Το σπάνιο φυτό με το δηλητήριο που ξεφύτρωσε σε βουνό της Εύβοιας [Φωτογραφία]

Αυτό το φυτό είναι πολύ σπάνιο. Όσοι το συναντήσουν μένουν με τον στόμα ανοιχτό μιας και ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας το έχουν. 

Συνήθως το συναντάμε στην Κρήτη και εκτός Ελλάδας, στην Τουρκία. Έχει μωβ χρώμα και μπορεί να φτάσει και  το ένα μέτρο.

Οι παλιοί έλεγαν ότι έχει δηλητήριο και ότι είναι φυτό που τρώει σάρκες. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει 100%. Δεν τρώει σάρκες αλλά έχει δηλητήριο.

Το φυτό θεωρείται δηλητηριώδες λόγω του υδροκυανικού οξέος που περιέχει σε συνδυασμό με την αροίνη, τα φύλλα, οι ρώγες του καρπού και οι χλωροί κόνδυλοι του φυτού έχουν τοξική επίδραση σε ανθρώπους και ζώα.

Το Dracunculus vulgaris είναι τοξικό και δηλητηριώδες φυτό, περιέχει όπως όλα τα φυτά της οικογένειας Araceae ισχυρές τοξικές ουσίες, ιδιαίτερα στα φρέσκα φυτά.

Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει εξωτερική δερματίτιδα εξ επαφής ή διάφορους ερεθισμούς. Κατάποση των καρπών, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια με αιμορραγία, μυϊκές κράμπες, και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση.

Η ελληνική ονομασία δρακοντιά , όπως και η λατινική ονομασία του γένους Dracunculus, οφείλεται στον σπάδικα, που θυμίζει μικρό δράκοντα που βγαίνει μέσα από τη σπάθη. Αν παρατηρήσει κανείς το φυτό θα δει ότι κατά 80% είναι πράσινο και μόνο ένα 20% είναι μωβ.

Η Δρακοντιά είναι εντυπωσιακό φυτό της οικογένειας των Αροειδών. Είναι ενδημικό των Βαλκανίων και εξαπλώνεται μέχρι την Ελλάδα, την Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Τουρκίας.

Είναι μεγάλο φυτό που φτάνει έως και το 1 μέτρο. Συναντάται σε περιαστικά περιβάλλοντα, κυρίως σε χουμώδη, ξηρά εδάφη, με πολύ ηλιοφάνεια, σε μεγάλες ομάδες, με μέσο υψόμετρο τα 450 μ.

Λένε επίσης ότι ανήκει στην οικογένεια με τα φιδόχορτα. Είναι εντυπωσιακό φυτό με ύψος που συχνά είναι μεγαλύτερο από 1 μ. Η σπάθη είναι λογχοειδής, πορφυρή εσωτερικά, κιτρινοπράσινη εξωτερικά, φτάνοντας σε μήκος τα 80 εκ.

Πάντως όταν δημοσιεύτηκε η παρακάτω φωτογραφία στα social media, πολλοί φοβήθηκαν αλλά και αναρωτήθηκαν τι φυτό ήταν.

Τα φύλλα του είναι μεγάλα και πλατιά, παλαμοειδή, πολυσχιδή κυματοειδή, συχνά με λευκές ραβδώσεις. Ο μίσχος είναι στικτός με κηλίδες σκούρες μοβ, πολύ χαρακτηριστικός σε σχέδιο που θυμίζει ζέβρα.
Τα φύλλα του είναι μεγάλα και πλατιά, παλαμοειδή, πολυσχιδή κυματοειδή, συχνά με λευκές ραβδώσεις. Ο μίσχος είναι στικτός με κηλίδες σκούρες μοβ, πολύ χαρακτηριστικός σε σχέδιο που θυμίζει ζέβρα.

Θα πρέπει βέβαια να σας πούμε ότι αυτό το φυτό δεν βγαίνει τυχαία. Το καλλιεργούν και είναι επικερδές όσον αφορά την διάθεση του.

Η δρακοντιά εισήχθη στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες (στις πολιτείες του Όρεγκον, στη Καλιφόρνια, στο Τενεσί και στο Πουέρτο Ρίκο) [6] όσο και στον Καναδά, όπου καλλιεργείται στην επαρχία Οντάριο.

Προτιμά τα χουμώδη, καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να ανεχθεί τη σκιά, αλλά προτιμά την πλήρη έκθεση στον ήλιο. Μπορεί επίσης να αντέξει την ξηρασία αλλά επωφελείται από λίγο πότισμα.[3]