας είναι χωριό του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και το wikipedia.org, έχει 418 κατοίκους. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 170 μ. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τη Χαλκίδα και 11 χιλιόμετρα δυτικά από τη Στενή.

Στις θέσεις Λάκκες και Ρέρες έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από τη πρωτοελλαδική περίοδο, κυρίως όστρακα και οψιανοί. Η θέση Λάκκες κατοικήθηκε και σε μεταγενέστερες εποχές.

Η ετυμολογία του ονόματος Πάλιουρας δεν είναι γνωστή. Μπορεί να προέρχεται από το όνομα ακανθώδους φυτού παλιούρι, το οποίο φύεται στην περιοχή.[2] Το χωριό από το 1940 μέχρι το 2017 λεγόταν Παλιούρας.Το χωριό αναφέρεται σε οθωμανικό φορολογικό κατάστιχο του 1474 με την ονομασία Palura. Σύμφωνα με το κατάστιχο, είχε 14 σπίτια.

Το 1835 ο Πάλιουρας προσαρτήθηκε στον δήμο Ληλαντίων. Με την κατάργηση των δήμων το 1912 ορίστηκε έδρα ομώνυμης κοινότητας της επαρχίας Χαλκίδας. Με το σχέδιο Καποδίστριας προσαρτήθηκε στον δήμο Διρφύων και με το πρόγραμμα Καλλικράτης στον δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων.