
Συνήθως όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο η πρώτη πληροφορία την οποία ανταλλάσσουμε με στόχο να συστηθούμε και να αλληλεπιδράσουμε, είναι το ονοματεπώνυμο. Έπειτα ακολουθεί η ερώτηση: “με τι ασχολείσαι”;
Κατά την πρακτική μου άσκηση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δρομοκαϊτειο, θυμάμαι τα λόγια ενός Ψυχιάτρου, ο οποίος ανέφερε το εξής: “Κάθε επάγγελμα έχει την ψυχοπαθολογία του. Π.χ. ένας χειρουργός για να πραγματοποιήσει μια χειρουργική επέμβαση και να μπορέσει να διαχειριστεί όλη αυτή την, κατά γενική ομολογία, αποκρουστική διαδικασία, σίγουρα έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης και ψυχικής αντοχής, καθοριζόμενο από την προσωπικότητά του”.
Σε αυτό το σημείο τίθεται λοιπόν το ερώτημα: η επιλογή επαγγέλματος εξαρτάται από την προσωπικότητά κάποιου ή το επάγγελμα διαμορφώνει την προσωπικότητα του ανθρώπου; Και επομένως, πόσο “χώρο” καταλαμβάνει ο επαγγελματικός ρόλος, στην ψυχοσύνθεση και αυτοαντίληψη του ανθρώπου;
Όποια και αν είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, το σίγουρο είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσέγγιση στο θέμα, ανάλογα πάντα με τα βιώματα και την ιδιοσυγκρασία του.
Από αντικειμενικής απόψεως, σε αρκετά επαγγέλματα ο εργαζόμενος περνάει στον εργασιακό χώρο το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του και όχι απλά ένα οκτάωρο. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επαγγέλματα όπως του ναυτικού ή άλλων ειδικοτήτων, όπου είναι τέτοια η φύση του επαγγέλματος, οι οποίοι απουσιάζουν από την οικογένειά τους όχι μερικές ώρες καθημερινά, αλλά μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Επομένως, είναι αυτονόητο ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, ο επαγγελματικός ρόλος υπερτερεί και μονοπωλεί τον χρόνο του ανθρώπου, σε βάρος των άλλων ρόλων, τους οποίους καλείται και έχει ανάγκη να υπηρετεί, όπως αυτόν του παιδιού, του συντρόφου, του γονέα, του φίλου. Και σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε την προσωπική ευθύνη του καθενός για αυτοφροντίδα, δηλαδή αφιέρωση χρόνου στον εαυτό, η οποία έχει καθαρά προσωπική χροιά για τον καθένα.
Δεν σημαίνει φυσικά ότι κάποιος εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει αρκετές συνεχόμενες ώρες, μέρες ή μήνες, αδυνατεί να καλλιεργήσει και να επενδύσει ψυχοσυναισθηματικά στους υπόλοιπους ρόλους της ζωής του. Και πάλι σε αυτό το σημείο, συμβάλει σημαντικά και καθοριστικά η προσωπικότητα και η συναισθηματική ποιότητα του ανθρώπου. Δηλαδή οι δεξιότητες σχετίζεσθαι τις οποίες έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ζωής του, ώστε να μπορεί να συνάψει λειτουργικές σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ενσυναίσθηση, αγάπη και σεβασμό και του εξασφαλίζουν αυτο-ολοκλήρωση και ευτυχία.
Επομένως, όποιος και αν είναι ο επαγγελματικός ρόλος του ανθρώπου, είτε ηγέτης εξουσίας, manager, απλός υπάλληλος μιας μικρής ή μεγάλης εργασιακής ομάδας, γιατρός, δικηγόρος ή ναυτικός, σημασία έχει πόσο απολαμβάνει και πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του μέσα από τους υπόλοιπους ρόλους της ζωής του (παιδί, σύντροφος, γονέας, φίλος) εκτός από τον εργασιακό ρόλο. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας το πόση αυτοαξία αντλεί, μέσα σε όλους αυτούς τους ρόλους, οι οποίοι είναι ενεργοί ψυχοσυναισθηματικά και πλαισιώνουν τη ζωή του.
Συμπερασματικά, ο άνθρωπος ολοκληρώνεται σαν προσωπικότητα μέσα από τις σχέσεις του. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο κάθε ρόλος, είτε πρόκειται για τον επαγγελματικό ή κάποιον άλλον από αυτούς οι οποίοι προαναφέρθηκαν, να μην λειτουργεί εις βάρος των υπολοίπων, διότι σε αυτήν την περίπτωση, ο άνθρωπος χάνει την ταυτότητα του και την δημιουργία μιας υγιούς προσωπικότητας.
IRINI DENDRINOU
Psychotherapist
Mental Health Counselor
Msc Applied Clinical Psychology, UCLan, U.K.
Εύβοια: Το ψάρι γίγας που πέταξε έξω από τη θάλασσα
Η Εύβοια έχει το δικό της «μυστικό νησί» – Πού βρίσκεται
Το «ψάρι-προφήτης»και η μυστηριώδης σύνδεση με τους σεισμούς – Υπάρχει στην Εύβοια;
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.