Κακοκαιρία Elias: Βομβαρδισμένο τοπίο η Εύβοια!

Για δεύτερη μέρα η κακοκαιρία Elias στην Εύβοια με την κατάσταση να είναι δραματική από τις πλημμύρες και να έχει μεταμορφώσει σε βομβαρδισμένο τοπίο όλον τον νομό.

Η παραπάνω φωτογραφία του Ζήση Κωνσταντίνου, δείχνει την κατάσταση στην Βόρεια Εύβοια που σήμερα βιώνει την πιο δύσκολη μέρα της.

Κορμοί δέντρων έσπασαν τους δρόμους της Λίμνης και η κωμόπολη γέμισε από νερά.

Δραματική η κατάσταση στην Κήρινθο

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε το ποτάμι που βρίσκεται στην Κήρινθο. Όπως βλέπετε και εσείς, έχει φουσκώσει και έχει πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές.

Αυτή την ώρα απαγορεύεται η κυκλοφορία στις περιοχές Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες στην Βόρεια Εύβοια.

Δραματική η κατάσταση τις τελευταίες ώρες στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, καθώς το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για δεύτερη μέρα, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων.

ευβοια, κακοκαιρια elias

Η συγκοινωνία είναι δραματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος.

Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Τα προβλήματα της κακοκαιρίας την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Προβλήματα, ζημιές και απόκοσμες εικόνες έφερε η μεγάλη κακοκαιρία στην Εύβοια.

Πολλοί ονόμασαν την κατάσταση ως ο κατακλυσμός της Εύβοιας και δεν έχουν άδικο μιας και μεγάλος όγκος νερού έχει πέσει στην περιοχή.

Η Εύβοια δοκιμάζεται από το πρωί της Τετάρτης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ευβοια, μεγαλη κακοκαιρια, προβληματα, ζημιεσ

Ζημιές έφερε η μεγάλη κακοκαιρία στην Βόρεια Εύβοια όπου ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στην περιοχή Δερβένι.

ευβοια, μεγαλη κακοκαιρια, προβληματα, ζημιεσ

Απόκοσμες εικόνες και στο χωριό Καμάρια όπως βλέπετε την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο facebook από το προφίλ Βόρεια Εύβοια. Ο κεντρικός δρόμος του χωριού έχει μεταμορφωθεί σε απέραντο ποτάμι.

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην πυροσβεστική υπηρεσία να είναι πολλές.

Επιμένει η μεγάλη κακοκαιρία στην Εύβοια

Με την κακοκαιρία να επιμένει θα κυλήσει και η αυριανή ημέρα στη χώρα μας. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Πλημμύρισε η Ιστιαία

Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Απόκοσμες εικόνες από τις Ροβιές

Ολοκληρωτική ήταν η καταστροφή στις Ροβιές, εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias.

Μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια τα οποία δεν κατάφεραν να κρατήσουν την μεγάλη ποσότητα νερού που ξεκίνησε να πέφτει από τις 4 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν από τις πλημμύρες τεράστια προβλήματα.

Πνίγεται το Μαντούδι

Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο μέσα στο Μαντούδι με τις ποσότητες νερού που έχει πέσει από τις 3 το πρωί να είναι πρωτόγνωρες.

Αυτή την ώρα και ο Κηρέας είναι είναι έτοιμος να υπερχειλίσει. Την ίδια ώρα ο δήμος καλεί όλους τους δημότες να μην κινούνται άσκοπα γιατί υπάρχει κίνδυνος από τα φερτά υλικά που κατεβάζουν τα βουνά.

Πλημμύρισαν δρόμοι στο Αλιβέρι

Προβλήματα δημιούργησε η μεγάλη κακοκαιρία και στο Αλιβέρι με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πόλη να έχει πλημμυρίσει.

ευβοια, μεγαλη κακοκαιρια, προβληματα, ζημιεσ

Ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού στα Ψαχνά

Επικίνδυνα έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού στα Ψαχνά όπως βλέπετε και στην φωτογραφία του Αντώνιου Λάμπρου.

Όπως βλέπετε και στην παρακάτω φωτογραφία, η στάθμη του ποταμού πλησιάζει το ύψος της γέφυρας.

Προβλήματα και στη Χαλκίδα

Από τις 5 το πρωί η μεγάλη κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της στη Χαλκίδα με έντονη βροχόπτωση και πολλούς κεραυνούς.

Προβλήματα μπορεί να μην υπήρξαν πολλά και να μην χρειάστηκε να επέμβει η πυροσβεστική, ωστόσο η καθυστέρηση της απόφασης για το κλείσιμο των σχολείων δημιούργησε χαοτική κατάσταση στους δρόμους.

Βροχή έπεφταν τα τηλέφωνα στα σχολεία για το αν ή όχι θα είναι κλειστά χωρίς να υπάρχει κάποια απάντηση.

ευβοια, μεγαλη κακοκαιρια, προβληματα, ζημιεσ

Την ώρα της μεγάλης βροχόπτωσης, πολλοί γονείς πήγαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Εκτός από την καταρρακτώδη βροχή, είχαν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ορατότητας, όπως βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

ευβοια, μεγαλη κακοκαιρια, προβληματα, ζημιεσ

Δημιουργήθηκε απίστευτο μποτιλιάρισμα στη Χαλκίδα, δίπλα στους πλημμυρισμένους δρόμους από τα νερά.

ευβοια, μεγαλη κακοκαιρια, προβληματα, ζημιεσ

Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, λίγα λεπτά μετά τις 8 όπου οι γονείς είχαν αφήσει τα παιδιά τους στο σχολεία, υπήρξε ανακοίνωση ότι τα διδακτήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αποφάσεις δεν τις παίρνει μόνο η κάθε δημοτική αρχή αλλά όλα γίνονται σε συννενόηση με τους αρμόδιους φορείς.

Την ίδια ώρα ο Δήμος και το Τμήμα Πολιτικής Πολιτικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα, με μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό, να επέμβουν όπου χρειαστεί.

Θα ανοίξουν αύριο τα σχολεία στην Εύβοια;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από την κακοκαιρία. Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας.

Για τους υπόλοιπους Δήμους, θα γίνουν ανακοινώσεις από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πηγές φωτογραφιών: facebook.com