Εύβοια: Δύο απίθανα πλάσματα κολυμπούσαν στο λιμάνι

Είναι από τα ρεπορτάζ που μας αρέσουν να τα διαβάζουμε πολλές φορές. Τέτοιες ειδήσεις όχι μόνο σου φτιάχνουν την διάθεση αλλά σας κάνουν να θαυμάζετε το μεγαλείο της φύσης.

Κάρυστος: Καταπληκτικές εικόνες μέσα από την θάλασσα. Με φόντο την υπέροχη παραλία της και η γραφικότητα της τοποθεσίας.
Νομίζεις ότι το ζεις εκείνη την στιγμή. Νομίζεις ότι είσαι διακοπές.

Οι παρακάτω φωτογραφίες από την όμορφη Κάρυστο, είναι απλά υπέροχες. Δύο πανέμορφοι επισκέπτες, βρέθηκαν στην περιοχή και έκαναν τους πάντες να χάσουν τα λόγια τους. Θα μας πεις, σιγά το νέο. Και όμως αυτοί οι επισκέπτες ήταν διαφορετικοί από τους χιλιάδες που κατακλύζουν την περιοχή με ένα χάρτη στα χέρια. Πρόκειται για δύο επισκέπτες που εμφανίστηκαν πριν πολύ καιρό και δεν είχαν αποσκευές αλλά αγάπη.

Κύκνοι: Έχουν μακρύ λαιμό και αναλογικά βαρύ σώμα

Όπως διαβάζουμε στο wikipedia.org, έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα Χηνόμορφα. Τα είδη που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν μια πολύ επιμήκη τραχεία, η οποία συστρέφεται στο στέρνο, διάταξη που απαντάται και στα Γερανόμορφα.

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό V, πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δεν φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται είτε στο νερό είτε σtον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, και όχι με κατάδυση. Είτε κολυμπούν είτε στέκονται, τα είδη Cygnus olor και Cygnus atratus συχνά διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν παρόμοια εμφάνιση.

Οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών

Αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο τής αναπαραγωγής. Τότε κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαθέσιμη εδαφική ζώνη είναι περιορισμένη, τα πουλιά φωλιάζουν σε αποικίες. Η φωλιά, η οποία χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές επιπλέει, αποτελείται από έναν σωρό υδρόβιων φυτών, τα οποία συλλέγουν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό. Τρέφονται με σπόρους και ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα.

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό είναι άγρυπνος φύλακας, ενώ σε μερικά είδη το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση. Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες.

Οι κύκνοι, η Κάρυστος και τα παραμύθια

Όλοι μας αγαπήσαμε τα παραμύθια. Όλοι μας θυμόμαστε όταν οι γονείς μας, μας διάβαζαν παραμύθια. Στα περισσότερα υπήρχε πρωταγωνιστής ένας κύκνος. Ο κύκνος είναι εκείνο το αγαπημένο και όμορφο πλάσμα που ασυναίσθητα μας συντροφεύει από την παιδική μας ηλικία. Πολλοί θα μπορούσαν να παρομοιάσουν τον κύκνο σαν φύλακα άγγελο.

Αρκετές φορές μας γεμίζει με ελπίδα και παρηγοριά και μας θυμίζει να κάνουμε υπομονή. Η υπομονή είναι μία στάση ζωής που πρέπει να υιοθετούμε και να πορευόμαστε.

Υπομονή μας διδάσκει και η ιστορία του Ασχημόπαπου, εκείνου του μικρού κύκνου που ακριβώς επειδή δεν ήξερε ότι ήταν κύκνος, μεγαλωμένος μακριά από τους δικούς του, νόμιζε πως ήταν άσχημος και ανίκανος μέχρι που επιτέλους ανακάλυψε την πραγματική του ταυτότητα.

Έτσι έγινε στο παραμύθι του Δανού συγγραφέα, Hans Christian Andersen, ο οποίος φρόντισε να φέρει κοντά τον Κύκνο και τον Άνθρωπο, για να μας θυμίζει ότι υπάρχει κάτι ξεχωριστό στον κάθε έναν από εμάς που χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει, να εκδηλωθεί και να αναγνωριστεί, βρίσκοντας τη θέση του στον κόσμο. Ένας κύκνος που θα ανοίξει τα φτερά του και θα πετάξει μακριά από τις κακεντρεχείς και ζηλιάρες πάπιες. Μια μεταμόρφωση.

