Ειρήνη Δενδρινού: Διαφορές στον Ανδρικό και Γυναικείο εγκέφαλο και η επίδρασή τους στη συμπεριφορά των δύο φύλων

Ειρήνη Σ. Δενδρινού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Applied Clinical Psychology, Uni. of Central Lancashire, UK, Σαλονικιού 4, Χαλκίδα.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο όργανο, του οποίου η δομή και η λειτουργία έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων ερευνών.

Ένα από τα θέματα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων είναι οι διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου.

Αυτές οι διαφορές εκτείνονται τόσο στη μορφολογία και στη φυσιολογία όσο και στη συμπεριφορά και στις γνωστικές ικανότητες.

Επομένως, παρόλο που οι εγκέφαλοι των δύο φύλων είναι περισσότερο όμοιοι παρά διαφορετικοί, οι επιστημονικές μελέτες έχουν εντοπίσει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις στη δομή, στη λειτουργία και στη χημεία του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται και συμπεριφέρονται οι άνδρες και οι γυναίκες.

1. Δομικές Διαφορές
Μία από τις κύριες διαφορές αφορά το μέγεθος του εγκεφάλου. Ο ανδρικός εγκέφαλος είναι κατά μέσο όρο περίπου 10% μεγαλύτερος από τον γυναικείο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες διαθέτουν υψηλότερη νοημοσύνη, καθώς οι γυναίκες έχουν υψηλότερη αναλογία φαιάς ουσίας, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία πληροφοριών. Το γεγονός αυτό κάνει τις γυναίκες περισσότερο παρατηρητικές. 

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι το μέγεθος της αμυγδαλής, της περιοχής η οποία σχετίζεται με τα συναισθήματα και το στρες.

Πιο συγκεκριμένα, είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, κάτι που μπορεί να εξηγεί την τάση τους προς συχνότερη επιθετική συμπεριφορά. Αντίθετα, ο ιππόκαμπος, ο οποίος παίζει ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες, γεγονός που σχετίζεται με την καλύτερη λεκτική μνήμη και την ικανότητα επεξεργασίας, έκφρασης και αναγνώρισης συναισθημάτων.

2. Χημεία και Ορμόνες

Οι ορμόνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εγκεφάλου και στη συμπεριφορά. Η τεστοστερόνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στους άνδρες, συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα, ανταγωνιστικότητα και τάση για ρίσκο. Αντίθετα, τα οιστρογόνα και η ωκυτοκίνη, που επικρατούν στον γυναικείο οργανισμό, σχετίζονται με αυξημένη ενσυναίσθηση, τη φροντίδα και τη σύνδεση με τους άλλους. 

Η σεροτονίνη, η οποία σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα στους άνδρες, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγεί γιατί είναι πιο επιρρεπείς στην παρορμητικότητα.

Οι γυναίκες, από την άλλη, έχουν περισσότερη ντοπαμίνη στις περιοχές οι οποίες σχετίζονται με την κοινωνικότητα, γεγονός το οποίο μπορεί να τις καθιστά πιο κοινωνικές και συνεργατικές.

3. Διαφορές στη Συμπεριφορά

Η διαφοροποίηση στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου αντανακλάται και στις συμπεριφορικές τάσεις ανδρών και γυναικών.

Οι άνδρες τείνουν να υπερέχουν σε τομείς όπως η χωρική αντίληψη και οι δεξιότητες προσανατολισμού, ενώ οι γυναίκες διακρίνονται στη λεκτική επικοινωνία και στη συναισθηματική νοημοσύνη.

Επίσης, οι άνδρες συχνά επιλέγουν δραστηριότητες που απαιτούν ανταγωνισμό και φυσική δύναμη, ενώ οι γυναίκες προτιμούν καταστάσεις που ενισχύουν τη συνεργασία και την κοινωνική συνοχή.

Λήψη αποφάσεων και ρίσκο: Οι άνδρες είναι πιο ριψοκίνδυνοι, καθώς η αμυγδαλή τους είναι πιο ενεργή σε καταστάσεις στρες και η τεστοστερόνη τους ενθαρρύνει να αναζητούν προκλήσεις.

Οι γυναίκες, από την άλλη, τείνουν να είναι πιο προσεκτικές και να λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες σε περισσότερες πληροφορίες. 

Επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες: Οι γυναίκες έχουν καλύτερη ικανότητα στη λεκτική επικοινωνία, στην αναγνώριση συναισθημάτων, στη συνεργασία και στην πολυδιεργασία (μπορούν να κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα), λόγω της αυξημένης συνδεσιμότητας των ημισφαιρίων του εγκεφάλου τους. Αντίθετα για τους άνδρες είναι απόλυτα φυσιολογικό: το να μιλάς λίγο ή και καθόλου.

Την ίδια στιγμή που ένας άντρας μένει σιωπηλός η γυναίκα πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα όμως εκείνος απλά στοχάζεται. Επίσης, μια θυμωμένη γυναίκα θα σταματήσει να μιλάει στον άνδρα. Και ενώ εκείνη νομίζει ότι τον τιμωρεί, εκείνος ξεκάθαρα σκέφτεται ότι επιτέλους σταμάτησε να παραπονιέται.

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν ημερησίως 20.000 λέξεις σε αντίθεση με τους άνδρες που χρησιμοποιούν μόνο 7.000. Στο τηλέφωνο μια γυναίκα μπορεί να μιλάει με τις ώρες. Ένας άνδρας το βλέπει απλά σαν ένα εργαλείο για να επικοινωνήσεις στοιχειώδεις πληροφορίες.

