Πόσες παλιές πόρτες υπάρχουν στα χωριά μας; Πόσοι παλιοί τοίχοι είναι σε κάθε γωνιά του; Πόσα σίδερα και πόρτες σκέβρωσαν και δεν θα ανοίξουν ποτέ ξανά, πόσες σαπίζουν κλεισμένες; Δες τι απίθανο ξεφύτρωσε έξω από τις πόρτες ενός χωριού στην Νότια Εύβοια. Τα χωριά με λιγοστούς ανθρώπους δίνουν την μάχη, που δεν τελείωσε, που λέει ότι υπάρχει αντίστροφη πορεία και αυτό δεν είναι ρομαντισμός είναι θεώρηση ζωής για την πραγματική ποιότητα της.
Οι κάτοικοι ενός χωριού στην Νότια Εύβοια μίλησαν μέσα από την τέχνη. Ένα ολόκληρο χωριό μεταμορφώθηκε σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Μπορεί ακόμα οι δρόμοι να είναι άδειοι, αλλά περπατώντας σε υποδέχεται ο ταχυδρόμος, που φέρνει το γράμμα, ο φούρναρης που φτιάχνει το ψωμί και τις λιχουδιές, η γιαγιά που σε καλημερίζει και ο γείτονας που θα πει έναν καλό λόγο.
Το χωριό Ανδρονιάνοι στην Νότια Εύβοια
Λίγα λόγια για το χωριό, πριν δούμε τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι κάτοικοι στο facebook.
Το χωριό βρίσκεται κοντά στην Κύμη. Μπορείτε να πάτε με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι από τον παραλιακό δρόμο και ο άλλος τρόπος είναι μέσω των ορεινών χωριών Μονόδρι και Κονίστρα.
Οι Ανδρωνιάνοι ή Ανδρονιάνοι είναι χωριό του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχουν 390 κατοίκους. Είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 260, στους βορειοανατολικούς πρόποδες των Κοτυλαίων και νοτιοδυτικά της Κύμης, όπως μαθαίνουμε από το wikipedia.org.
Σε ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή το 1940, ο Ιωάννης Θρεψιάδης ανέσκαψε θαλαμοειδή τάφο των μυκηναϊκών χρόνων. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν δύο ξίφη, μια χάλκινη αιχμή λόγχης και ένα πριόνι.
Στα βουνά δυτικά του χωριού βρεθεί όστρακα της κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής. Το Μαυροβούνι ήταν αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη.
Οι Ανδρωνιάνοι ανήκουν στην περιοχή του Καστροβαλά. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, το μικρό φέουδο της περιοχής που περιελάμβανε όλα τα χωριά βόρεια της γέφυρα της Σκοτεινής εκτός της Κύμης δόθηκε στον ιππότη Valois (Βαλουά).
Το φέουδο αυτό λεγόταν “guaddam castellum castrum VALLA” και ονομάστηκε από τους ντόπιους «Καστροβαλά» για χάρη συντομίας. Η ενετοκρατία στην περιοχή έληξε το 1470, με την κατάκτηση της Εύβοιας από τους Οθωμανούς.
Μετά την ελληνική επανάσταση του 1821, στους Ανδρονιάνους εγκαταστάθηκαν πολλοί νησιώτες, ιδίως Σαμιώτες και μέχρι το 1840 στο χωριό κατοικούσαν 40 οικογένειες.
Το χωριό άκμασε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα χάρις στην καλλιέργεια ελιάς, σύκου και αμπελιού, στη σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκώληκα) και την υλοτομία.
Ο πλούτος της περιόδου αντικατοπτρίζεται στα μεγάλα πέτρινα σπίτια της εποχής. Στους Ανδρωνιάνους είχαν την έδρα τους τα συνεργεία μαστόρων της περιοχής. Σύμφωνα με την απογραφή του 1928 είχε 1.107 κατοίκους, αλλά από τότε ο πληθυσμός τους μειώνεται.
Ανδρονιάνοι στην Νότια Εύβοια: Στο χωριό διατηρούνται ακόμη πολλά από τα πετρόκτιστα σπίτια του 19ου αιώνα
Στο χωριό διατηρούνται ακόμη πολλά από τα πετρόκτιστα σπίτια του 19ου αιώνα. Ο κεντρικός ναός του χωριού, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, χτίστηκε το 1875 από πέτρα Βιτάλων.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται βρύση. Στη θέση Τρίκλινος βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος Μύλος του Σάντα. Στην περιοχή αυτή πέρα από τον νερόμυλο βρίσκονται και δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια των τελών του 19ου αιώνα για την επικοινωνία του μύλου με τα διπλανά χωριά. Έχουν κατασκευαστεί από Ηπειρώτες τεχνίτες.
Στο όρος Εφταός βρίσκεται σπήλαιο το οποίο είναι γνωστό ως Αγία Τριάδα, λόγω της εικόνας που υπάρχει εκεί. Διαθέτει πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο. Το όρος Εφταός, όπως και τα γειτονικά του καλύπτεται από ελατοδάσος.
Τα αξιοθέατα του χωριού Ανδρονιάνοι στην Νότια Εύβοια.
Τις πληροφορίες βρήκαμε από την σελίδα του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.
Δυτικά του οικισμού απλώνεται το ελατόδασος του Καστροβαλά που καλύπτει τα βουνά Φτεράδα, Εφταό και Οκταό, παραφυάδες του Μαυροβουνίου, που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αρτέμιδα. Στην περιοχή βρέθηκαν και πολλά όστρακα κλασικής και ρωμαϊκής εποχής.
Στο βουνό «Εφταός» υπάρχει μεγάλη σπηλιά που φέρει το όνομα Αγία Τριάδα από το ομώνυμο εικόνισμα που υπάρχει εκεί. Η έκταση της σπηλιάς είναι 21×7 μέτρα. Το άνοιγμα της είναι 2 μέτρα περίπου. Η σπηλιά έχει κλίση προς τα κάτω και φέρει πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο.
Δυτικά του οικισμού ανασκάφηκε το 1940 από τον αρχαιολόγο Θρεψιάδη θαλαμοειδής μυκηναϊκός τάφος, που εδραίωσε την ύπαρξη μυκηναϊκού οικισμού. Περιείχε δύο ξίφη με χρυσή επένδυση, χάλκινη αιχμή λόγχης και ένα πριόνι.
Κοντά στους Ανδρωνιάνους στη κατάφυτη περιοχή «Τρίκλινος» υπάρχει ο από χρόνια ερειπωμένος νερόμυλος γνωστός σαν «Μύλος του Σαντά». Έχει διακόψει την λειτουργία του εδώ και 45 χρόνια. Μέσα στην κατάφυτη αυτή περιοχή ξεπροβάλλουν στον επισκέπτη τα δύο παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια που εξασφάλιζαν την επικοινωνία του μύλου με τα διπλανά χωριά. Έχουν κατασκευαστεί και τα δύο στα τέλη του 19ου αιώνα από Ηπειρώτες τεχνίτες.
Στο κέντρο του χωριού, όπου είναι τα μαγαζιά και ο φούρνος, έχουμε την συνοικία των «Λενιάνων» σε υψόμετρο 300μ, των «Λουκινιάνων» στα ανατολικά και των «Κωτσάνων» στα νότια.
Η εκκλησία του χωριού «Εισόδια της Θεοτόκου» είναι κτισμένη το 1875 με εξαίρετη τοιχοδομή.
Δες τι ξεφύτρωσε έξω από τα σπίτια ενός χωριού στην Νότια Εύβοια [Φωτογραφίες]