Έρευνα: Οι κύκνοι αργούν να πετάξουν προς τα νότια

Οι κύκνοι που περνούν τον χειμώνα στους υγρότοπους της Βόρειας Ευρώπης αλλάζουν τα μοτίβα της μετανάστευσης τους καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει.

Ερευνητές από τη Φινλανδία ανακάλυψαν ότι κάποια υδρόβια πτηνά καθυστερούν τη μετανάστευσή τους έως και κατά έναν μήνα σε σύγκριση με τρεις δεκαετίες πριν.

Ο Αλέξι Λεϊκόινεν από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα που κάλυπταν τρεις δεκαετίες και τα οποία προέρχονταν από το Παρατηρητήριο Πτηνών Hanko στη Νότια Φινλανδία. Η τριακονταετής παρακολούθηση λοιπόν αποκάλυψε ότι «ορισμένα είδη καθυστερούν τον χρόνο μετανάστευσης ως και κατά έναν μήνα»

Συγκινητικές ιστορίες με κύκνους

Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου κύκνοι επιλέγουν να αυτοκτονήσουν σε περίπτωση που το ταίρι τους πεθάνει.

Όμως αυτή τη φορά, πρόκειται για ένα νεαρό πουλί, το οποίο έβαλε το κεφάλι του στο νερό μέχρι να πνιγεί, δίπλα στο άψυχο κορμί της μητέρας του. Τη σπαρακτική σκηνή κατέγραψε, η Yan Yan Hsiao, μια ποδηλάτρια που έτυχε να περνάει από κει. Όπως ανέφερε είδε στη λίμνη το νεαρό κύκνο να κουνάει με δύναμη τα φτερά του δίπλα σε έναν άλλο νεκρό κύκνο. Μετά από λίγο, το νεαρό πουλί έβαλε το κεφάλι του στο νερό και το κράτησε εκεί μέχρι να πνιγεί. Λίγα λεπτά μετά όλα είχαν τελειώσει.

Κάρυστος: Οι ερωτευμένοι κύκνοι!

Οι κύκνοι είναι αναμφισβήτητα τα πιο ωραία υδρόβια πτηνά.Το ζευγάρι των κύκνων βρίσκεται πολύ κοντά στην ακτή. Όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες του φωτογράφου Δημήτρη Βερούχη από την Κάρυστο, τα μεγαλοπρεπή πτηνά βρίσκονται λίγα μέτρα από την ακτή. ​

Αν και δεν δείχνουν να τρομάζουν από τους ανθρώπους, παρόλα αυτά οι κύκνοι φαίνεται να κρατούν τις… αποστάσεις τους. Αυτό που ίσως δεν ξέρεις είναι οτι όταν ερωτοτροπούν μένουν πιστοί για πάντα καθώς ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει να κολυμπούν παρέα στην θάλασσα της Καρύστου.

Κάρυστος: Δείτε φωτογραφία με τους ερωτευμένους κύκνους

Κάρυστος πλάσματα
Κάρυστος: Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του φωτογράφου Δημήτρη Βερούχη τα μεγαλοπρεπή πτηνά βρίσκονται λίγα μέτρα από την ακτή. ​(πηγή: facebook.com/Δημήτρης Βερούχης)
Κάρυστος πλάσματα
Κάρυστος: Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες του φωτογράφου Δημήτρη Βερούχη τα μεγαλοπρεπή πτηνά βρίσκονται λίγα μέτρα από την ακτή. ​​(πηγή: facebook.com/Δημήτρης Βερούχης)

Υπάρχουν βέβαια και πολλές ιστορίες αγάπης με τους κύκνους. Μια ιστορία έρχεται από την Καστοριά όπου συγκινεί η ιστορία αγάπης 2 κύκνων. Ο αρσενικός δεν εγκαταλείπει το νεκρό του ταίρι όπως θα δείτε και στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:
Τα νέα της Εύβοιας

Επίδομα θέρμανσης 2022 πληρωμή α δόσης: Πότε ξεκινά;

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2023; Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από το newse

Εύβοια: Ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται ήχοι από το δάσος [Βίντεο]

Η Χιλιαδού διεκδικεί το βραβείο της καλύτερης τοποθεσίας για ταινίες!

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News και στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις