Χαλκίδα: Θρήνος για 46χρονο που πέθανε από θερμοπληξία

θερμοπληξια, ευβοια

Το πρώτο θύμα θερμοπληξίας καταγράφηκε στην Ευβοια, όπου εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες καύσωνα.

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Χαλκίδας από τον αδόκητο χαμό 43χρονου από ανακοπή που προκλήθηκε από θερμοπληξία. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας φέτος, λόγω του καύσωνα.

Με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου στη Χαλκίδα, δυστυχώς ήρθαν και οι δυσάρεστες ειδήσεις.

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια ενός 46χρονου, που πήγε στο νοσοκομείο Χαλκίδας με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Χαλκίδας ήταν 5 το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιουλίου 2023.

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε το πρώτο θύμα της θερμοπληξίας του καύσωνα Κλέων στην χώρα μας.

Δεν είχε σφυγμούς και η θερμοκρασία του σώματος του ήταν 40 βαθμοί Κελσίου.

Έγινε διασωλήνωση, ανάνηψη και ΚΑΡΠΑ χωρίς δυστυχώς να τον επαναφέρουν στην ζωή.

Δυστυχώς είχε αφήσει την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του.

Πιθανή αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείο Χαλκίδας

Φαίνεται ότι ο καύσωνας θα σπάσει το ρεκόρ του 1987

Το ρεκόρ που είχαμε το 1987 με τον καύσωνα όπου για 12-13 μέρες περίπου, οι θερμοκρασίες ήταν πάλι πολύ υψηλές, φαίνεται ότι θα σπάσει τώρα, καθώς η διάρκεια αυτή θα είναι πολύ μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Σύμφωνα με το newse.gr, o καύσωνας του 1987 ήταν ένα σοβαρό ακραίο κλιματικό γεγονός που επηρέασε την Ελλάδα από τις 19 έως τις 27 Ιουλίου 1987 με 1300 νεκρούς.

Τι είναι η θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μια ιατρική κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του και η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το σώμα εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένη περίοδο ή όταν το σώμα εργάζεται σκληρά και δεν υγραίνεται επαρκώς.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν υψηλή θερμοκρασία σώματος (πάνω από 103 βαθμούς F ή 39,4 βαθμούς C), ζάλη, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, ταχιά αναπνοή, ερυθρό ή ζεστό δέρμα, κράμπες στους μυς, πτώση της αρτηριακής πίεσης και απώλεια συνείδησης.

Πως αντιμετωπίζουμε τον καύσωνα;

Εάν έχετε καύσωνα, είναι σημαντικό να πάρετε μέτρα για να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να αποτρέψετε την αφυδάτωση.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

-Πιείτε πολλά υγρά. Εστιάστε στο να πίνετε νερό, χυμό φρούτων ή αθλητικά ποτά. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά, καθώς μπορούν να κάνουν χειρότερη την αφυδάτωση.

-Μεταβείτε σε ένα δροσερό μέρος. Εάν δεν μπορείτε να μείνετε σε ένα κλιματιζόμενο δωμάτιο, μπορείτε να πάτε σε μια βιβλιοθήκη, ένα εμπορικό κέντρο ή ένα άλλο δημόσιο χώρο με κλιματισμό.

-Κρυψτε το σώμα σας. Βάλτε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο, ή απλώς καθίστε μπροστά από έναν ανεμιστήρα. Μπορείτε επίσης να φορέσετε άνετα, βαμβακερά ρούχα και να κρατήσετε το κεφάλι σας δροσερό.

-Πάρτε δροσερά γεύματα και σνακ. Αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά ή τηγανητά γεύματα. Αντ’ αυτού, επιλέξτε δροσερά γεύματα και σνακ, όπως φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι ή σούπα.

-Ξεκουραστείτε. Ο καύσωνας μπορεί να σας εξαντλήσει, επομένως είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, κάντε ένα διάλειμμα από την εργασία ή τις δραστηριότητες σας και χαλαρώστε σε ένα δροσερό μέρος.

Τέλος, εάν έχετε συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία ή έμετο, είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά και να καλέσετε το γιατρό σας.

Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας, που είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.