Μεγάλη προσοχή! Έρχονται χιόνια και βροχές στην Εύβοια! Τι λέει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων;

Τα δόντια θα δείξει ο χειμώνας τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου και παρόλο που την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι ήπιος, θα έρθει νέα κακοκαιρία την Κυριακή.

Άλλωστε καταλαβαίνουμε ότι ο καιρός θα χαλάσει μιας και οι ουρανοί στην Εύβοια γέμισαν από χιλιάδες πτηνά. Συγκλονιστικές ήταν οι φωτογραφίες με τα πλάσματα στην Κύμη αλλά και στο Αυλωνάρι.

Πολλοί αναγνώστες μας, μας ρωτούν τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ νωρίς να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση. Σε αυτή την περίπτωση μόνο τα μερομήνια έχουν κάνει πρόβλεψη για τον καιρό τις γιορτές.

Έκτακτο δελτίο καιρού και για την Εύβοια

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και αφορά και την Εύβοια. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες της Κυριακής από τα δυτικά, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από πολύ ισχυρούς ανέμους.

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν από τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου και σταδιακά την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, από το απόγευμα τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη και πρόσκαιρα τον νομό μας. Εξασθένηση αναμένεται από αργά τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Τα δόντια θα δείξει ο χειμώνας τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου και παρόλο που την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι ήπιος, θα έρθει νέα κακοκαιρία την Κυριακή.

Καλλιάνος: Νέα κακοκαιρία με χιονοπτώσεις από την Κυριακή
Τα δόντια θα δείξει ο χειμώνας τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου και παρόλο που την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρό θα είναι ήπιος, θα έρθει νέα κακοκαιρία την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο σε όλη την επικράτεια θα επικρατήσει ηλιοφάνεια την Παρασκευή και το Σάββατο. Από την Κυριακή έρχεται βαρομετρικό χαμηλό που θα επηρεάσει τη χώρα μέχρι τα μέσα τις επόμενης εβδομάδας με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις που δεν θα περιοριστούν μόνο στις ορεινές περιοχές.

Από τη Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη ίσως χιονίσει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Συγκεκριμένα, τόσο η Πυροσβεστική, όσο και η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας συστήνουν στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).