Από την άλλη πλευρά, οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερη συνδεσιμότητα εντός του ίδιου ημισφαιρίου, κάτι που μπορεί να ευνοεί την ταχύτερη επεξεργασία των πληροφοριών και τις κινητικές δεξιότητες, ενώ τείνουν να είναι πιο απλοί και άμεσοι στην επικοινωνία. Επίσης, οι άνδρες έχουν πιο έντονη εξειδίκευση σε ορισμένες λειτουργίες.

Δηλαδή, ο ανδρικός εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να επικεντρώνεται σε ένα πράγμα τη φορά. Όταν ένας άνδρας βλέπει ποδόσφαιρο, βλέπει μόνο ποδόσφαιρο. Αν προσπαθήσετε να του μιλήσετε, την στιγμή που ξυρίζεται μάλλον θα κοπεί, ενώ την ώρα που οδηγεί ή όταν πάει να παρκάρει θα χαμηλώσει την ένταση στο ραδιόφωνο. Μην τον διακόπτετε όταν μιλάει γιατί εκνευρίζεται επειδή αποσυντονίζεται και χάνει τον ειρμό του.

Διαχείριση συναισθημάτων:

Οι γυναίκες είναι γενικά πιο εκφραστικές συναισθηματικά. Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα είναι καλύτερες στο να αναγνωρίζουν συναισθήματα  και να τα εκφράζουν, γιατί ο εγκέφαλός τους διαθέτει ένα πιο ανεπτυγμένο «κέντρο συναισθημάτων».

Οι άνδρες συχνά καταπιέζουν τα συναισθήματά τους λόγω κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων, ενώ  λειτουργούν πιο πρακτικά απέναντι σε κάποια συναισθηματική πρόκληση. Αυτό το γεγονός τους κάνει πιο λειτουργικούς ακόμα και αν βρίσκονται υπό συναισθηματική ένταση και φόρτιση.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα η πλειοψηφία των ανδρών όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι βγαίνουν έξω, πίνουν αλκοόλ και το ρίχνουν στη δουλειά. Οι στενοχωρημένες γυναίκες κλείνονται στο σπίτι, καταναλώνουν παγωτό ή σοκολάτες και κάνουν online shopping.

Όσον αφορά στο άγχος, οι άνδρες τείνουν να θέλουν να απομονωθούν. Οι γυναίκες, από την άλλη, θέλουν να μιλήσουν.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν βρίσκονται σε πίεση οι γυναίκες μιλάνε χωρίς να σκεφτούν ενώ οι άνδρες συμπεριφέρονται χωρίς να σκεφτούν. 

Προσανατολισμός και αντίληψη του χώρου:

Οι άνδρες έχουν καλύτερη ικανότητα προσανατολισμού και αντίληψης του χώρου, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης ανάπτυξης συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οπτική-χωρική επεξεργασία.

Επομένως, ένας άνδρας θα παρκάρει πιο εύκολα ένα αυτοκίνητο και θα διαβάσει έναν χάρτη σωστά. Αντίθετα δεν μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα μέσα σε ένα ντουλάπι. 

Σεξουαλική συμπεριφορά:

Οι γυναίκες θεωρούνται περισσότερο μονογαμικές από τους άνδρες, αν και κάποιες τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια το χάσμα όσον αφορά στη μοιχεία μειώνεται μεταξύ των δύο φύλων.

Οι γυναίκες, λόγω της μεγαλύτερης συναισθηματικής τους οξυδέρκειας, μπορούν να αντιληφθούν όταν η αγάπη έχει τελειώσει. Για αυτό οι έρευνες αναφέρουν ότι το 90% των σχέσεων ξεκινάει από τους άνδρες και το 80% των σχέσεων τερματίζεται από γυναίκες. 

Επιπλέον, μια γυναίκα δεν θέλει σεξ για τον ίδιο λόγο που θέλει ένας άνδρας. Οι γυναίκες ξεκινούν μια σχέση έχοντας σε μεγαλύτερο ποσοστό στο μυαλό τους το συναίσθημα. 

Επιπλέον, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι ένας άνδρας εξιτάρεται από ένα γυναικείο γυμνό σώμα, ενώ μια γυναίκα όχι.

Για αυτόν τον λόγο, στατιστικά μιλώντας πάντα, οι άνδρες παρακολουθούν ερωτικά βίντεο σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση τον γυναικείο πληθυσμό. Στις γυναίκες αρέσουν τα χάδια.

Το δέρμα τους είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο στο άγγιγμα από των ανδρών. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι τους αρέσουν τα χάδια και όχι το επιθετικό και χυδαίο χούφτωμα. 








4. Συμπέρασμα
Αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ανδρικού και του γυναικείου εγκεφάλου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτές οι διαφορές είναι μέσες τάσεις και δεν καθορίζουν απόλυτα τις ικανότητες ή τη συμπεριφορά κάθε ατόμου. Ο κοινωνικός περίγυρος, η εκπαίδευση και οι προσωπικές εμπειρίες παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Συνεπώς, οι έμφυτες διαφορές στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάζουν ορισμένες τάσεις, αλλά η πλαστικότητα του εγκεφάλου επιτρέπει μεγάλη προσαρμοστικότητα και εξέλιξη των ατόμων ανεξαρτήτως φύλου. Αντί να βλέπουμε αυτές τις διαφορές ως εμπόδια, μπορούμε να τις αναγνωρίσουμε ως συμπληρωματικές ιδιότητες που βοηθούν στην αρμονική συνεργασία μεταξύ των δύο φύλων στην κοινωνία.

Εύβοια νέα σήμερα

Εύβοια: Έμεινε άφωνος με αυτό που έρχονταν από το σκοτάδι

Εύβοια: «Το πιο μεγάλο ψάρι του κόσμου»: Το μόνο που φοβήθηκαν στη Χαλκίδα

Εύβοια: Το χωριό όπου ζούσαν δεινόσαυροι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News. για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.

Δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.