Εύβοια: Άφησαν δηλητήριο μέσα στη θάλασσα! [Φωτογραφία]

Το είχαν αφήσει μέσα σε σάκους στη θάλασσα.

Ευτυχώς κατάφεραν οι λιμενικοί και το βρήκαν και το έβγαλαν από τη θάλασσα. Το περιστατικό έγινε στην περιοχή του Μαλακώντα.

Ο Μαλακώντας είναι μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στην Ερέτρια. Η Ερέτρια είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας, νοτιο-ανατολικά της Χαλκίδας, απέναντι από τις βόρειες ακτές τις Αττικής, στον Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κατά την αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου.

Εκεί κοντά στην Ερέτρια βρίσκεται η παραλία Μαλακώντας. Δεν είναι μακρυά από τη Χαλκίδα ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες έχει αρκετούς παραθεριστές που αναζητούν μια ανάσα δροσιάς στην περιοχή. Οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν υπήρχε κόσμος στην παραλία, ούτε για περπάτημα και άφησαν το δηλητήριο σε σάκους.

Στο πλαίσιο τακτικών περιπολιών που διενεργούν τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χαλκίδας και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκαν στην περιοχή σε μικρό βάθος στη θάλασσα, οι σάκοι που θα δείτε παρακάτω.

Μάλιστα αυτά τα όστρακα ήταν μέσα στο δηλητήριο και κρίθηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση.
Μέσα στους σάκους βρίσκονταν δηλητηριώδη μύδια συνολικού βάρους 315 κιλών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση.

Το μύδι έχει όστρακα με μήκος 5 εκ. και με χρώμα κυανό και μαύρο, τα οποία στερούνται ακτινωτών ραβδώσεων. Στο εσωτερικό του, υπάρχει μάργαρο, που όμως δεν είναι πολύ στιλπνό. Μεταξύ των δύο οστράκων, στην πιο ίσια πλευρά τους υπάρχει μια τούφα από ίνες, ο βύσσος.

Με τη βοήθεια του βύσσου το μύδι στερεώνεται στο βυθό, στις πέτρες ή και σε άλλα αντικείμενα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας κατασχέθηκαν τα παραπάνω ανευρεθέντα αλιεύματα, τα οποία και καταστράφηκαν, ενώ διερευνάται η ταυτότητα των παραβατών.

Ήταν τίγκα στο δηλητήριο τα μύδια

Η τροφική δηλητηρίαση από τα μύδια αποτελεί κίνδυνο για πολλούς ανθρώπους. Τα μύδια περιέχουν ισχυρές τοξίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Όλα αυτά γίνονται εξαιτίας των βακτηρίων που εισβάλλουν στα οστρακοειδή.
Τα μύδια γίνονται τοξικά όταν ζουν σε ακάθαρτα νερά λιμανιών, σε μολυσμένα νερά από βιομηχανικά ή αστικά λύματα και όταν φύονται επάνω σε οξειδωμένες μεταλλικές επιφάνειες.

Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να καταναλώνονται μύδια μαζεμένα μέσα από λιμάνια, από ακάθαρτα νερά, από πλοία, από αγκυροβόλια, από μεταλλικούς πασσάλους.

Δείτε φωτογραφία

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας κατασχέθηκαν τα παραπάνω ανευρεθέντα αλιεύματα, τα οποία και καταστράφηκαν, ενώ διερευνάται η ταυτότητα των παραβατών.