Εύβοια: Προσοχή αν δείτε αυτό το πλάσμα στη θάλασσα!

ευβοια, πλασμα, θαλασσα, μακρυα

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και όταν δείτε αυτό το πλάσμα να κολυμπά δίπλα σας, δεν θα πρέπει να το πλησιάσετε.

Πολλά περιστατικά έχουν παρατηρηθεί σε θάλασσες κοντά στη Χαλκίδα και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Αν δείτε αυτό το πλάσμα στη θάλασσα, καλά θα κάνετε να φύγετε μακρυά και να απομακρυνθείτε.

Τώρα που καλοκαίριασε πολλοί είναι αυτοί που πηγαίνουν για το μπάνιο τους στη θάλασσα και καλά θα κάνουν να είναι προσεχτικοί.

Ένας νέος κίνδυνος…

Ένας νέος «κίνδυνος» βρίσκεται και στις ελληνικές θάλασσες μιας και το συγκεκριμένο είδος θεωρείται από τα πιο επικίνδυνα είδη.

Φέτος, παρατηρήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, ενώ χειμερινοί κολυμβητές ανέφεραν ότι έβλεπαν αυτό το είδος και το χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αναφορές για τον Ευβοϊκό και χρειάζεται προσοχή.

ευβοια, πλασμα, θαλασσα, αγγιξετε

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την εμφάνιση της στην Εύβοια. Εμφανίστηκε σε παραλία κοντά στη Χαλκίδα.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί…

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί το τσίμπημα της προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο δέρμα. Για όσους κατάλαβαν από τα συμφραζόμενα, μιλάμε για τις μωβ μέδουσες.

Τα συμπτώματα από το τσίμπημα…

Ειδικότερα τα συμπτώματα από τις μωβ μέδουσες μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματός σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.

Επιπλέον, μπορεί να νιώσετε ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων και δύσπνοια.

Στα παιδιά είναι αυξημένη η τοξική επίδραση και έτσι θα έχουν περισσότερο πόνο που μπορεί να κρατήσει ακόμα και δύο ή τρεις εβδομάδες.

Αυξημένη θα είναι επίσης η ερυθρότητα ή το οίδημα. Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει ακόμα και έξι μήνες.

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος με τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.

Είναι αναγνωρίσιμη η μωβ μέδουσα, από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά.

Στην Ελλάδα οι μωβ μέδουσες αυξάνονται κατά πολύ γιατί ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής της λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας της θάλασσας.

Η αναπαραγωγή τους ευνοείται και από την κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία του νερού.

Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και η μείωση των πληθυσμών των θαλάσσιων χελώνων που είναι ο βασικός κυνηγός τους ευνοεί την εξάπλωση των μεδουσών.

Η μωβ μέδουσα είναι μέχρι 10 εκατοστά σε διάμετρο αλλά το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλί – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα;

Η πρώτη κίνηση είναι να πλύνουμε με άφθονο θαλασσινό νερό το σημείο που μας τσίμπησε.

Άλλη μια λύση είναι να ανακατέψουμε το θαλασσινό νερό με μαγειρική σόδα και να το αλείψουμε στην περιοχή.

Τέλος, ανακουφίζει τον πόνο, η τοποθέτηση πάγου στο σημείο του έχει γίνει το τσίμπημα.