23 απαντήσεις από την Daikin: Τα πάντα για τις αντλίες θερμότητας!

daikin αντλιεσ θερμοτητασ

Μπορώ να έχω σταθερή θέρμανση/ψύξη και διαθέσιμο ζεστό νερό στο σπίτι χωρίς να πληρώνω υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος; Και γίνεται αυτό να το πετύχω συνδυάζοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακόμη και με υπάρχουσες εγκαταστάσεις όπως έναν λέβητα ή σώματα καλοριφέρ; Πόσο εύκολο είναι να ανακαινίσω μια παλιά κατοικία ή να σχεδιάσω από την αρχή μια καινούργια, εγκαθιστώντας αντλίες θερμότητας που θα κάνουν σύντομα απόσβεση κόστους και θα επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον; Και τι θα σημαίνει αυτό χωροταξικά για το σπίτι μου;

Αν σε απασχολούν τέτοια ερωτήματα, δεν είσαι μόνος. Είσαι ένας από τους όλο και περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη που στρέφονται στην επιλογή της αντλίας θερμότητας, ως τη βέλτιστη ενεργειακά αποδοτική λύση για θέρμανση/ψύξη και ζεστό νερό τόσο και νέες οικοδομές όσο και σε υπάρχοντα κτίσματα.

Μέσα από 23 ερωτήσεις-απαντήσεις, η Daikin απαντά σε μια σειρά από συνήθεις απορίες σχετικά με τις αντλίες θερμότητας και σε βοηθά να αποφασίσεις τι χρειάζεσαι και πώς μπορείς να το δρομολογήσεις:

1. Τι είναι η αντλία θερμότητας και πως λειτουργεί; Πόσοι τύποι υπάρχουν;

Αντλία θερμότητας είναι η μονάδα εκείνη που αντλεί θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος για να την αποδώσει σε έναν άλλο χώρο.

Λειτουργεί με ρεύμα, που χρησιμοποιείται για να κινήσει τα διάφορα μέρη της αντλίας θερμότητας.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι αντλίας θερμότητας:

Αέρος-αέρος: Πρόκειται για τα γνωστά κλιματιστικά. Αντλούν θερμότητα από τον αέρα και την αποδίδουν μέσω του αέρα.

Αέρος-νερού: Εδώ μιλάμε για τις αντλίες θερμότητας που αντλούν θερμότητα από τον αέρα και την αποδίδουν στο νερό (π.χ. σε δίκτυα σωληνώσεων και σωμάτων καλοριφέρ).

Εδάφους-νερού (ή γεωθερμικές): Σε αυτή την περίπτωση η θερμότητα αντλείται από το υπέδαφος και αποδίδεται στο νερό, όπως συμβαίνει και με τις αντλίες αέρος-νερού.

2. Ωραία! Άρα όταν λέμε «αντλία θερμότητας» για συστήματα θέρμανσης, τελικά εννοούμε την αντλία θερμότητας αέρος-νερού, σωστά; Και μπορώ να διαλέξω οποιαδήποτε; Είναι όλες κατάλληλες για το σπίτι μου;

Σωστά! Ωστόσο, για να επιλέξεις αντλία θερμότητας, υπάρχουν 2 κατηγορίες με βάσει τον τρόπο εγκατάστασης και άλλες 2 με βάσει το δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού σου.
Με βάση την εγκατάσταση, έχουμε:

Monobloc: Είναι οι αντλίες αυτές που περιλαμβάνουν όλα τα κύρια μέρη για τη λειτουργία τους (πλην του χειριστηρίου) σε μια εξωτερική μονάδα. Το νερό του δικτύου θέρμανσης ξεκινά από το σημείο εγκατάστασης αυτής της εξωτερικής μονάδας.

Split /Διαιρούμενου τύπου: Σε αυτές έχουμε μια εξωτερική μονάδα και μια εσωτερική. Ανάμεσα στην εξωτερική και την εσωτερική υπάρχει συνήθως ψυκτικό υγρό (R32), όπως και στα κλιματιστικά.

