Κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης: Πότε ισχύει;

Απόκοσμο σκηνικό από την Αφρικανική σκόνη

Πότε τα σχολεία θα κλείνουν λόγω αφρικανικής σκόνης

Δεδομένου ότι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα των ευπαθών ομάδων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά υπάρχει πλέον επίσημη πρόβλεψη για κλείσιμο των σχολείων σε περιπτώσεις έντονων επεισοδίων σκόνης.

Μέχρι και το κλείσιμο των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων εισηγείται το υπουργείο Υγείας, με έγγραφο του.

Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Πότε κλείνουν τα σχολεία από την Αφρικανική σκόνη;

Σε έντονη αφρικανική σκόνη θα προβλέπεται κλείσιμο των σχολείων όταν καταγράφεται συγκέντρωση σωματιδίων >150.

Όπως διευκρινίζεται η εν λόγω απόφαση για κλειστά σχολεία εξαρτάται από την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ).

Αν λοιπόν σε κάποια Περιφέρεια καταγραφούν τέτοιες τιμές στη συγκέντρωση σωματιδίων, οι αρμόδιοι πρέπει να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας.

Εκτός από κλείσιμο σχολείων προβλέπεται και αναβολή σχολικών εκδρομών 

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Το απίστευτο πλάσμα που ήταν πάνω σε μια βάρκα

Εύβοια: Οι βάρκες βγήκαν στην στεριά στη Χαλκιδα – Τι συνέβη στη θάλασσα;

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News  και στο Viber  για να μαθαίνετε τα νέα της Εύβοιας και της Χαλκίδας πρώτοι