Εύβοια: Έρχεται ευχάριστη είδηση για την Κύμη;

ευχαριστη ειδηση για την κυμη

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια ευχάριστη είδηση για την Κύμη στην Εύβοια.

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες αλλά μαθαίνουμε ότι υπάρχουν χαμόγελα αισιοδοξίας.

Αν όντως ισχύσει αυτό, σίγουρα θα είναι μια καλή είδηση για την Κύμη.

Από ότι φαίνεται, ανοίγει ο δρόμος για την φιλοξενία του αντιτορπιλικού Βέλος στο λιμάνι της Κύμης!

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Ποια η ιστορία του αντιτορπιλικού Βέλος;

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών.

ευχαριστη ειδηση για την κυμη

Στο πλοίο απενεμήθηκαν δεκατρείς σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό.

Η ημερομηνία ορόσημο ήταν στις 23 Μαΐου 1973 όταν το Βέλος, με Κυβερνήτη τον Κουμιώτη Αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών, μετά την προδοσία του σχεδιαζόμενου αντιδικτατορικού Κινήματος του Ναυτικού.

Στις 25 Μαΐου 1973, έγινε διεθνώς γνωστός, όταν για να εκδηλώσει την αντίθεσή του προς την απριλιανή δικτατορία, οδήγησε το αντιτορπιλικό «Βέλος ΙΙ», του οποίου ήταν κυβερνήτης, στην Ιταλία πρωτοστατώντας στο Κίνημα του Ναυτικού 23ης Μαΐου 1973.

Στη συνέχεια αποτάχθηκε από το Ναυτικό με απόφαση της δικτατορίας, η οποία του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια.

Από τις 6 Ιουνίου 2002 βρίσκονταν στο χώρο του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ως επισκέψιμο μουσείο.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου πρόσφατα, οι θυελλώδεις άνεμοι πέρα από τις πτώσεις δέντρων και τις ζημιές, προκάλεσαν μέχρι και ρήγμα στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» στη Θεσσαλονίκη λόγω θαλασσοταραχής.

Τι ζητούν οι κάτοικοι της Κύμης;

Οι κάτοικοι της Κύμης, με έγγραφο που έστειλε ο Δήμος, ζήτουν από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φιλοξενήσουν στην Κύμη, γενέτειρα του Ναυάρχου Νίκου Παππά, το πλοίο που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, το πλοίο στο οποίο Κυβερνήτης ήταν ο Ναύαρχος Παππάς, το πλοίο που με την ανταρσία του πληρώματος του έστειλε ένα μήνυμα κατά της Δικτατορίας, το Α/Τ ΒΕΛΟΣ.

Μια ευχάριστη είδηση έρχεται για την Κύμη μιας και αναμένεται η επίσκεψη κλιμακίου στο λιμάνι της Κύμης και εάν κρίνουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις τότε το αντιτορπιλικό Βέλος θα μεταφερθεί στο λιμάνι της Κύμης.