Με βάση την θέρμανση του σπιτιού, έχουμε:

Αντλίες θερμότητας χαμηλών θερμοκρασιών: Αν το σπίτι σου έχει ενδοδαπέδια θέρμανση ή fan-coils αυτός ο τύπος είναι για σένα. Έχουν την καλύτερη απόδοση όταν παράγουν νερό θέρμανσης στους 35-45°C, που είναι και αυτό που χρειάζεται η εγκατάστασή σου.

Αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών: Αν ανακαινίζεις το σπίτι σου ή αντικαθιστάς λέβητα πετρελαίου, τότε το πιθανότερο είναι πως χρειάζεσαι μια τέτοια. Συνδυάζονται καλύτερα με δίκτυα σωμάτων καλοριφέρ καθώς παράγουν νερό έως και 80°C.

Εδώ συναντάμε και μια υποκατηγορία που είναι αυτή των μεσαίων θερμοκρασιών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια αντλία θερμότητας που παράγει νερό ως 65°C. Απλώς ζήτα από έναν μηχανικό να σου επιβεβαιώσει πως με αυτή την θερμοκρασία (55-65°C) τα ήδη εγκατεστημένα σώματα θα μπορέσουν να σου αποδώσουν τις θερμοκρασίες που θέλεις να έχεις.

3. Οι αντλίες θερμότητας είναι μόνο για θέρμανση ή κάνουν και για ψύξη; Για ζεστό νερό;

Είναι για όλα, αρκεί να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο.

4. Το ζεστό νερό το έχω on demand ή πρέπει να το αποθηκεύω;

Το ζεστό νερό αποθηκεύεται. Η αντλία θερμότητας δεν λειτουργεί με την ίδια λογική του επίτοιχου λέβητα αερίου, που παράγει ζεστό νερό όταν το ζητήσουμε. Αντιθέτως, μπορεί να θερμάνει νερό σε δοχείο (ενσωματωμένο στην εσωτερική μονάδα ή ανεξάρτητο), το οποίο θα είναι έτοιμο προς χρήση όταν χρειαστεί.

5. Που βάζω το δοχείο αποθήκευσης ζεστού νερού;

Μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικό χώρο; Σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Μπορεί να είναι ένα μηχανοστάσιο, αν υπάρχει, ή μια αποθήκη. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ένας χώρος που να διευκολύνει τη σύνδεση με την αντλία θερμότητας.

Βέβαια, υπάρχει και η επιλογή των αντλιών θερμότητας διαιρούμενου τύπου, στις οποίες το δοχείο είναι ενσωματωμένο στην εσωτερική μονάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα απαραίτητα υδραυλικά εξαρτήματα περιλαμβάνονται στην εσωτερική μονάδα και το μόνο ορατό τμήμα (αναλόγως της διαδρομής του δικτύου) είναι η σωλήνωση που συνδέει την εξωτερική με την εσωτερική μονάδα. Επιπλέον, η εσωτερική μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί και σε άλλο χώρο του σπιτιού, όπως η κουζίνα, καθώς αισθητικά μπορεί να σταθεί εξίσου εύκολα δίπλα σε άλλες οικιακές συσκευές.

6. Αν έχω ηλιακό ή συμβατικό θερμοσίφωνα, μπορώ να τον χρησιμοποιήσω ως δοχείο αποθήκευσης;

Μπορείς, αλλά χρειάζεται προσοχή. Το δοχείο του θερμοσίφωνα πιθανώς να μην έχει επιλεγεί για λειτουργία με αντλία θερμότητας ως πηγή. Επιπλέον στην περίπτωση του ηλιακού, το νερό που θα θερμαίνει η αντλία θα είναι εκτεθειμένο στις εξωτερικές θερμοκρασίες και οι απώλειες προς το περιβάλλον ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με την χρήση του ζεστού νερού.

