Επίδομα ανεργίας 2020: Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα;

Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ δίνεται κάθε μήνα από τον οργανισμό. Σε αυτό το ρεπορτάζ θα σας πούμε πως θα κάνετε αίτηση για το ταμείο έτσι ώστε να έρθει η πολυπόθητη πληρωμη.

Κάθε πότε πληρώνει ο ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας;

Κάθε μήνα γίνεται η πληρωμή. Αν δεν κάνετε ανανέωση της κάρτας ανεργίας θα αναρωτηθείτε τέλος του μήνα γιατί δεν μπήκε το επίδομα ανεργίας.

Πως κάνω αίτηση;

-Έντυπο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας (Ε6) υπογεγραμμένο από τον άνεργο και σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη ή Βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (Ε7).

-Βεβαίωση έμμεσης ασφαλιστικής ικανότητας προστατευομένων μελών της οικογενείας, εφόσον υπάρχουν (δες εδώ ποια θεωρούνται προστατευόμενα μέλη).

-Στοιχεία μη μισθωτής απασχόλησης.
Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
Τα δικαιολογητικά 1,2 & 3 αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τις Υπηρεσίες. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών αυτά προσκομίζονται από τους ανέργους (δες εδώ περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση). Το δικαιολογητικό για τον τραπεζικό λογαριασμό (δικαιολογητικό 4) προσκομίζεται μόνο αν δεν έχει δηλωθεί στο παρελθόν ή αν έχει αλλάξει.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για το επίδομα τακτικής ανεργίας:

-Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.

-Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

-Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.

-Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.

-Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.

-Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

-Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος.