Το πιο ευλογημένο σπίτι στην Εύβοια – Το έργο διάσημου αρχιτέκτονα – Το θαυματουργό νερό της Κύμης.
Διακοπές στην Κύμη δεν σημαίνει μόνο ατελείωτες παραλίες που ενώνουν καταπράσινα πάρκα με ζαφειρένια, κρυστάλλινα νερά. Όλο τον χρόνο η μαγευτική Κύμη στην Εύβοια, έχει νότες «ονείρου θερινής νυκτός».
Όλη η υφήλιος τιμά τον Έλληνα γιατρό, Γεώργιο Παπανικολάου, τον επιστήμονα από την Κύμη Ευβοίας που έφερε την επανάσταση στη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τον οποίο μνημονεύουν καθημερινά μέσω της περίφημης κληρονομιάς του, του Τεστ-Παπ χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο. Παρότι ο Παπανικολάου είχε προταθεί δύο φορές για το Βραβείο Νόμπελ, το 1953 και το 1960, η Βασιλική Ακαδημία της Στοκχόλμης δεν τον τίμησε τελικά με την κορυφαία επιβράβευση – ίσως γιατί επέλεγε να βραβεύει επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τη θεραπεία κι όχι την πρόληψη.
Μπορεί η θάλασσα στο Αιγαίο, να φαντάζει πιο δροσερή όταν την κολυμπάς και η αρχαία Κύμη, να λάμπει γλυκύτερα υπό την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δύναται αποκλειστικά για καλοκαιρινές εξορμήσεις. Παρακάτω θα διαβάσετε 3 ψαγμένα μέρη να επισκεφθείτε το χρυσό φθινόπωρο και το χάλκινο χειμώνα.
3 ψαγμένα μέρη για να επισκεφθείς: Το πιο ευλογημένο σπίτι στην Εύβοια
Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν μεγάλο πέτρινο τοίχο που προσθέτει μεγαλοπρέπεια στο σπίτι που βρίσκεται μέσα. Ένα σπίτι ευλογημένο στην Εύβοια που λίγοι ξέραμε για την ύπαρξη του.
Ένας τοίχος χτισμένος από πέτρα που δίνει την εντύπωση ότι μέσα υπάρχει κάτι μεγαλοπρεπή. Και όμως αυτή είναι η αλήθεια. Υπάρχει ένα σπίτι στην Εύβοια που κρύβει ιστορία και αγιοσύνη. Πίσω από αυτό το σπίτι κρύβεται μια μεγάλη ιστορία που χάριν στην Κατερίνα Κουτέλου και στο βίντεο που δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα την μάθαμε και εμείς.
Το σπίτι αυτό βρίσκεται σε περιοχή της κεντρική Εύβοιας και συγκεκριμένα στην κωμόπολη της Κύμης. Μια περιοχή συνώνυμο των μεγάλων προσώπων που έχουν καταγωγή από μία κωμόπολη πνιγμένη στο καταπράσινο τοπίο, στα καλντερίμια και στην μεγάλη της παράδοση.
Το ευλογημένο σπίτι της Κύμης
Είναι ένα σπίτι το οποίο μπορεί να το θεωρήσει κάποιος και ιστορικό μιας και έμενε σε αυτό ένα γνωστό πρόσωπο της Χριστιανοσύνης μας. Ήταν ένα σπίτι απλό για την εποχή μιας και και ο συγκεκριμένος Άγιος δεν είχε την οικονομική άνεση αλλά και δεν του άρεσαν οι πολυτέλειες.
Η σκουριασμένη εξώπορτα μαρτυρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάτι που να παραμένει αναλλοίωτο στην φθορά που φέρνει το πέρασμα του χρόνου. Μάλιστα πάνω από την σιδερένια πόρτα υπάρχει γραμμένη η άποψη του Αγίου όσον αφορά την ζωή και τα υλικά αγαθά.
Ο ίδιος πίστευε και κήρυττε ότι δεν χρειάζεται ο άνθρωπος να ζει σε μεγάλα σπίτια όσον αφορά την προσωρινή του κατοικία.
Το σπίτι της αγάπης
Μέσα σε αυτό το ευλογημένο σπίτι στην Κύμη, υπήρχε άφθονη αγάπη για τον συνάνθρωπο. Ένας Άγιος που
Το ευλογημένο σπίτι του Αγίου Νεκτάριου στην Κύμη
Σε αυτό το ευλογημένο σπίτι έζησε ο Άγιος Νεκτάριος ο οποίος για πολύ καιρό βίωσε στην περιοχή αυτή βοηθώντας έτσι πολλούς κατοίκους.
Όλα ξεκίνησαν το 1891 όταν διορίστηκε ιεροκήρυκας στο νησί της Εύβοιας. Εκεί διάλεξε την Κύμη όπου και κάθισε για περίπου 2 χρόνια από το 1891 μέχρι το 1893.
2 χρόνια αρκετά για να ζήσουν οι Κουμιώτες κοντά σε ένα πραγματικό Άγιο.
Σε αυτό το μέρος, άφησε και μια ιστορία, αφού με το φιλανθρωπικό του έργο βοήθησε πολλούς ανθρώπους όπως φτωχούς, αρρώστους αλλά και άτακτους. Δεν ήθελε να ξεχωρίζει από το πλήθος διότι του άρεσε να είναι ένας απλοϊκός άνθρωπος.
Εκτός από την Εύβοια, πήγε μετά και σε άλλες περιοχές όπως στην Φωκίδα, στην Φθιώτιδα, στην Αθήνα αλλά και στην Αίγινα όπου εκεί έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Ο θαυματουργός Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας
Το 1904 ίδρυσε στην Αίγινα τη γυναικεία Μονή της Αγίας Τριάδος, στην οποία και βρίσκονταν μετά την παραίτηση του από τη Ριζάρειο το 1908.
Εκεί έγινε πανελληνίως γνωστός με τα πολλά θαύματα που τέλεσε, αλλά η δράση του προκάλεσε την αντίδραση τοπικών παραγόντων και εκκλησιαστικών, που τον διέβαλαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Δύο διαδοχικοί αρχιεπίσκοποι, διέταξαν ανακρίσεις, αλλά δεν βρήκαν κάτι το μεμπτό.
Δυστυχώς έφυγε από την ζωή στις 8 Νοεμβρίου του 1920 σε νοσοκομείο της Αθήνας. Το έργο του, έχει μείνει ανεξίτηλο τόσο στην ιστορία της Εκκλησίας όσο και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, η γιορτή του πέφτει στις 9 Νοεμβρίου.
3 ψαγμένα μέρη για να επισκεφθείς στην Κύμη: Το έργο διάσημου αρχιτέκτονα
Πρόκειται για έναν διάσημο αρχιτέκτονα που βρέθηκε στην όμορφη Κύμη.
Πρόκειται για έλληνα αρχιτέκτονα που διαμόρφωσε αριστοτεχνικά τον περιβάλλοντα χώρο του ομφαλού της Αθήνας. Τι σχέση όμως έχει με την Κύμη.
Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια όταν ο γνωστός δικηγόρος Νίκος Δαμίγος ανακάλυψε έναν θησαυρό στην Κύμη.
“Όταν ανακαλύπτεις έναν θησαυρό χαίρεσαι και μάλιστα διπλά …” μας είχε πει και έτσι αισθάνθηκε πριν μερικά χρόνια όταν ανακάλυψε ότι ένας μεγάλος αυτός αρχιτέκτονας είχε κάνει έργο και στην Κύμη!
Και μάλιστα ο γνωστός δικηγόρος ανακάλυψε αυτές τις σπάνιες φωτογραφίες που βλέπετε.
Τις είχε η κόρη του Αγνή στο σπίτι. Πρόκειται για τον μεγάλο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη.
“Συναντηθήκαμε αρκετές φορές με την εγγονή του Πικιώνη και συζητήσαμε για τον Πικιώνη και τον τρόπο που δούλευε, μου έφερε και τις φωτογραφίες μήπως και βρω κάποιες με …ενδιαφέρον..!
Βέβαια όσοι γνωρίζουν τον λόφο του Προφήτη Ηλία στην Κύμη και τον ανδριάντα του ήρωα Ταγματάρχη Βελισσαρίου θα καταλάβουν” μας είπε ο Νίκος Δαμίγος.
Στις φωτογραφίες θα δείτε τον λόφο πριν την διαμόρφωση με την ξερολιθιά και το παλιό πηγάδι, το αλώνι, τα σχέδια για την τοποθέτηση.
Μάλιστα ο Πικιώνης γυρίζει ανάμεσα στους αγαπημένους του μαστόρους και συνομιλεί μαζί τους, όπως τότε στην διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της Ακρόπολης και του Φιλοπάππου…
3 ψαγμένα μέρη για να επισκεφθείς: Το θαυματουργό νερό της Κύμης
Το 1999, η πηγή «Χωνευτικό» ανακηρύχθηκε ως θεραπευτική και κατατάχθηκε στην κατηγορία των Ιαματικών πηγών τοπικής σημασίας.
Η πηγή με το θαυματουργό νερό βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία γεμάτη δέντρα. Αξίζει τον κόπο να κάνετε βόλτα στον περιβάλλοντα χώρο με τα γεφυράκια στο ρέμα, απολαμβάνοντας τον ήχο των τρεχούμενων νερών και την αίσθηση ηρεμίας της φύσης.
Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, έκανε δώρο στην Κύμη και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους.
Στην παραπάνω φωτογραφία, βλέπετε από που έρχεται το θαυματουργό νερό της Κύμης. Μέσα από το βουνό, αναβλύζουν τα νερά και το βλέπουμε από τις φωτογραφίες του Γιάννη Γλυκού και του Αργύρη Πάφρα.
Δεν είναι δύσκολο να μπείτε στο κλίμα, ειδικά όταν αντιληφθείτε ότι η Κύμη προσφέρεται για κάθε εποχή, σε κάθε χρωματικό συνδυασμό, σε κάθε ιστορική συγκυρία.
Εύβοια: Όλοι έψαχναν να βρουν τον τυχερό στην παραλία
Εύβοια: Έπαθαν πλάκα με αυτό που είδαν ξαφνικά στα βράχια
Εύβοια: Το άγνωστο κόλπο στην πόρτα που διώχνει τους ληστές
Ακολουθήστε το evianews.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα.
Δείτε τα τελευταία νέα από τη Χαλκίδα και την Εύβοια με την υπογραφή του evianewsτου Γιώργου Κουτσελίνη.