7. Πόσα BTU να πάρω;

Εδώ, ξεχνάς τα BTU. Η διαστασιολόγηση γίνεται σε kW και με βάση τις απώλειες θερμότητας της κατοικίας. Είναι καλύτερα να κάνει την επιλογή κάποιος συνεργάτης της Daikin, που έχει την εμπειρία, ή σε κάθε περίπτωση κάποιος μηχανικός, που θα σε οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή βάσει των αναγκών σου και πιθανότατα θα εμπλακεί και στην εγκατάσταση του συστήματός σου. Και προκειμένου να εξασφαλίσεις χρόνια απροβλημάτιστης λειτουργίας, θα αναλάβει και τη συντήρησή του με το πρόγραμμα STANDBYME της Daikin.

8. Και πως θερμαίνει/ψύχει το σπίτι μου; Μέχρι πόσα τετραγωνικά καλύπτει;

Μέσω ενδοδαπέδιας θέρμανσης, fan coils ή σωμάτων, υφιστάμενων ή καινούριων. Οι διαθέσιμες επιλογές σχετίζονται κυρίως και με την κατάσταση του χώρου (νεόδμητος, υπό ανακαίνιση, με παλιά σώματα καλοριφέρ κ.ο.κ.).

Τα τετραγωνικά εξαρτώνται από την οικοδομή: Τι μόνωση έχει; Είναι νεόδμητο ή παλιά κατοικία; Σε ποια περιοχή (κλιματική ζώνη) βρίσκεται; Μια αντλία θερμότητας ισχύος 8kW μπορεί να καλύψει ένα καλά μονωμένο σπίτι 120τ.μ. Αντιθέτως, για ένα ιδίων τετραγωνικών αλλά ελλιπώς μονωμένο σπίτι μπορεί να μην επαρκούν ακόμα και 14kW ισχύος.

9. Μπορώ με την ενδοδαπέδια να έχω και ψύξη; Πόσο αποτελεσματική είναι;

Μπορείς να έχεις δροσισμό. Κι αυτό γιατί η θερμοκρασία του νερού, που κυκλοφορεί στην ενδοδαπέδια, πρέπει συνήθως να κρατηθεί πάνω από τους 18°C. Χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν υγροποίηση του αέρα στην επιφάνεια του δαπέδου και να το κάνουν ολισθηρό. Με ενδοδαπέδια μπορείς να πετύχεις αισθητά χαμηλότερη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι, αλλά όχι την ψύξη που μπορεί να παρέχει ένα κλιματιστικό.

10. Ναι αλλά εγώ θα βάλω ξύλινα πατώματα άρα δεν μπορώ να βάλω ενδοδαπέδια, σωστά;

Λάθος. Η ενδοδαπέδια συνεργάζεται απροβλημάτιστα με ξύλινα πατώματα, αρκεί να έχουν σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Επομένως είναι κάτι που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν επιλέξεις πατώματα.

11. Εδώ που είμαστε πιάνει -20 τον χειμώνα. Το κλιματιστικό δεν δουλεύει. Γιατί να δουλεύει η αντλία;

Το κλιματιστικό δεν δουλεύει στους -20°C, γιατί δεν είναι Daikin optimized heating για κρύες περιοχές, και ελπίζουμε το επόμενο κλιματιστικό σου να είναι τέτοιο! Οι αντλίες θερμότητας Daikin Altherma είναι, στην standard μορφή τους, κατασκευασμένες για να παρέχουν θέρμανση στους -25°C και τους -28°C.

daikin αντλιεσ θερμοτητασ

12. Τι είναι τα fan coils;

Σε σχέση με ένα συμβατικό σώμα καλοριφέρ, πόσο αποδοτικά είναι; Τα fan coils είναι θερμαντικά σώματα με ανεμιστήρα, τα οποία:

● αποδίδουν την ίδια θερμότητα με ένα συμβατικό σώμα καλοριφέρ,

● λειτουργούν με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού (π.χ. 45°C αντί για 65°C),

● μπορούν να λειτουργήσουν με ψυχρό νερό, αποδίδοντας κλιματισμό στον χώρο.

