Στρεπτόκοκκος: Πως κολλάει; Τα 3 συμπτώματα

Πότε

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι, πώς κολλάει – Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Πως κολλάει ο στρεπτόκοκκος και τι πρέπει να κάνουμε;

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό βακτήριο που μπορεί να βρίσκεται στο λαιμό και το δέρμα μας, με την πλειοψηφία των ανθρώπων να μην εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις όταν διεισδύσει σε μέρη του σώματος που δεν ανιχνεύεται κανονικά, όπως οι πνεύμονες, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Πως γίνεται η μετάδοση του στρεπτόκοκκου;

Η μετάδοση του στρεπτόκοκκου ομάδας Α συμβαίνει μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα, του φτερνίσματος ή ακόμα και μέσω μιας πληγής.

Είναι δυνατόν κάποιοι να φέρουν τα βακτήρια και να τα μεταδώσουν χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες;

Παρόλο που οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα παιδιά κάτω των 10 ετών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και όσοι ζουν σε κακές συνθήκες υγιεινής.

Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της λοίμωξης, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία και άλλα.

Τα 3 συμπτώματα του στρεπτόκοκκου είναι πυρετός, πονόλαιμος και δυσκολία στην κατάποση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η στρεπτοκοκκική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών ή της καρδιάς, και ακόμα και σε διεισδυτική νόσο που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Πως κολλάει ο στρεπτόκοκκος;

Ο στρεπτόκοκκος κολλάει εάν δεν έχουμε στο μυαλό μας την πρόληψη. Η πρόληψη συμπεριλαμβάνει τη σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, τη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας και την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη χρήση αντιβιοτικών, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Παρά την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση, πρέπει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξή του.

Συνολικά, η ενημέρωση και η τήρηση των προληπτικών μέτρων είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση του στρεπτόκοκκου ομάδας Α και την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει.

Για όλα τα παραπάνω, απαραίτητο είναι να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.