Επιστρεπτέα προκαταβολή 4! Δώρο το μισό ποσό – Πότε λήγει η προθεσμία

Η επιστρεπτέα προκαταβολή 4 έχει μεγάλη συμμετοχή και είναι ίσως η πλέον επιτυχημένη κίνηση από όλες όσες προηγήθηκαν, αφού εκτός από φθηνό χρήμα, ένα μέρος αυτής είναι… μη επιστρεπτέα.

Κατά συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών βλέποντας την τεράστια απήχηση που έχει σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ετοιμάζεται να αυξήσει το ποσό κατά περίπου 700 εκατ. σε σχέση με αυτά που είχε προϋπολογιστεί για αυτήν, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής 4, θα διαμορφωθεί κοντά στα 2 δις ευρώ (1,8 – 1,9 δις. ) από 1,2 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

Η αλήθεια είναι από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport υπήρξε ένα πραγματικό «πάρτι» από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις που έσπευσαν για να λάβουν τα φθηνά κρατικά δάνεια από τα οποία το 50% είναι επιχορήγηση και δεν επιστρέφεται στο δημόσιο.

Όπως ήταν φυσικό μέσα σε λίγα 24ωρα τα χρήματα σχεδόν εξαντλήθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής που ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων μέχρι και την Τετάρτη πληρώθηκαν 222.173 δικαιούχοι και το ποσό που πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς έφτασε συνολικά τα 1,12 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν και με δεδομένο ότι οι αιτήσεις θα συνεχιστούν έως και τις 30 Νοεμβρίου, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων ενδεχομένως και να ξεπεράσει τις 300.000. Με αυτό το δεδομένο στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζεται να αυξηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι της επιστρεπτέας 4 κατά 600 έως 700 εκατ. ευρώ.

Δώρο το μισό ποσό

Η μεγάλη συμμετοχή οφείλεται στο γεγονός ότι το μισό ποσό από αυτό που θα λάβουν επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και αγρότες μετά την διεύρυνση των δικαιούχων είναι δώρο, ενώ η πληρωμή θα είναι άμεση.

Μόλις ολοκληρωθεί η τέταρτη φάση θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες με βάση τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο η οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%. Το ποσό του πέμπτου κύκλου φθηνών κρατικών δανείων έχει προϋπολογιστεί στα 700 εκατ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να αυξηθεί και να προσεγγίσει το 1 δις. ευρώ.

Συνολικά το «ζεστό χρήμα» που αναμένεται να «πέσει» στην αγορά το τελευταίο δίμηνο του 2020, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πλησιάσει τα 3 δις. ευρώ.

Οι ωφελούμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι 10 επαγγελματικοί κλάδοι (ΚΑΔ) με τον μεγαλύτερο αριθμό ωφελούμενων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4, μέχρι σήμερα, είναι:

Υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια, 5.605 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες ταξί ή αγοραίων, με οδηγό ιδιοκτήτη, 4.644 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες παροχής γευμάτων με πλήρη εξυπηρέτηση εστιατορίου, 3.750 ωφελούμενοι.
Νομικές υπηρεσίες (δικηγόρου), 3.575 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ψητοπωλεία, 3.569 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες παροχής γευμάτων από εστιατόριο/ταβέρνα, 3.519 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ-μπαρ, 3.445 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, 3.310 ωφελούμενοι.
Υπηρεσίες ενοικίασης επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων, 2.991 ωφελούμενοι.
Λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, 2.739 ωφελούμενοι.
Η βεντάλια των δικαιούχων των κρατικών φθηνών δανείων έχει ανοίξει και καλύπτει κάθε μορφή επιχείρησης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή δεν έχουν ταμειακή μηχανή, εάν απασχολούν ή όχι εργαζόμενους αλλά και τους αγρότες. Ειδικά οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή μηχανή με μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα λάβουν 1.000 ευρώ ενώ όσοι έχουν κλείσει με κρατική εντολή θα λάβουν 2.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πτώση του τζίρου.

Τα ποσά

Οι αιτούντες, εφόσον καλύπτουν τα κριτήρια χορήγησης επιστρεπτέας προκαταβολής, λαμβάνουν τουλάχιστον:

2000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
4000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
8000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έξι έως είκοσι εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
15000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν είκοσι ένα έως πενήντα εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020,
30000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πενήντα εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι και το τέλος Μαρτίου του 2021.

Παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων

Στο μεταξύ, παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, βάσει του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η εν λόγω προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2020, ενώ για τον τρίτο κύκλο η προθεσμία έληγε στις 30 Ιανουαρίου 2021. Η παράταση δόθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία

Τέλος να σημειωθεί ότι η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωθεί την κυβέρνηση στο να εξετάσει την επέκταση των μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις αρχές του 2021 θα ανοίξει ένας νέος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

πηγή: newsit.gr