13. Τα fan coils βγάζουν ζεστό αέρα άρα ο χώρος κρυώνει γρήγορα όταν τα σβήνουμε, όπως και στα κλιματιστικά. Ισχύει;

Ισχύει, αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει. Τα fan coils βασίζονται σε συνεχόμενη λειτουργία και οδηγούνται σε παύση όταν πετυχαίνουν τον στόχο θερμοκρασίας του δωματίου, συνεπώς τελικά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

daikin αντλιεσ θερμοτητασ

14. Η αντλία θερμότητας πώς πάει από κατανάλωση;

Το κλιματιστικό μου το καλοκαίρι επιβαρύνει πολύ τον λογαριασμό. Τι κάνει διαφορετική την αντλία; Πόσο καίει σε σχέση με το πετρέλαιο και το αέριο;

Μην μπερδεύεις τα κλιματιστικά χαμηλών προδιαγραφών/κόστους, με κλιματιστικά επιπέδου Daikin Perfera.

Ένα κλιματιστικό είναι μια αντλία θερμότητας με κατά κανόνα καλύτερο βαθμό απόδοσης. Μια αντλία θερμότητας είναι συνεχώς σε αναμονή ή λειτουργία, διατηρώντας τον χώρο στην επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει μικρότερα ποσά ενέργειας καθώς καλείται απλώς να διατηρήσει τη θερμοκρασία χώρου και όχι να την ανεβάσει από χαμηλότερα επίπεδα.

Η εξοικονόμηση εξαρτάται πάντα από τις εκάστοτε τιμές ενέργειας. Στην Daikin προτείνουμε να συμβουλεύεσαι κάθε φορά την σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) για τη σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες, η τελευταία έκδοση (2022 – σελ.7) της οποίας βρίσκεται εδώ. (http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/thermal_cost_intercomparison_2022?language_content_entity=el)

15. Έχω βάλει πρόσφατα τον λέβητα του αερίου/πετρελαίου και δεν θέλω να τον πετάξω. Μπορώ να τα συνδυάσω;

Ναι, μπορείς. Έτσι θα συνδυάσεις τα πλεονεκτήματα των 2 τεχνολογιών, επιλέγοντας κάθε φορά να δίνεις προτεραιότητα σε ένα από τα 2 συστήματα, βάσει του κόστους της ενέργειας.

Ειδικότερα για τον επίτοιχο λέβητα αερίου, υπάρχει η επιλογή στην πρώτη μελλοντική αντικατάστασή του να εγκατασταθεί υβριδική αντλία θερμότητας, η οποία συνδυάζει τις δύο πηγές.

Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, η μοναδική χωροταξική αλλαγή που θα γίνει θα είναι η προσθήκη μιας εξωτερικής μονάδας (αντίστοιχης ενός κλιματιστικού).

daikin αντλιεσ θερμοτητασ

16. Έχω ακούσει και για φωτοβολταϊκά. Πώς συνδυάζονται με την αντλία θερμότητας; Έχω και ηλιακό θερμοσίφωνα. Υπάρχει δυνατότητα να συνδυαστούν όλα αυτά για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση;

Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο, ενώ ο ηλιακός θερμοσίφωνας θερμαίνει νερό για χρήση. Ένα φωτοβολταϊκό διαστασιολογημένο κατάλληλα, μπορεί να παράξει ενέργεια που να καλύπτει τις ανάγκες μιας κατοικίας για θέρμανση χώρου και ζεστού νερού χρήσης, μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας θα μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, από όπου κι αν αυτή προέρχεται (δίκτυο ηλεκτροδότησης, φωτοβολταϊκό ή άλλο).

17. Κάτι έχω διαβάσει και για γεωθερμία αλλά δεν έχω καταλάβει πως λειτουργεί ούτε ποιους αφορά.

Η γεωθερμική αντλία θερμότητας Daikin Altherma χρησιμοποιεί ενέργεια από το υπέδαφος και την τεχνολογία inverter της Daikin για την παροχή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού σε όλες τις συνθήκες κλίματος.

