Ο ύμνος «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα» είναι ένα μοναδικό ποίημα – Ο Άγιος Νεκτάριος έγραψε τον ύμνο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή

Ο ύμνος «Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα» είναι ένα μοναδικό ποίημα του Αγίου Νεκταρίου, εμπνευσμένο από μια θαυμαστή εμφάνιση της Παναγίας στο μοναστήρι της Αίγινας.
Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος ζήτησε από τον Άγιο να συνθέσει έναν ύμνο προς τιμήν της, κι έτσι γεννήθηκε αυτός ο εξαιρετικός ύμνος που υμνεί τη σεμνότητα, την καθαρότητα και τη θεϊκή χάρη της.
Ο Άγιος Νεκτάριος έγραψε τον ύμνο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή, όπου αφιέρωνε χρόνο στη θεολογική μελέτη και την πνευματική καθοδήγηση.
Παρόλο που ο ύμνος δεν αποτελεί μέρος κάποιας επίσημης εκκλησιαστικής ακολουθίας, έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τους πιστούς και χρησιμοποιείται ευρέως σε παρακλήσεις και αγρυπνίες.
Αγνή Παρθένε Δέσποινα: Πότε το λένε – Ύμνος προς την Παναγία
Στις 15 Αυγούστου, ημέρα που η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου, ο ύμνος ακούγεται συχνά μετά τη Θεία Λειτουργία, την ώρα που ο ιερέας διανέμει το αντίδωρο.
Η γλυκύτητα και η βαθιά ευλάβεια των στίχων του δημιουργούν μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, καθιστώντας τον ύμνο έναν από τους πιο αγαπημένους της Ορθόδοξης λατρείας.
Ονόματα που γιορτάζουν την ημέρα της Παναγίας είναι: Μαρία, Παναγιώτης, Μάριος, Δέσποινα.
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι για τους Χριστιανούς το Πάσχα του καλοκαιριού. Κατά την παράδοση, δεν τελούνται γάμοι από 1η έως 14 Αυγούστου, λόγω της νηστείας προς τιμήν της Παναγίας.
Όταν η Παναγία έμαθε για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί και να προετοιμαστεί, σύμφωνα με την παράδοση.
Απόσπασμα από τον ύμνο:
Ἁγνὴ Παρθένε Δέσποινα, Ἄχραντε Θεοτόκε, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Παρθένε Μήτηρ Ἄνασσα, Πανένδροσέ τε πόκε, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Ὑψηλοτέρα οὐρανῶν, ἀκτίνων λαμπροτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Χαρὰ Παρθενικῶν Χορῶν, Ἀγγέλων ὑπερτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Ἐκλαμπροτέρα οὐρανῶν, φωτὸς καθαρωτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν, πασῶν ἁγιωτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.