Εύβοια: Στην Κύμη είδαμε την πιο ευγενική κίνηση![Φωτογραφία]

Η ευγένεια είναι από τα πιο σημαντικά προτερήματα στην ανθρώπινη ζωή και αυτήν την ευγενική κίνηση που είδαμε στην Κύμη, αξίζει να αναφέρουμε στο σημερινό μας ρεπορτάζ.

Η ευγένεια έχει πολλές ωφέλειες γιατί όχι μόνο αγγίζει τους δίπλα μας, αλλά κάνει καλό και σε μας. Στον εσωτερικό μας κόσμο, μας βοηθάει να βρισκόμαστε σε αρμονία με τον ευατό μας αλλά και με τους ανθρώπους γύρω μας.

Η ευγένεια είναι ίδια λέξη με την συμπάθεια και την αναγνώριση που δείχνουμε προς κάποιον άλλο. Πρόκειται για μια παγκόσμια μορφή σεβασμού.

Και αυτό που μαθαίνουμε από την στιγμή που θα πάμε στο σχολείο και θα αποφοιτήσουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε ευγενικοί για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

Κάτι πολύ ευγενικό είδαμε στην παραλία της Κύμης. Μια ευγενική κίνηση από την Κύμη μέσα από μία ζωγραφιά.

Είδαμε την πιο ευγενική ζωγραφιά στον κόσμο. Άνθρωποι του τοπικού συλλόγου ζωγράφισαν την περιοχή τους, όπως ήταν στα παλιά χρόνια.

Μία ευγενική ζωγραφιά στην παραλία στην Κύμη. Βαρκάκια, λιμάνι και θάλασσα και πάνω από την ζωγραφιά δύο λόγια που όλους τους σκλαβώνουν.

Με τα καϊκάκια και στο βάθος τον Ρίχτη. Από το λιγνιτωρυχείο στο Έντζι μεταφέρονταν οι «κουβάδες» του εναέριου. Ανεβοκατέβαιναν κρεμασμένοι από τα συρματόσχοινα με το χαρακτηριστικό τους τρίξιμο.

Και πάνω από αυτή την ωραία ζωγραφιά τα ακόλουθα λόγια: “Αν βρείτε κάπου αλλού να παρκάρετε σημαίνει ότι σας αρέσει η τέχνη μας”

Από τα μέσα του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου είναι η εποχή που η Κύμη γνώρισε μέρες μεγάλης ακμής στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. Μέσα από το εμπόριο κυριάρχησε.

Οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν τα προϊόντα της Κύμης και ιδιαίτερα το φημισμένο μαύρο κρασί της στα λιμάνια αυτά και κυρίως στη Μασσαλία, όπου το αγοράζουν οι Γάλλοι για να χρωματίζουν τα δικά τους κρασιά.

Στην Κύμη αρχίζει να εισρέει χρήμα, έρχονται νέες αντιλήψεις με τη διεύρυνση του νου από την επαφή με τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κέντρα, και αναπτύσσεται αστική συνείδηση. Αυτό φαίνεται καθαρά στα κτήρια, στην κουμιώτικη φορεσιά με τις αναγεννησιακές επιδράσεις που φέρει, στην οικοτεχνία, στον τρόπο ζωής.

Με μία τέτοια μεγάλη ιστορία, αυτή η ευγενική κίνηση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.