Θα σου το προτείναμε κυρίως για μονοκατοικία ή για κάποιο συγκρότημα με κήπο καθώς, με κάποιον τρόπο, τον ρόλο της εξωτερικής μονάδας αντλίας θερμότητας, παίρνει το υπέδαφος!

18. Σε καινούργιο σπίτι όλα καλά. Αν έχω όμως παλιό και θέλω να κάνω ανακαίνιση πόσο εύκολο είναι να βάλω αντλία; Θα γεμίσει το σπίτι εξωτερικές σωληνώσεις;

Όχι. Τοποθετώντας μια αντλία θερμότητας μέσων ή υψηλών θερμοκρασιών μπορείς να κρατήσεις τα παλιά σου σώματα καλοριφέρ και επομένως να μην χρειαστούν πολλά μερεμέτια.

Αν υπάρχει τοπικός έλεγχος (δηλαδή, αν είναι διαμέρισμα με αυτόνομη θέρμανση), η αντλία θερμότητας θα πρέπει να στείλει το θερμό νερό στην είσοδο του διαμερίσματος από όπου συνήθως ξεκινά το δίκτυό του.

19. Έχω ακούσει όμως ότι η DAIKIN δεν έχει ανταλλακτικά, είναι δύσκολη στο service και δεν έχει και slim fan coils. Θα δώσω τόσα λεφτά και δεν θα έχω service;

Η Daikin Ελλάς είναι θυγατρική εταιρεία με παρουσία 20 χρόνων στην Ελλάδα. Η συνεπής παρουσία της στην ελληνική αγορά εξασφαλίζει ότι μπορεί να παρέχει ανταλλακτικά και service όποτε και όταν αυτό απαιτηθεί. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας STANDBYME κάθε ιδιοκτήτης μονάδας Daikin μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με τον τεχνικό της εγκατάστασής του καθώς και με την Daikin Ελλάς.

20. Τι κόστος να υπολογίσω για ένα μέσο σπίτι 100-120τμ;

Το κόστος ποικίλει λόγω διαφορετικών απαιτήσεων στην εγκατάσταση. Μπορεί να είναι κάπου μεταξύ 6.000 € και 8.500 €, αλλά μπορεί να κινηθεί και έξω από αυτά τα όρια.

21. Επιδοτείται η αγορά της αντλίας θέρμανσης; Και τι γίνεται με την απόσβεση, πόσα χρόνια παίρνει;

Η αγορά μιας αντλίας θερμότητας επιδοτείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ’οίκον», ως μέρος της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας. Με την επιδότηση, και αναλόγως του ποσού που θα κληθείς να καταβάλεις, η απόσβεση μπορεί να πέσει και κάτω από την 3ετία.

22. Ποιος την τοποθετεί; Εμένα πιάνουν τα χέρια μου, θα τη βάλω μόνος μου. Ή μήπως όχι;

Ξεκάθαρα όχι! Απαιτείται μελέτη από μηχανικό ή θερμοϋδραυλικό ώστε να δει τις ανάγκες του χώρου σου, να επιλέξει το κατάλληλο μοντέλο και να πραγματοποιήσει την εγκατάσταση, τη σύνδεση, τον προγραμματισμό και την εκκίνηση της αντλίας.

23. Γιατί DAIKIN;

Γιατί σχεδιάζει αντλίες θερμότητας από το 1958. Για την κορυφαία ποιότητα κατασκευής τους. Για την αθόρυβη λειτουργία τους, που μπορεί να πέσει μέχρι και τα 35 dBA, όσο δηλαδή το επίπεδο θορύβου που συναντάμε σε μία βιβλιοθήκη.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες -28°C. Για τον βραβευμένο σχεδιασμό τους. Και γιατί τα περισσότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα που διαθέτουν αντλία θερμότητας, έχουν επιλέξει Daikin Altherma.

www.daikin.gr

Βρείτε έναν συνεργάτη της Daikin